Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Νέες ισχυρές απώλειες σε τράπεζες -9% και ΧΑ -2,68% στις 644 μον. λόγω διεθνούς κλίματος, FED και ύφεσης - Πιθανή διόρθωση έως 630 - 600 μον.

Νέες ισχυρές απώλειες σε τράπεζες -9% και ΧΑ -2,68% στις 644 μον. λόγω διεθνούς κλίματος, FED και ύφεσης - Πιθανή διόρθωση έως 630 - 600 μον.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 347 μονάδες διασπώντας το κρίσιμο σημείο στήριξης των 350 μονάδων ενώ οι 380-385 μονάδες αποδείχθηκαν ισχυρό σημείο αντίστασης.
(upd16) Νέα ισχυρή πτώση καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 644 μονάδες, με επίκεντρο τις τράπεζες με απώλειες -9,19% η Εθνική... ακολουθώντας το άκρως αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών στο απόηχο των προειδοποιήσεων της FED στις 10 Ιουνίου για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Είναι ενδεικτικό, ότι ο δείκτης Dax στην Γερμανία καταγράφει απώλειες της τάξεως -3,5%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο -4,5% και ο S&P 500 στην Wall Street κινείται στο -2,7% στις 3100 μονάδες ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα μπορούσε να επιστρέψει στις 2800 μονάδες, πτώση περίπου 10%.
Ειδικότερα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserves - Fed), αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για το ΑΕΠ το 2020, καθώς αναμένει της συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας  κατά -6,5% τo 2020, με την ανάπτυξη να επιστρέφει το 2021 στο +5% και το 2022 στο +3,5%.
Από την άλλη, αμετάβλητα στο 0% με 0,25% άφησε τα επιτόκια τα οποία θα παραμείνουν σε μηδενικά επίπεδα μέχρι το 2022 ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 9,3% το 2020 και θα υποχωρήσει στο 6,5% το 2021 και το 5,5% το 2022.
Εν τω μεταξύ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Ιουνίου 2020 οι νέες  αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ διαμορθώθηκαν στα 1,542 εκατ. ενώ συυνολικά έχουν χαθεί 44,186 εκατ. θέσεις εργασίας, σε διάστημα 12 εβδομάδων, εν μέσω του lockdown της αμερικανικής οικονομίας
Στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν για το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, με φόντο τις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει τουλάχιστον έξι χώρες.
Επίσης, στο τραπέζι θα βρεθεί η πρόταση της Κομισιόν για την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Σχεδόν τυπική διαδικασία, και όπως παρατήρησε χθες 10 Ιουνίου αξιωματούχος της ευρωζώνης, η αξιολόγηση είναι θετική και ότι η ελληνική πλευρά ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει παρά τις Συμπληγάδες του κορωνοϊού.
Έπεται η επικύρωση της απόφασης για την εκταμίευση των κερδών από τα ANFA’s ύψους 746 εκατ. ευρώ από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό.
Εν τω μεταξύ,ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), στην ετήσια έκθεσή του για τα πεπραγμένα του 2019 τονίζει τις σημαντικές συνέπειες που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού στην ελληνική ενώ  ειδικότερα για τις ελληνικές τράπεζες, κάνει λόγο για καθυστέρηση της εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), τα οποία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 644 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 650-647 μονάδων και ακολουθούν οι 630 και 600 μονάδες και με πρώτη αντίσταση τις 690 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 347 μονάδες διασπώντας το κρίσιμο σημείο στήριξης των 350 μονάδων ενώ οι 380-385 μονάδες αποδείχθηκαν ισχυρό σημείο αντίστασης.

Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εθνική -9,19% και ακολούθησαν Alpha Bank -5,77%, Πειραιώς -5,29% και Eurobank -4,986% και Πειραιώς -6%.
Επίσης με σημαντικές απώλειες έκλεισαν και τα μη τραπεζικά blue chips, με τις δεικτοβαρείς Coca Cola -5,29%, ΔΕΗ-3,98%, ΕΛΠΕ -3,6%...ενώ τα κέρδη +1,75% του ΟΤΕ στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες  ανέκοψαν την περαιτέρω πτώση της αγοράς.
Σύμφωνα με την ανάλυση της, η  JP Morgan αναφέρει ότι η παρατεταμένη ύφεση θα καθυστερήσει περαιτέρω την ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών αλλά ο οίκος θεωρεί απίθανο οι τράπεζες να ζητήσουν κεφάλαια όσο τα μορατόρια είναι σε ισχύ ενώ η ανάλυση του οίκου είναι επι τη βάση της ύφεσης που προβλέπει η ΕΒΑ. πως οι τράπεζες θα δημιουργήσουν 10,7 δισ. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια δηλαδή τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών θα παρουσιάσουν αύξηση 17%.
Για τις τραπεζικές μετοχές, ο οίκος δίνει σύσταση από οverweight για  την Alpha, Eurobank και Εθνική Τράπεζα σε Νeutral, ενώ παραμένει  underweight η σύσταση για Πειραιώς,  η οποία μένει πίσω όσο δεν φαίνεται ορατή άμεσα για λύση για τα Cocos ύψους 2 δισ. ευρώ.
Οι τιμές στόχοι είναι 1,10 ευρώ για την Alpha Bank, 0,70 ευρώ για την Eurobank, 1,80 ευρώ για την ΕΤΕ, και 2 ευρώ για την Πειραιώς.
Εν τω μεταξύ, στο  ελληνικό τραπεζικό σύστημα καταγράφεται ένας παραλογισμός , καθώς από την μια η ΤτΕ ζητάει από εταιρίες ορκωτών ελεγκτών και ορισμένους επενδυτικούς οίκους στοιχεία για την bad bank παρ΄ ότι σε εθνικό επίπεδο δεν μπορεί να υλοποιηθεί ενώ την ίδια στιγμή  η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν την οικονομία και να χορηγήσουν δάνεια ασκώντας μάλιστα πιέσεις .
Οι τράπεζες ανησυχούν, χορηγούν δάνεια με φειδώ καθώς δεν μπορεί να ζητάει η κυβέρνηση οι ελληνικές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία ενώ κατέχουν 71 δισεκ. προβληματικά δάνεια με τον κίνδυνο  να αυξηθούν  να είναι πολύ μεγάλος και αυτό σημαίνει νέες προβλέψεις, ζημίες και μεγάλη πίεση στα κεφάλαια.
Η παρελθούσα εμπειρία διδάσκει ότι όταν μια τράπεζα χορηγεί δάνεια εν μέσω ύφεσης κινδυνεύει να εκτοξεύσει τον πιστωτικό κίνδυνο λόγω εξέλιξης των δανείων σε προβληματικά ενώ συνήθως λαμβάνουν δάνεια zombie εταιρίες, ημιθανείς εταιρίες εις βάρος του υγιούς και θεμιτού ανταγωνισμού.
Οριακή βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο να βρίσκεται στο 1,45% - τιμή έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020 - ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 1,47% και με το μεταξύ τους spread στις -2 μονάδες βάσης...
Βελτίωση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 143 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6675 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -1,12%.
Περί τις 16:15 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική  ..αλλά και στο σύνολο αχεδόν  των μη τραπεζικών blue chips, με την δεικτοβαρή Coca Cola -5%, ΔΕΗ -5%....και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -7,53% και ο Γενικός Δείκτης στο -3,54%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή πτώση -2,68% στις 644 μονάδες έχοντας υψηλό στις 655,28 μονάδες και χαμηλό στις 640,51 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 70 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 59 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 49 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,5 εκατ. ευρώ και όγκου 913 χιλ.τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 500 χιλ. τεμάχια αξίας 616 χιλ. ευρώ, ο ΟΤΕ 175 χιλ. τεμάχια αξίας 2,11 εκατ. ευρώ και η Jumbo 237,8 χιλ. τεμάχια αξίας 3,83 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 644 μονάδες, διασπώντας της πρώτη στήριξη των 650-647 μονάδων και ακολουθούν οι 630 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 690 μονάδες και ακολουθούν οι 710 και οι 730 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 347 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 350 μονάδων και ακολουθούν οι 330 και οι 300 μονάδες .
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 380-385 μονάδες και ακολουθούν οι 400 μονάδες και oι 420 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Οι ξένες τράπεζες δεν δανείζουν πλέον έναντι NPEs καθώς θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει σημαντική επιδείνωση των δανειακών χαρτοφυλακίων.
Στο παρελθόν οι ξένες τράπεζες δάνειζαν τα διεθνή funds που αγόραζαν ελληνικά προβληματικά δάνεια με μια σχέση επί του τιμήματος 50% συμμετοχή του fund και 50% δανεισμός.
Έτσι λοιπόν φθάσαμε στο σημείο οι ίδιες οι τράπεζες που πουλάνε προβληματικά δάνεια να χρηματοδοτούν το τίμημα όπως στην περίπτωση της Εθνικής όπου η Bain Capital για τίμημα 336 εκατ ευρώ σχεδόν 160 με 170 εκατ τα κατέβαλλε μετρητά και τα υπόλοιπα 160 εκατ πήρε δάνειο από την Εθνική που έβαλε ως εγγύηση όλο το χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων που πούλησε.
Κάτι αντίστοιχο θα αναμενόταν και στην Alpha bank που πουλάει στην Fortress το πρόγραμμα Neptune το οποίο αφορά 1,8 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Η Alpha bank θα αναμενόταν να χρηματοδοτήσει το τίμημα που θα προσφέρει η Fortress περίπου 200 εκατ σε σύνολο 400 εκατ ευρώ εκτιμώμενου τιμήματος.
Όμως υπάρχουν ενδείξεις που θέλουν την Eurobank να θέλει να χρηματοδοτήσει την Fortress ώστε να πάρει το πρόγραμμα Neptune βάζοντας ως εγγύηση όλο το προς πώληση χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων.
Να σημειωθεί ότι η Eurobank έχει κλείσει deal με την Dovalue στην οποία συμμετέχει έμμεσα η Fortress μέσω της Softbank και η Bain Capital.
O ιαπωνικός επενδυτικός όμιλος Softbank έχει εξαγοράσει την Fortress.
Όπως έχει αναλυθεί για κάποιο διάστημα μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα και να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα νέα προβληματικά δάνεια οι ελληνικές τράπεζες θα χρηματοδοτούν το τίμημα για τα NPEs που πουλάνε.

H επικαιρότητα

Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις από τις ΗΠΑ αλλά και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε -έστω και εμμέσως- θέμα κυρώσεων, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, συνεχίζει την κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα.
Στα τελευταία επεισόδια της δράσης του Erdogan εντάσσεται η εντολή για αλλαγή καθεστώτος της Αγίας Σοφιάς, ώστε να χαρακτηριστεί επίσημα τζαμί (σημειωτέον ότι έχει προηγηθεί η φιέστα την ανήμερα της επετείου για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης) αλλά και η εμμονή για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του τουρκο-λιβυκού συμφώνου.
Και σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και οι συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις από μαχητικά αεροσκάφη της γείτονος στο Αιγαίο.
Η Αθήνα βρίσκεται σε εγρήγορση μπροστά στην τουρκική προκλητικότητα καθώς μετά τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Ιταλίας για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, ξεκινά ένας διπλωματικό μαραθώνιο ώστε να αποπειραθεί άλλη μία «κυκλωτική» κίνηση προς την Τουρκία.
Με αγωνία περιμένουν οι επιστήμονες να κυλήσουν οι επόμενες 10 ημέρες προκειμένου να διαπιστώσουν το εάν και κατά πόσο οι εικόνες συνωστισμού και χαλάρωσης των μέτρων που παρατηρούνται σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα θα επηρεάσουν την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην χώρα.
Το πρώτο «καμπανάκι» έχει ήδη σημάνει από τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων των τελευταίων 24ωρων, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε 6 ημέρες έχουν αναφερθεί 117 κρούσματα αυξάνοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 3068 και τους νεκρούς στους 183.
Το δεύτερο «καμπανάκι» είναι ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουνίου ανοίγουν τα χερσαία σύνορα της χώρας, και επί της ουσίας γίνεται το πρώτο «άνοιγμα» για την εκκίνηση της φετινής τουριστικής σεζόν.
Εάν το άνοιγμα αυτό γίνει με βεβαρημένη την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τότε είναι προφανές πως η ήδη δύσκολη εξίσωση της έλευσης τουριστών σε διάφορα και διάσπαρτα σημεία της χώρας, θα καταστεί ακόμα δυσκολότερη ως προς τη διαχείριση της από την Πολιτεία.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρμόδιοι επιστήμονες ζητούν από τους πολίτες να μην χαλαρώνουν, να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας – όπως το καλό πλύσιμο χεριών, η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας όπου είναι αναγκαίο – καθώς ο ιός εξακολουθεί να παραμένει στην κοινότητα.

Σημαντικές απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (11/6) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις τόσο από τις εκτιμήσεις της Federal Reserve για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας όσο και από τις εντάσεις των τελευταίων ημερών στην κορεατική χερσόνησο.
Ειδικότερα, στο μέτωπο της κορεατικής χερσονήσου, οι σχέσεις ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο παραμένουν αβέβαιες, μετά την απόφαση της Πιονγιάνγκ να διακόψει τις γραμμές επικοινωνίας με τη Σεούλ.
Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην προχωρούν σε δηλώσεις που σχετίζονται με τις διακορεατικές σχέσεις, διευκρινίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον της Ουάσιγκτον να μη μιλάει για το σχετικό ζήτημα.Πτωτικά έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (11/6) οι αγορές στην Ασία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -2,82%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,78%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,88% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,86%.

Ισχυρή πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στην Wall Street

Ισχυρή πτώση καταγράφεται στα διεθνή χρηματιστήρια, στον απόηχο των προβλέψεων της Fed για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και ενώ εντείνεται η ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν για το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, με φόντο τις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει τουλάχιστον έξι χώρες.
Επίσης η βιομηχανική παραγωγή της Ιταλίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη κατέγραψε πτώση της τάξεως του -19,1% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, όταν είχε σημειωθεί πτώση -ρεκόρ -28,4%, με τα στοιχεία ωστόσο να αποδεικνύονται καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν πτώση -24%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -3,5%, ο CAC στο Παρίσι στο -3,7%, ο MIB στο Μιλάνο στο -4,5%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -4,3% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -3,2%..  
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -3,3%, ο S&P στο -2,7 και ο Nasdaq στο -1,8% ενώ το ETF GREC κινείται στο -2,75% (19,83 δολ.).

Νέες ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Εθνική -9,19%

Νέες ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα και με την Εθνική να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,2350 ευρώ, με πτώση -9,19% με όγκο 8,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6276 ευρώ, με πτώση -5,77%, με όγκο 19,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 969 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,44 ευρώ, με πτώση -5,29% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 629 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3896 ευρώ, με πτώση -4,98% με όγκο 19,2 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,45 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,6410 ευρώ, με άνοδο +5,08% και με κεφαλαιοποίηση 286 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2170 ευρώ, με πτώση -5,86% και όγκο 271 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 100 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,90 ευρώ, με πτώση -0,46% και κεφαλαιοποίηση 255 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε το σύνολο σχεδόν των  μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Aegean, Φουρλής, Coca Cola, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Viohalco....
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν μόνο ΟΤΕ και Sarantis.  
H Coca Cola έκλεισε στα 22,55 ευρώ με πτώση -5,29% και κεφαλαιοποίηση στα 8,34 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,19 ευρώ, με άνοδο +1,75% και αποτίμηση 5,73 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,28 ευρώ, με πτώση -3,98% και αποτίμηση 761 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,29 ευρώ, με πτώση -2,55% και κεφαλαιοποίηση 531 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,73 ευρώ με πτώση -0,80% και αποτίμηση 2,92 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,88 ευρώ, με πτώση -2,86% και κεφαλαιοποίηση 897 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,16 ευρώ με πτώση -3,60% και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,90 ευρώ, με πτώση -0,79% και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,58 ευρώ με πτώση -3,07% και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,72 ευρώ με πτώση -1,87% και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,05 ευρώ, με πτώση -1,67% και κεφαλαιοποίηση 751 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,70 ευρώ, με πτώση -5,85% και κεφαλαιοποίηση 192 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0772 ευρώ, με πτώση -3,50% και κεφαλαιοποίηση 73 εκατ. ευρώ.

Οριακή βελτίωση στα ομόλογα λόγω με το νέο 10ετές στο 1,45% εκδόθηκε 1,57% - Οριακά τα περιθώρια ανάκαμψης

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα 11 Ιουνίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα, κυρίως λόγω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου από την Ελλάδα στις 9 Ιουνίου 2020 αντλώντας 3 δισεκ. με επιτόκιο 1,57% και τρέχον επιτόκιο 1,45% αλλά και λόγω της FED που ανέφερε ότι θα κρατήσει τα επιτόκια στο 0% έως το 2022 αλλά και των αρνητικών εκτιμήσεων για το αμερικανικό ΑΕΠ το 2020 στο -6,5%. 
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,45% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,47%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,45% με το αμερικανικό 10ετές 0,69% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -2 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 85 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,62 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,31% με απόδοση αγοράς 0,34% και απόδοση πώλησης 0,27%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,16 μονάδες βάσης και απόδοση 0,37%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,86 μονάδες βάσης και απόδοση 0,55% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 111,90 μονάδες βάσης και απόδοση 0,77% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,58 μονάδες βάσης και απόδοση 0,94%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 106,27 μονάδες βάσης και απόδοση 1,05%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,79 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16% με απόδοση αγοράς 1,18% και απόδοση πώλησης 1,14%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 120,99 μονάδες βάσης και απόδοση 1,32% με απόδοση αγοράς 1,30% και απόδοση πώλησης 1,34%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 100,40 και απόδοση 1,45% με απόδοση αγοράς 1,47% με απόδοση πώληση 1,44%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 128,08 μονάδες βάσης και απόδοση 1,45%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 104,97 μονάδες βάσης και 1,50% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 135,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,58%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 144,68 μονάδες βάσης και απόδοση 1,71%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 184 μονάδες βάσης από 182 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 143 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.675 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,43% ή 143 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή επιδείνωση στα ομόλογα της ευρωζώνης και στα ιταλικά ομόλογα

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Ιταλίας μετά τις ανακοινώσεις της FED ότι θα κρατήσει για 2 χρόνια τα επιτόκια παρέμβασης στο 0% αλλά και τις συνεχείς εκδόσεις ομολόγων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 11 Ιουνίου 2020 στο 1,47%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 11/6/2020 στο -0,39% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,06% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,60% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,62% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,47% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,03%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης