Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump: Διέταξε κυρώσεις εναντίον δικαστών του ΔΠΔ για έρευνα σε εγκλήματα πολέμου Αμερικανών στο Αφγανιστάν

Trump: Διέταξε κυρώσεις εναντίον δικαστών του ΔΠΔ για έρευνα σε εγκλήματα πολέμου Αμερικανών στο Αφγανιστάν
O επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell σχολιάζοντας την απόφαση έκδοσης προεδρικού διατάγματος για την επιβολή κυρώσεων στο ΔΠΔ, δήλωσε πολύ ανήσυχος
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump εξέδωσε σήμερα 11 Ιουνίου εκτελεστικό διάταγμα εξουσιοδοτώντας την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος αξιωματούχων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που εμπλέκονται στην έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου αμερικανικού προσωπικού στο Αφγανιστάν.
Ανακοινώνοντας την απόφαση, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Trump ανέφεραν ότι το Δικαστήριο με έδρα τη Χάγη απειλεί να παραβιάσει την εθνική κυριαρχία των ΗΠΑ και κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χειραγωγεί το Δικαστήριο για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της Μόσχας.
«Δεν μπορούμε και δεν θα παραμείνουμε αδρανείς ενόσω απειλούνται οι πολίτες μας από ένα ψευτοδικαστήριο» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo.
Αντιδρώντας ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell σχολιάζοντας την απόφαση δήλωσε «πολύ ανήσυχος».
«Η ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος Trump υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει αμερικανικές κυρώσεις εναντίον εργαζομένων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που εμπλέκονται σε οποιαδήποτε έρευνα για τις δραστηριότητες των αμερικανικών δυνάμεων, πιθανώς εγκλημάτων πολέμου στο Αφγανιστάν, αποτελεί ζήτημα πολύ μεγάλης ανησυχίας».
Η Andrea Prasow, διευθύντρια του αμερικανικού τμήματος του Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι η απόφαση «καταδεικνύει περιφρόνηση για το παγκόσμιο κράτος δικαίου» και αντιπροσωπεύει μια «κατάφωρη απόπειρα παρακώλυσης».
Το διάταγμα Trump εξουσιοδοτεί τον Pompeo σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών, Steeve Mnuchin, να μπλοκάρει περιουσιακά στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες των εργαζομένων του ΔΠΔ που εμπλέκονται στην έρευνα αναφορικά με το Αφγανιστάν, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε ο Trump στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi, που συνοδεύει το εκτελεστικό διάταγμα.
Εξουσιοδοτεί επίσης τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να εμποδίσει την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτών των ατόμων καθώς και μελών των οικογένειών τους.
Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Fatouh Bensouda θέλει να διερευνήσει πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο που διαπράχθηκαν στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2003 και 2014, Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των φερόμενων μαζικών δολοφονιών αμάχων από τους Ταλιμπάν, καθώς και φερόμενων βασανισμών κρατουμένων από αφγανικές αρχές και, σε μικρότερη έκταση, από αμερικανικές δυνάμεις και τη CIA.
Τον Μάρτιο το ΔΠΔ ενέκρινε σε δεύτερο βαθμό την έναρξη της έρευνας.
Το ΔΠΔ ιδρύθηκε το 2002 από τη διεθνή κοινότητα για τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου, γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Έχει δικαιοδοσία μόνο εάν ένα κράτος μέλος είναι ανίκανο ή απρόθυμο να διώξει από μόνο του θηριωδίες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν ποτέ μέλος του Δικαστηρίου.
Η ενέργεια της Ουάσινγκτον είναι η τελευταία της προεδρίας Trump με στόχο έναν διεθνή οργανισμό.
Ο μεγιστάνας ένοικος του Λευκού Οίκου, ο οποίος προωθεί πολιτικές με το σλόγκαν «Πρώτα η Αμερική» κατά τη διάρκεια της θητείας του, τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε, εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, τον τερματισμό της σχέσης της Ουάσινγκτον με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Το Αφγανιστάν είναι μέλος του ΔΠΔ, αν και η Καμπούλ ισχυρίζεται ότι τυχόν εγκλήματα πολέμου πρέπει να διωχθούν από δικαστήρια της χώρας.
«Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει λάβει σημαντικές αξιόπιστες πληροφορίες που εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για μια μακρά ιστορία οικονομικής διαφθοράς και παρανομιών στα υψηλότερα επίπεδα στο γραφείο της εισαγγελίας», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης William Barr χωρίς να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία.
Η κυβέρνηση Trump έχει αντιτεθεί σφόδρα στη διεξαγωγή οιασδήποτε έρευνας στο Αφγανιστάν από το ΔΠΔ.
Πέρσι επέβαλε ταξιδιωτικούς περιορισμούς και άλλες κυρώσεις εναντίον εργαζόμενων του ΔΠΔ.
«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ιδρύθηκε για να παρέχει λογοδοσία για εγκλήματα πολέμου, αλλά στην πράξη υπήρξε μια ασύδοτη και αναποτελεσματική διεθνής γραφειοκρατία που στοχεύει και απειλεί το προσωπικό των ΗΠΑ, καθώς και το προσωπικό των συμμάχων και των εταίρων μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Keyleigh MacEnany.
Το ΔΠΔ αποφάσισε να προχωρήσει στην έρευνα μετά από προκαταρκτική εξέταση από εισαγγελείς το 2017 βρίσκοντας βάσιμους λόγους ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν και ότι το Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης περιγράφοντας το διάταγμα Trump δήλωσε σε δημοσιογράφους, είπε ότι αυτό επιτρέπει κυρώσεις εναντίον οποιουδήποτε ατόμου που εμπλέκεται με άμεσο τρόπο οιασδήποτε προσπάθεια του ΔΠΔ για διερεύνηση αμερικανικού προσωπικού χωρίς τη συγκατάθεση των ΗΠΑ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης