Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Πάνω από 10 τρισ. δολ. οι δαπάνες κατά του κορωνοϊού - Δεν είναι αρκετά

ΔΝΤ: Πάνω από 10 τρισ. δολ. οι δαπάνες κατά του κορωνοϊού - Δεν είναι αρκετά
Οι κυβερνήσεις έχουν δαπανήσει πάνω από 10 τρισ. κατά της πανδημίας, σύμφωνα με το ΔΝΤ
Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν ξοδέψει μέχρι στιγμής πάνω από 10 τρισ. δολάρια για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Kristalina Georgieva.
Βέβαια, υπογράμμισε ότι απαιτούνται πολλές περισσότερες προσπάθειες.
Σε άρθρο της στο blog του ΔΝΤ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για 100 εκατομμύρια ανθρώπους που ενδέχεται να οδηγηθούν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας λόγω της κρίσης.
H κα Georgieva προτείνει ως λύση τα παρτακάτω:

1. Χρησιμοποιήστε τα δημοσιονομικά κίνητρα με σύνεση

Ουσιαστικά δημοσιονομικά κίνητρα θα πρέπει να αναπτυχθούν κατά τη φάση ανάκαμψης για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Η εξασφάλιση της επιστροφής στην ανάπτυξη δεν είναι αρκετή.
Ας θυμηθούμε τις μεταρρυθμίσεις στην κρίση και τις επενδύσεις που έκαναν τα τραπεζικά συστήματα πιο ανθεκτικά, υπογραμμίζει.
Θα χρειαστεί μια παρόμοια αύξηση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων κατά τη φάση ανάκαμψης για να βελτιωθούν σημαντικά οι οικονομικές προοπτικές των πιο ευάλωτων.
«Θα χρειαστούμε ένα φορολογικό κίνητρο που θα προσφέρει στους ανθρώπους.
Αυτό σημαίνει αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στην υγειονομική περίθαλψη για την προστασία των πιο ευάλωτων και ελαχιστοποίηση των κινδύνων από μελλοντικές επιδημίες. Σημαίνει επίσης την ενίσχυση των δικτύων κοινωνικής ασφάλισης -επέκταση της πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση, καθαρό νερό και αποχέτευση -και επενδύοντας σε υποδομές έξυπνες για το κλίμα.
Ορισμένες χώρες θα μπορούσαν επίσης να επεκτείνουν την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας παιδική μέριμνα, η οποία μπορεί να ενισχύσει τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Αυτές οι προσπάθειες είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης», σημειώνει.
Μεσοπρόθεσμα, θα υπάρξει περιθώριο βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των δαπανών και κινητοποίησης υψηλότερων δημόσιων εσόδων.
Θα υπάρχει επίσης περιθώριο για φορολογική μεταρρύθμιση: για παράδειγμα, ορισμένες προηγμένες και αναδυόμενες οικονομίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τους προσωπικούς φόρους εισοδήματος χωρίς να επιβραδύνουν την ανάπτυξη.



2. Ενδυνάμωση της επόμενης γενιάς μέσω της εκπαίδευσης

Η διαταραχή που σχετίζεται με τον ιό στην εκπαίδευση έχει αφήσει εκατομμύρια παιδιά σε κίνδυνο «μαθησιακής φτώχειας», που σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να διαβάσουν και να κατανοήσουν ένα απλό κείμενο έως την ηλικία των 10 ετών.
Λόγω της κακής πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση, η μαθησιακή φτώχεια είναι ήδη πολύ υψηλή, ειδικά σε αναδυόμενες αγορές και χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Ανησυχούμε επίσης για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κρίσης στα κενά εισοδήματος και εκπαίδευσης, υπογραμμίζει η κα Georgieva.
«Με άλλα λόγια, η προστασία του μέλλοντός μας σημαίνει προστασία των παιδιών μας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις στην εκπαίδευση - όχι μόνο να δαπανήσουμε περισσότερα για τα σχολεία και την ικανότητα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά επίσης να βελτιώσουμε την ποιότητα της εκπαίδευσης και την πρόσβαση στη δια βίου μάθηση και επανεκπαίδευση».



3. Αξιοποιήστε τη δύναμη της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας

«Ο COVID-19 προκάλεσε μαζική μετανάστευση από τον αναλογικό σε ψηφιακό κόσμο.
Όμως δεν έχουν δει όλοι τα οφέλη και το αυξανόμενο ψηφιακό χάσμα πρόκειται να είναι μια από τις κληρονομιές της κρίσης.
Τι μπορούν να κάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής;
Βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι η διεύρυνση της πρόσβασης των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος και των μικρών επιχειρήσεων σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, γεγονός που θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να εξομαλύνουν την κατανάλωση σε περίπτωση σοκ και οι επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν παραγωγικές επενδύσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης