Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έλληνες τραπεζίτες: Τα νέα NPEs λόγω ύφεσης δεν θα είναι 2 δισ. ούτε και 18 δισ. – Βασικό σενάριο 7-10 δισ ή συνολικά 78 δισ με 4-5 δισ νέες προβλέψεις

Έλληνες τραπεζίτες: Τα νέα NPEs λόγω ύφεσης δεν θα είναι 2 δισ. ούτε και 18 δισ. – Βασικό σενάριο 7-10 δισ ή συνολικά 78 δισ με  4-5 δισ νέες προβλέψεις
Κορυφαίος τραπεζίτης αναφέρει στο bankingnews ότι τα νέα προβληματικά δάνεια δεν θα είναι ούτε 2 δισεκ. ούτε 18 δισεκ. το πιθανότερο σενάριο είναι να κινηθούν μεταξύ 7 με 10 δισεκ. ευρώ
Την εκτίμηση ότι τα νέα NPEs που θα δημιουργήσει η ύφεση από τον κορωνοιό θα είναι 7 με 10 δισεκ. ευρώ εκτιμούν έλληνες τραπεζίτες.
Συνολικά στο σύστημα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα NPEs ανέρχονται σε 71 δισεκ. με προοπτική να ανέλθουν στα 78 δισεκ. ή αύξηση 7 με 10 δισεκ.
Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν 4 με 5 δισεκ. νέες προβλέψεις που θα επηρεάσουν αποτελέσματα και κεφάλαια.
Κορυφαίος τραπεζίτης αναφέρει στο bankingnews ότι τα νέα προβληματικά δάνεια δεν θα είναι ούτε 2 δισεκ. ούτε 18 δισεκ. το πιθανότερο σενάριο είναι να κινηθούν μεταξύ 7 με 10 δισεκ. ευρώ.

Ποιες οι διαφαινόμενες τάσεις;

1)ΕΚΤ, SSM και EBA θα βρουν μια φόρμουλα ώστε να μην απεικονιστεί το πρόβλημα των NPEs.
Παρ΄ όλα αυτά οι ορκωτοί ελεγκτές θα πρέπει να αποτυπώσουν τις καθυστερήσεις πάνω από 90 ημέρες.

2)Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι τράπεζες μπορεί να εξελιχθούν σε μεγάλο πολιτικό πρόβλημα καθώς ήδη διαθέτουν 71 δισεκ. προβληματικά δάνεια που θα φθάσουν στα 78 δισεκ. το 2021.

3)Το 2021 με βάση ένα λογικό σενάριο θα πρέπει να αποτυπωθεί μερικώς το πρόβλημα με 7 έως 10 δισεκ. NPEs ήδη στο α΄ τρίμηνο του 2020 δημιουργήθηκαν 910 εκατ νέες προβλέψεις για την ύφεση που προκάλεσε ο κορωνοιός.

4)Στην ανάλυση των προβληματικών δανείων δεν έχουν συμπεριληφθεί και τα εγγυημένα δάνεια τα οποία εκτιμάται ότι σε ποσοστό 50% θα μετατραπούν σε κόκκινα – προβληματικά.

5)Η ΤτΕ διερευνά την λύση της bad bank στηριζόμενη πάνω στην παροχή του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που απορρίφθηκε πριν ένα χρόνο από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

6)Το 2021 είναι πολύ πιθανό να είναι έτος αυξήσεων κεφαλαίου, να κληθούν οι μέτοχοι να επενδύσουν νέα κεφάλαια, ειδάλλως το ελληνικό κράτος θα υποχρεωθεί να κρατικοποιήσει μέρος του τραπεζικού συστήματος.

7)Για την ευρωπαϊκή bad bank το βασικό εμπόδιο είναι ποιος θα επενδύσει τα κεφάλαια καθώς να δοθούν χρήματα από τον ESM για να στηριχθεί ο ιδιώτης μέτοχος των τραπεζών αποκλείεται.
Κανείς φορολογούμενος της Ευρώπης δεν θα συναινέσει να χρηματοδοτηθεί ο ιδιώτης μέτοχος και το ιδιωτικό χρέος.

8)Οι τράπεζες με 28,8 δισεκ. κεφάλαια και 16 δισεκ. DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση και 71 δισεκ. προβληματικά δάνεια δεν διαθέτουν ισχυρά κεφάλαια.
Χρειάζεται επανεκκίνηση και αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων ριζικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης