Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Roadshow Goldman Sachs - Eurobank, ETE: Στο δ΄ 3μηνο του 2020 θα φανούν τα νέα NPEs - Πειραιώς: Focus στον Ηρακλή, Alpha: Δεσμευτικές προσφορές 9/2020

Roadshow Goldman Sachs - Eurobank, ETE: Στο δ΄ 3μηνο του 2020 θα φανούν τα νέα NPEs - Πειραιώς: Focus στον Ηρακλή, Alpha: Δεσμευτικές προσφορές 9/2020
Οι διαδικασίες μείωσης των NPEs αν και διεκόπησαν προς στιγμήν, επανέρχονται, σύμφωνα με τους Έλληνες τραπεζίτες
Συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά πάντως αισιοδοξία, εξέφρασαν οι τέσσερις διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού roadshow της Goldman Sachs.
Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν τα κόκκινα δάνεια, η ποιότητα του ενεργητικού των πιστωτικών ιδρυμάτων, οι προβλέψεις το κόστος κινδύνου και η ανάκαμψη.
Οι διοικήσεις των τραπεζών παραδέχθηκαν πως ο Covid τους βρήκε σε μια δύσκολη στιγμή αφού είχαν ξεκινήσει τις προσπάθειές τους για τη μείωση των NPEs.
Οι διαδικασίες αν και διεκόπησαν προς στιγμήν, επανέρχονται.
Θεωρούν πως τα κόκκινα δάνεια από την πανδημία θα αντιμετωπιστούν και εκτιμούν πως το 4ο τρίμηνο θα δώσει την πραγματική εικόνα της κατάστασης.

Φωκίων Καραβίας, CEO Εurobank: Στις 150 μονάδες βάσης το κόστος κινδύνου

Εμείς καταφέραμε και ολοκληρώσαμε το project Cairo στις 5 Ιουνίου 2020 το οποίο ήταν 7,5 δισ. ευρώ τιτλοποίηση προβληματικών δανείων ανέφερε ο Φ. Καραβίας διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. 
Aυτό αποτελεί ένα θετικό μήνυμα εν μέσω κρίσης.
Η πρώτη μας τιτλοποίηση  ύψους 2 δισ. έγινε το 2017.  
Η συνέπεια του Covid 19 είναι εξαιρετικά σοβαρή αλλά τελικώς θα φανεί το μέγεθός της από το 4ο τρίμηνο ή το πρώτο τρίμηνο του 2021 γιατί τότε θα φανεί καλύτερα η ικανότητα των πελατών να αποπληρώσουν τα δάνεια που τώρα βρίσκονται σε moratorium.
Γενικώς όλα αυτά τα μέτρα που ελήφθησαν, οι εγγυήσεις του κράτους και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έδωσαν ρευστότητα και το νέο πλάνο που έχει ανακοινωθεί ώστε τελικώς  μακροπρόθεσμα οι τράπεζες να καταφέρουν να διαχειρισττούν την κρίση αυτή.
Το Μάρτιο  του 2020 πριν ξεκινήσει η κρίση το κόστος κινδύνου υπολογιζόταν στις 90 μονάδες βάσης είπε ο Φ. Καραβίας.
Στη μετά covid εποχή το κόστος αυτό ανέβηκε στις 150 μονάδες βάσης.

Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς: Εστιάζουμε στο πρόγραμμα Ηρακλής

Εξαιτίας  της στήριξης που υπήρχε όπως ο ίδιος είπε, αισθάνεται πιο αισιόδοξα απ' ότι κατά την έναρξη της νέας κρίσης.
Θα δούμε τις εξελίξεις στο 3ο με 4ο τρίμηνο του 2020 επεσήμανε ο Χ. Μεγάλου διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς που προσδιόρισε τις εισροές της αγοράς από NPEs το 2019 στα 5-6 δισ. ευρώ.
Το ενδιαφέρον από τα funds για κόκκινα δάνεια είναι πάντως υπαρκτό.
Η τράπεζα πήρε μεγάλες προβλέψεις το α τρίμηνο του 2020 με βάση και τα IFRS9 διαμορφώνοντας ένα  κεφαλαιακό κόστος 180-190 μονάδες βάσης αλλά  αυτό δίνει στην τράπεζα  και το περιθώριο να εξελιχθούν καλύτερα τα πράγματα.
Εφόσον η εξέλιξη είναι θετική υπάρχει το περιθώριο για χαμηλότερες προβλέψεις τα επόμενα τρίμηνα.
Η τράπεζα έχει δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις το Phoenix που είναι 2 δισ. ευρώ και το πρόγραμμα Vega ύψους 5 δισεκ.
Ο Χ. Μεγάλου εξέφρασε ότι αυτά τα χαρτοφυλάκια θα αποτιμηθούν καλά.
Θα φανεί αυτό στο  3ο και 4ο τρίμηνο του 2020 όπως είπε.
Σημείωσε πως η τράπεζα βρίσκεται  σε συνεχή διάλογο με τους επενδυτές και υπάρχει ενδιαφέρον.
"Κάνουμε Focus στο πλάνο του Ηρακλή που δοκιμάστηκε από τη Eurobank και είχε πολύ καλά αποτελέσματα" σημείωσε  

Βασίλειος Ψάλτης, CEO Alpha Bank: Μέσα στον Ιούνιο 2020 οι μη δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση 10 δισ. δάνεια

Στο τέλος Νοεμβρίου η Alpha Bank είχε προχωρήσει το Galaxy και τα συνοδευτικά προγράμματα του project.
Και ενώ οι διαδικασίες σταμάτησαν προσωρινά, ξεκίνησαν εκ νέου.
Το πρόγραμμα ωστόσο αλλάζει.
Ήδη έχει ανακοινωθεί απόσχιση ενώ το νέο πρόγραμμα τιτλοποίησης αφορά 7,5 δισ. δάνεια retail κυρίως στεγαστικά  και 2,5 δισ άλλα δάνεια συνολικά 10 δισεκ. NPEs.
Ένα συνολικό πακέτο 10 δισ. ευρώ για το οποίο θα δεχθούν μη δεσμευτικές προσφορές στο τέλος Ιουνίου και τις δεσμευτικές το Σεπτέμβριο 2020.
Σε σχέση με την ποιότητα του ενεργητικού, το γεγονός ότι βρίσκονται σε moratorium  πολλά δάνεια, θα μειώσει τη ροή των δανείων σε καθυστέρηση εμποδίζοντας τη δημιουργία νέων ΝPEs.
Ταυτόχρονα θα υπάρχουν και λιγότερες εισροές οπότε όλο αυτό δημιουργεί μια στασιμότητα σε ότι αφορά την οργανική ανάπτυξη.
Ωστόσο για το 2021 είναι προφανές ότι ένα τμήμα όλης αυτής της αναδιοργάνωσης που επρόκειτο να γίνει φέτος και λιμνάζει, θα μεταφερθεί στην επόμενη χρονιά τόνισε.
Οπότε μπορεί να υπάρχει ένας ελλειπής συγχρονισμός μεταξύ των δύο ετών αλλά αν όλα πάνε καλά το 2022 θα μπορούσαμε να είμασταν στο σημείο που αρχικά προβλέπαμε ότι θα είμαστε.

Παύλος Μυλωνας, CEO Εθνικής Τράπεζας:  Ευκολότερη η τρέχουσα κρίση

Θεωρεί ότι όλα τα μέτρα και οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και βοηθούν τη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Η τράπεζα έχει στεγαστικά προβληματικά δάνεια ύψους 6 δισ. προς τιτλοποίηση που μαζί με κάποια άλλα δάνεια δημιουργούν το γνωστό πρόγραμμα Frontier.
Και εδώ σημειώθηκε καθυστέρηση από το Covid αλλά όπως σημείωσε ο Π. Μυλωνάς ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας, θα προχωρήσουν και υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά.
Αναμένει λιγότερες πιστωτικές ζημιές γιατί  πρόκειται για ένα  διαφορετικό κλίμα από την προηγούμενη χρηματοοικονομική κρίση και υπάρχει σαφής διαφορετική αντιμετώπιση  της Ε.Ε. ενώ ακολουθείται από τις τράπεζες επεκτατική χρηματοοικονομική πολιτική σε αντίθεση με αυτό που συνέβη το 2010 που υπήρξε ύφεση αλλά και πολύ σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.
Το γεγονός επίσης για τις τράπεζες  πήραν μεγάλες προβλέψεις το α΄ τρίμηνο του 2020 και το γεγονός πως παρά την απότομη ύφεση μπορεί να υπάρξει εξίσου απότομη ανάκαμψη αποτελούν στοιχεία βοηθητικά για τα πιστωτικά ιδρύματα ώστε να μην έχουν σημαντικές πιστωτικές απώλειες όπως στην προηγούμενη κρίση.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης