Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιαπωνία πρωτοστατεί στην έκδοση ανακοινωθέντος της G7 για τον Χονγκ Κονγκ

Η Ιαπωνία πρωτοστατεί στην έκδοση ανακοινωθέντος της G7 για τον Χονγκ Κονγκ
Η Ιαπωνία θέλει να πρωτοταστήσει μεταξύ των κρατών της Ομάδας των 7 (G7) στην έκδοση ανακοινωθέντος σχετικά με την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, όπου η Κίνα επιβάλλει νέο νόμο για την ασφάλεια
Η Ιαπωνία θέλει να πρωτοταστήσει μεταξύ των κρατών της Ομάδας των 7 (G7) στην έκδοση ανακοινωθέντος σχετικά με την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, όπου η Κίνα επιβάλλει νέο νόμο για την ασφάλεια, δήλωσε σήμερα 10/6 ο πρωθυπουργός S. Abe.
«Προφανώς, αναγνωρίζουμε ότι η G7 έχει μια αποστολή να ηγείται της παγκόσμιας κοινής γνώμης και η Ιαπωνία θέλει να πρωτοστατήσει στην έκδοση ανακοινωθέντος με βάση την αρχή ‘μια χώρα, δύο συστήματα’ στο Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Abe στο κοινοβούλιο.
Η Ιαπωνία έχει ήδη εκδώσει ανεξάρτητα ανακοίνωση εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για την κίνηση του Πεκίνου στις 28 Μαΐου, την ημέρα που η Κίνα πέρασε τον νόμο, και ζήτησε από τον Κινέζο πρεσβευτή να γνωστοποιήσει τη θέση της.
Το Τόκιο είναι σε μια πολύ ευαίσθητη κατάσταση αναφορικά με τις εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας για το Χονγκ Κονγκ καθώς ετοιμάζεται για επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Xi Jinping, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο αλλά αναβλήθηκε λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών X. Tsounging δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι το Πεκίνο εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» στην Ιαπωνία για τα σχόλια του Abe και είπε ότι το Χονγκ Κονγκ αποτελεί «απολύτως εσωτερική υπόθεση της Κίνας».
«Η σχετιζόμενη χώρα θα πρέπει να συμμορφώνεται με τη διεθνή νομοθεσία και τις βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων», δήλωσε η ίδια.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και ο Καναδάς έχουν επικρίνει την Κίνα για τις ενέργειές της να επιβάλει τον νόμο για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος υποστηρίζουν ότι θα παραβιάσει τη σινοβρετανική συμφωνία του 1984 για την πρώην βρετανική αποικία και ότι απειλεί τις ελευθερίες που ισχύουν εκεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης