Τελευταία Νέα
Διεθνή

ECDC: Η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει - Κίνδυνος για δεύτερο κύμα εάν το lockdown αρθεί πρόωρα

ECDC: Η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει - Κίνδυνος για δεύτερο κύμα εάν το lockdown αρθεί πρόωρα
Τον κώδωνα του κινδύνου για δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ευρώπη κρούει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)
Αυστηρή προειδοποίηση για δεύτερο κύμα κορωνοϊού και νέο lockdown απηύθυνε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) προς τους κυβέρνησης και τους πολίτες της Ευρώπης.
Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος για δεύτερο κύμα της νόσου τέτοιου μεγέθους ώστε να χρειαστεί επαναφορά των lockdowns είναι μέτριος έως υψηλός και εξαρτάται από τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών και το πως ο κόσμος τηρεί τα μέτρα.
Μια αξιολόγηση κινδύνου πανδημίας από το ECDC προέβλεψε επίσης μια μέτρια αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, αν και η μετάδοση έχει φτάσει στο αποκορύφωμα της στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει» επισημαίνει η Andrea Ammon από το ECDC.
Σύμφωνα με την ίδια, αν και παρατηρείται μια πτωτική τάση στα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ευρώπη, χρειάζονται ακόμα προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.
«Είναι σημαντικό να συμμορφωθείτε με τις συστάσεις όσον αφορά τη φυσική απόσταση και την υγιεινή των χεριών και το αναπνευστικό πρωτόκολλο» επεσήμανε και συμπλήρωσε «η συμβολή όλων μας κάνει τη διαφορά».
«Επί του παρόντος, ακριβώς πριν την περίοδο των θερινών διακοπών, καθώς τα κράτη-μέλη χαλαρώνουν τους περιορισμούς, υπάρχει κίνδυνος ο κόσμος να μην τηρεί πιστά τις συστάσεις λόγω της κόπωσης» προειδοποίησε το ECDC.
Ανέφερε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης COVID-19 να αυξηθεί σε επίπεδο που μπορεί να απαιτήσει την επαναφορά αυστηρότερων μέτρων ελέγχου είναι υψηλός εάν τα μέτρα του lockdown καταργηθούν όταν υπάρχει ακόμη μετάδοση στην κοινότητα και εάν δεν υπάρχει κατάλληλο σύστημα παρακολούθησης, εξετάσεων και ανίχνευσης.
Ωστόσο, ο κίνδυνος θα είναι μέτριος εάν τα μέτρα αρθούν σταδιακά, εάν η μετάδοση έχει μειωθεί σε σποραδικά επίπεδα και εάν εφαρμόζονται τα διαγνωστικά τεστ και ιχνηλατήσεις.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης