Τελευταία Νέα
Οικονομία

Almunia: Τράπεζες και εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα, οι 2 μεγάλες προκλήσεις της Ελλάδας - Διαφθορά και συμφέροντα καθυστέρησαν τις μεταρρυθμίσεις

Almunia: Τράπεζες και εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα, οι 2 μεγάλες προκλήσεις της Ελλάδας - Διαφθορά και συμφέροντα καθυστέρησαν τις μεταρρυθμίσεις
Ο Almunia τάχθηκε υπέρ της προληπτικής πιστωτικής γραμμής που προσφέρει ο ESM στις χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση του κορωνοϊού
Οι τράπεζες και ο εκσυχρονισμός του δημόσιου τομέα είναι οι δύο μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, σύμφωνα με την άποψη του Joaquín Almunia, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας που κατάρτισε την έκθεση για τα μνημόνια στην Ελλάδα.
«Αυτό που είναι πιο σημαντικό τώρα, είναι να διορθωθεί η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος όσον αφορά τη μείωση των NPls επιτρέποντας έτσι στο τραπεζικό σύστημα να συμβάλλει στη χρηματοδότηση της οικονομίας και ιδίως των επενδύσεων» δήλωσε ο Almunia μιλώντας στην ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η δεύτερη πρόκληση «είναι η ανάπτυξη δράσης και μεταρρυθμίσεων που άρχισαν κατά την περίοδο του προγράμματος για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και του δημόσιου τομέα.
Ο δημόσιος τομέας πρέπει να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο, να συμβάλλει στην ελληνική ανάπτυξη και στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Almunia, είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα.
Παράλληλα, ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαφθορά και τα κατεστημένα συμφέροντα καθυστέρησαν τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα κατά το δεύτερο και τρίτο Μνημόνιο.
Ο Almunia επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να σημειώσει βιώσιμη ανάπτυξη, κι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής και να έρθουν επενδύσεις.

Η κρίση του κορωνοϊού

Πάντως, ο ίδιος εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει με επιτυχία την κρίση του κορωνοϊού.
«Στην πραγματικότητα ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερος από ό,τι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης που προτείνει η Κομισιόν τόνισε ότι «θα ωφελήσει την Ελλάδα».

Η προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM

Εξάλλου, ο Almunia τάχθηκε υπέρ της πρότασης του ESM.
«Υπάρχουν κάποιες φωνές που μίλησαν για το φερόμενο στίγμα να χτυπήσουν την πόρτα ESM ζητώντας χρήματα.
Νομίζω ότι είναι ένα πολύ λάθος επιχείρημα, διότι ο όρος της διευκόλυνσης του ESM είναι εξαιρετικά επωφελής για όλες τις χώρες και ιδίατερα για εκείνες που πηγαίνουν στις αγορές βρίσκουν καλές συνθήκες, όπως αυτές που βρήκε η Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες.
Αλλά αυτές οι συνθήκες ακόμα και ευνοϊκές να είναι, δεν είναι τόσο θετικές όσο αυτές που προσφέρει το πρόγραμμα του ESM» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Almunia αποδομεί την πρόταση Στουρνάρα για δημιουργία bad bank: Το δημόσιο θα υποστεί ζημιά 8-12,5 δισ. ευρώ

Εν τω μεταξύ στην ανεξάρτητη έκθεση του για την Ελλάδα, o Almunia κάνει ειδική αναφορά στην πρόταση της ΤτΕ για δημιουργία bad bank, επισημαίνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση, το ελληνικό Δημόσιο θα υποστεί ζημιά ύψους 8 με 12,5 δισ. ευρώ.
Όπως αναλύει εμπεριστατωμένα η μελέτη, το σχέδιο της ΤτΕ το οποίο προβλέπει τη μεταφορά κόκκινων δανείων ύψους 40 δισ. ευρώ στην λεγόμενη bad bank μαζί με μέρος του αναβαλλόμενου φόρου που έχει κεφαλαιοποιηθεί, με συντηρητικούς υπολογισμούς θα οδηγήσει σε μία ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο της τάξεως των 8,5 δισ. ευρώ (όσο είναι περίπου και το ύψος του αναβαλλόμενου φόρου).
Με βάση τους υπολογισμούς της μελέτης για κάθε 1 ευρώ κόκκινου δανείου που πωλείται η ζημιά για την κακή τράπεζα υπολογίζεται στα 20 λεπτά (ο υπολογισμός προκύπτει από την τιμή που πωλούνται στα κόκκινα δάνεια στα ξένα funds σε συνδυασμό με τις προβλέψεις που έχουν εγγράψει οι τράπεζες στα βιβλία τους).
Συνακόλουθα η μεταφορά 40 δισ. ευρώ στην bad bank θα προκαλέσει σε αυτή μία ζημιά 8 δισ. ευρώ την οποία προφανώς επωμίζεται το ελληνικό Δημόσιο.
Σε ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο όπου η τιμή πώλησης είναι χαμηλότερη από αυτή που αναφέραμε παραπάνω, σύμφωνα πάντα με την μελέτη Almunia, η ζημιά για κάθε ένα ευρώ πώλησης κόκκινου δανείου ανεβαίνει στα 25 λεπτά.
Σε μία τέτοια περίπτωση για να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων στο 19% που έχουν θέσει οι τράπεζες, τα κόκκινα δάνεια που θα πρέπει να μεταφερθούν στην bad bank αυξάνονται στα 50 δισ. ευρώ και η ζημιά για το Δημόσιο αυξάνεται στα 12,5 δισ. ευρώ.
Εναλλακτικά στην περίπτωση που οι ίδιες οι τράπεζες επιχειρήσουν να αφομοιώσουν τη ζημιά αυτή προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το Δημόσιο, η μελέτη υπολογίζει ότι θα υποστούν μία κεφαλαιακή απομείωση της τάξεως των 10 δισ. ευρώ.
Η ζημιά αυτή συμβαδίζει με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο εκτιμά ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια 10 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό αναγκαστικά θα πρέπει να καλυφθεί από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες bail in για τη συμμετοχή των καταθετών, ενδεχόμενο απευκταίο καθώς θα έπληττε καίρια την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την εμπιστοσύνη των καταθετών.
Το bankingnews.gr έχει πολλάκις αναφερθεί στη λάθος επιλογή της bad bank, καθώς η εξέλιξη αυτή θα πλήξει την ανοδικότητα των τραπεζικών μετοχών, γιατί τα ερωτήματα…. πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν, ποιοι θα βάλουν τα κεφάλαια, θα υπάρξει dilution – αραίωση – των παλαιών ιδιωτών μετόχων θα διατηρούνται στο προσκήνιο πλήττοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον.  
Και ενώ Lagarde ΕΚΤ, Enria SSM και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν αναφέρει ότι δεν είναι της παρούσης το ζήτημα της bad bank θα εξαρτηθεί από την πορεία των NPEs που θα προκαλέσει η ύφεση στις οικονομίες της Ευρώπης… στην Ελλάδα η ΤτΕ συνεχίζει παρασκηνιακώς να μεθοδεύει την σύσταση εταιρίας asset management.
Ήδη έχει αποταθεί σε εταιρίες ορκωτών ελεγκτών για να αναλάβουν την υλοποίηση μέρους του σχεδίου.
Η πρόταση της ΤτΕ εάν τελικώς προχωρήσει δεν θα μπορέσει να είναι έτοιμη νωρίτερα από το α΄ τρίμηνο του 2021.
Στην τραπεζική αγορά η επιμονή της ΤτΕ για σύσταση της bad bank έχει προβληματίσει.
Γιατί;
Οι 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα, δηλαδή η Eurobank που ανακοίνωσε το deal με την DoValue, η Εθνική που θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση χωρίς διάσπαση δραστηριοτήτων και η Alpha bank που θα προχωρήσει την τιτλοποίηση Galaxy 10 δισεκ. ευρώ έχουν ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία.
Δεν θα χρειαστεί να ενταχθούν σε bad bank ειδικά αυτές οι 3 τράπεζες.
Το μόνο ίσως ερωτηματικό που υπάρχει είναι ποιο θα είναι το ύψος της αρνητικής επίδρασης της ύφεσης στα NPEs εάν όπως εκτιμούν οι τραπεζίτες δημιουργηθούν 7-8 δισεκ. νέα προβληματικά δάνεια… λόγω κορωνοιού τότε θα πρέπει να παρθούν και 3,5 με 4 δισεκ. νέες προβλέψεις άρα ζημίες για τις τράπεζες ειδικά το 2021.
Το βασικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί με την Πειραιώς η οποία ενώ έχει ανακοινώσει deal με την Intrum και σχεδιάζει 2 τιτλοποιήσεις 7 δισεκ. NPEs συνεχίζει να διαθέτει 24,1 δισεκ. προβληματικά δάνεια, χωρίς να έχουν προστεθεί τα δυνητικά νέα προβληματικά δάνεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης