Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Ποσοτική χαλάρωση με μηδενική επίδραση – Δεν άλλαξε τίποτε η Fed

Rabobank: Ποσοτική χαλάρωση με μηδενική επίδραση – Δεν άλλαξε τίποτε η Fed
Αναποτελεσματική η πολιτική της Fed, υποστηρίζει η ολλανδική τράπεζα Rabobank
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Federal Reserves δεν άλλαξε τίποτε στην αμερικανική οικονομία, υποστηρίζει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στις 11 Ιουνίου, ο δείκτης Dow Jones της Wall Street βούλιαξε κατά 6 9%, ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 17 μονάδες βάσης.
Την ίδια στιγμή το δολάριο σημειώνει μεγάλη αύξηση.
Με άλλα λόγια, έπειτα από μια εξαιρετικά χαμηλή επιτοκιακή πολιτική που κρατά επί δυόμισι χρόνια και πράξεις ανοιχτής αγοράς που φτάνουν τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια, η Federal Reserves (Fed) δεν έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει την αγορά.
Σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε…
Η μεταβλητότητα και ο φόβος για πιθανές απώλειες κυριαρχούν.
Το πεδίο της νομισματικής πολιτικής έχει καταντήσει να μοιάζει με βιντεοπαιχνίδι, με ακραίο παράδειγμα του παράλογου και αποτυχημένου σχεδιασμού της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ η μετοχή της πτωχευμένης εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων Hertz.
Φυσικά, μία από τις οποίες για τις οποίες ελήφθησαν έκτακτα μέτρα από το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα των ΗΠΑ ήταν η πανδημική κρίση.
Όμως ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού είναι προ των πυλών και προκαλεί απορίες ποια θα είναι αντίδραση, με τους διαδηλωτές να συρρέουν στους δρόμους αγνοώντας τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης.
Και μπορεί οι ΗΠΑ να μην υιοθετήσουν ξανά ένα lockdown, αλλά οι πολίτες μπορεί, αναγκαστικά, να κλειστούν και πάλι στα σπίτια τους.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασίλειου, όπου τα σχολεία δεν θα ανοίξουν μέχρι τον Σεπτέμβριο, μιλάει για τη χαλάρωση του προσφάτως επιβληθέντος κανόνα καραντίνας των 14 ημερών, καθώς και άλλων περιοριστικών μέτρων.
Όμως, ο ιός δεν ενδιαφέρεται για το τι λένε οι πολιτικοί - θα κάνει μόνο τα δικά του.
Όπως και γίνεται.
Τα κρούσματα αυξάνονται ξανά.
Πάντως, όσο το πρόβλημα διογκώνεται, τόσο πιο πιθανό είναι να υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Ήδη ο Mnuchin έκανε λόγο για μέτρα ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, σε δημοσιονομικό επίπεδο.
Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα λάβουν οι κεντρικές τράπεζες.
Την ίδια στιγμή, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα Joe Biden δήλωσε:
Πρέπει να υιοθετήσουμε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές, να φορολογήσουμε πλήρως τα εταιρικά κέρδη και τα μερίσματα που διανέμονται στους μετόχους και να επιβληθούν φορολογικές κυρώσεις στις εξαγορές μέσω μόχλευσης.
Μια αλλαγή, λοιπόν, στον προεδρικό θώκο, αν μη τι άλλο, θα έχει αντίκτυπο στις αγορές.
Και τότε… game is over, καταλήγει η Rabobank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης