Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αναβαθμίζει σε B-, από CCC+, την Eurobank η Fitch, αλλά με αρνητικό το outlook

tags :
Αναβαθμίζει σε B-, από CCC+, την Eurobank η Fitch, αλλά με αρνητικό το outlook
Η λειτουργική κερδοφορία της Eurobank θα παραμείνει ασθενής και είναι πιθανό να πιεστεί από τις υψηλές χρεώσεις απομείωσης δανείων, αναφέρει η Fitch
Σε «B-» από «CCC +» προηγουμένως αναβάθμισε τη Eurobank ο οίκος Fitch, αλλά οι προοπτικές (outlook) είναι αρνητικές.
Η αναβάθμιση είναι απόρροια της ολοκλήρωσης της τιτλοποίησης της Eurobank ύψους 7,5 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), με αποτέλεσμα σημαντικά χαμηλότερη αναλογία NPEs/ακαθάριστων δανείων σε σύγκριση με τις άλλες εγχώριες τράπεζες.
Η αρνητική προοπτική αντικατοπτρίζει τους κινδύνους από τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού, αναφέρει ο οίκος.
Αν και οι παράμετροι της αξιολόγησης της Eurobank παραμένουν υπό την αδύναμη ποιότητα περιουσιακών στοιχείων και το υψηλό βάρος του κεφαλαίου από τα NPEs, μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης και οι δύο έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση από τις άλλες ελληνικές συστημικές τράπεζες, αναφέρει ο οίκος.
Οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν επίσης τη βελτιωμένη δομή χρηματοδότησης και τη θέση ρευστότητας, αν και η τελευταία εξακολουθεί να είναι σχετικά αδύναμη.
Το συνολικό χρηματοοικονομικό προφίλ της Eurobank, όπως και των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, είναι ευαίσθητο στον πιθανό αντίκτυπο της επιδημίας του κορωνοϊού στην κεφαλαιοποίηση και την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας.
Στις 5 Ιουνίου 2020, η Eurobank ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης του 80% της FPS, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων στην ελληνική αγορά, και ενός μέρους των ομολογιών ενδιάμεσης σειράς κατάταξης (mezzanine notes) και των ομολογιών χαμηλής σειράς κατάταξης (junior notes) της τιτλοποίησης ενός μεικτού χαρτοφυλακίου απαιτήσεων NPE ύψους 7,5 δισ. ευρώ (έργο «Cairo»).
Οι βασικοί όροι της εξαγοράς είναι γενικά σύμφωνοι με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, με ορισμένες βελτιώσεις των όρων εξυπηρέτησης χαρτοφυλακίου, προκειμένου να μετριαστούν οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για την doValue από το τρέχον οικονομικό περιβάλλον.
Η Eurobank θα διατηρήσει το 5% των mezzanine και junior τίτλων, και το 100% των senior που είναι εγγυημένα από το Πρόγραμμα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων Ηρακλής.
Το υπόλοιπο των mezzanine και junior τίτλων θα διανεμηθεί στους μετόχους της Eurobank ως μέρισμα σε είδος στο γ' τρίμηνο, μετά την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης.
Η τράπεζα θα αναγνωρίσει την πλήρη οικονομική επίπτωση της τιτλοποίησης στα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου.
Μετά την τιτλοποίηση, ο δείκτης NPE του ομίλου της Eurobank θα μειωθεί σε 15,6% από 28,9% στα τέλη Μαρτίου 2020, ενώ η κάλυψη NPE του ομίλου θα βελτιωθεί επίσης σε περίπου 60%, από 55% στα τέλη Μαρτίου 2020.
Παρά τη βελτίωση αυτή, η πίεση στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων θα παραμείνει καθώς η οικονομική επίπτωση από την πανδημία πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση των νέων NPEs.
Η εισαγωγή του μορατόριουμ και η παροχή εγγυήσεων κρατικών δανείων και άλλων μέτρων στήριξης θα μετριάσουν την βραχυπρόθεσμη επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο, οι μεγάλες πιστωτικές απώλειες θα μπορούσαν τελικά να υλοποιηθούν εάν η οικονομική κρίση είναι μακροχρόνια.
Στα τέλη Μαΐου 2020, το ποσό των αιτήσεων αναστολής δανείων από τους πελάτες της Eurobank στην Ελλάδα ήταν 4,6 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 25% του συνόλου των επιλέξιμων δανείων που χορηγήθηκαν σε εταιρείες, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.
Η καθαρή επίπτωση στο κεφάλαιο της Eurobank των δύο συναλλαγών θα είναι περίπου 340 μ.β., ενώ οι συνολικοί δείκτες κεφαλαίου θα μειωθούν σε 12,1% και 14,4%, αντίστοιχα, από 15,4% και 17,8% στα τέλη Μαρτίου 2020.
Παρά τη μείωση των δεικτών κεφαλαίου, η Fitch εκτιμά ότι η κεφαλαιακή επιβάρυνση από μη δεσμευμένα NPE (88% του CET1 στα τέλη Μαρτίου 2020) θα βελτιωθεί ουσιαστικά, μειώνοντας την ευπάθεια του κεφαλαίου της Eurobank στο σενάριο υποβάθμισης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων.
Επίσης, αναμένει ότι τα κέρδη της Eurobank θα επωφεληθούν από την εξοικονόμηση κόστους από την πώληση του διαχειριστή δανείων και από τον καθαρισμό της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο, η λειτουργική κερδοφορία της τράπεζας θα παραμείνει ασθενής και είναι πιθανό να πιεστεί από τις υψηλές χρεώσεις απομείωσης δανείων και τους χαμηλότερους όγκους των επιχειρήσεων, ιδίως τις προμήθειες, στο τρέχον περιβάλλον.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης