Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχίες υποτροπής του κορωνοϊού σε ΕΕ, ΗΠΑ, ενώ καλπάζει στη Λατινική Αμερική - Στους 413 χιλ. οι νεκροί, στα 7,3 εκατ. τα κρούσματα

Ανησυχίες υποτροπής του κορωνοϊού σε ΕΕ, ΗΠΑ, ενώ καλπάζει στη Λατινική Αμερική - Στους 413 χιλ. οι νεκροί, στα  7,3 εκατ. τα κρούσματα
Ένα αντιφλεγμονώδες και ένα αντικαρκινικό φάρμακο δοκιμάζονται για τη θεραπεία του COVID-19 - Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των συνόρων στην Ευρώπη
(upd)Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η εξάπλωση του κορωνοϊού σε ΗΠΑ και Λατινική Αμερική, την οποία κυριολεκτικά σαρώνει, την ώρα που στις ΗΠΑ η άνοδος των νοσηλευομένων ανεβάζει την ανησυχία της υποτροπής.
Η ίδια ανησυχία επικρατεί και στα κράτη της ΕΕ, τα οποία ετοιμάζονται να ανοίξουν τα σύνορά τους από την ερχόμενη Δευτέρα 15/6 και να επιτρέψουν τις μετακινήσεις, ενώ τα κρούσματα και οι θάνατοι συνεχίζονται μεν, αλλά με φθίνουσα πορεία.

Όλοι οι επιστήμονες επισημαίνουν πως ο ιός είναι εδώ και ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη Κυριακή 7/6 καταγράφηκαν παγκοσμίως περισσότερα από 134.000 νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση, αριθμός που αποτελεί τον υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα μιας ημέρας από την έναρξη της επιδημίας.
Αυτό το βιώνουν πιο έντονα οι ΗΠΑ, οι οποίες αν και έβλεπαν τις τελευταίες ημέρες πως η επιδημία υποχωρούσε και πως αίρονταν σταδιακά τα μέτρα, πλέον είναι αντιμέτωπες με νέα αύξηση κρουσμάτων και πιθανότατα με ένα δεύτερο κύμα.
Περισσότερες από 20 Πολιτείες των ΗΠΑ ανακοίνωσαν αύξηση των κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση, με τις Πολιτείες της Αριζόνα, της Γιούτα και του Νέου Μεξικό να αναφέρουν άνοδο κατά 40% ή και περισσότερο των κρουσμάτων την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 8/6 σε σχέση με επτά ημέρες νωρίτερα, την ώρα που τα 18 από τα 39 εκατομμύρια κατοίκων της Καλιφόρνια ζουν σε περιοχές που παραμένουν υπό παρακολούθηση.
Και ενώ ο κορωνοϊός παραμένει «ο χειρότερος εφιάλτης» για τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο των ΗΠΑ, Anthony Fauci, ο ιός πραγματικά θερίζει στη Λατινική Αμερική όπου αυξάνονται ραγδαία οι νεκροί και τα κρούσματα.
Βραζιλία, ΗΠΑ και Μεξικό έχουν καταμετρήσει τους περισσότερους νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο: η Βραζιλία (1.272), οι ΗΠΑ με 1.027, και το Μεξικό (596).
Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βρετανία με 41.128 νεκρούς (290.143 κρούσματα), η Βραζιλία με 38.406 νεκρούς (739.503 κρούσματα), η Ιταλία με 34.114 νεκρούς (235.763 κρούσματα), και η Γαλλία με 29.319 νεκρούς (191.939 κρούσματα).
Η Ευρώπη είχε συνολικά ως χθες στις 22.00 ώρα Ελλάδος, 185.616 θανάτους (2.324.672 κρούσματα), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 120.410 θανάτους (2.086.586 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 69.604 θανάτους (1.418.206 κρούσματα), η Ασία 20.639 θανάτους (738.416 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 10.968 θανάτους (510.454 κρούσματα), η Αφρική 5.558 θανάτους (207.142 κρούσματα) και η Ωκεανία 131 θανάτους (8.663 κρούσματα).
Μεγάλη εστία παραμένει η Ρωσία, η οποία ανακοίνωσε ήδη τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη Μόσχα, όπου και καταγράφονται οι μισοί θάνατοι και κρούσματα της χώρας, την ώρα που στην Ευρώπη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των συνόρων στις 15/6, παρά τα κρούσματα και τα θύματα που εξακολουθούν να καταγράφονται σε ημερήσια βάση.
Μια νότα αισιοδοξίας που έρχεται από την ιατρική κοινότητα πως ένα αντιφλεγμονώδες και ένα αντικαρκινικό φάρμακο δοκιμάζονται για τη θεραπεία του COVID-19, δεν αρκεί για να μειώσει τη νευρική κρίση, την οποία βιώνει ο πλανήτης, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα το πότε θα τελειώσει αυτός ο εφιάλτης για το σύνολο της ανθρωπότητας και πότε αυτή θα καταφέρει να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 413 χιλιάδες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπερέβησαν τα 7,29 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, είναι περισσότεροι από 3,4 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 7.291.484
- Οι θάνατοι παγκοσμίως ανέρχονται σε 413.058
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.980.893 και σε νεκρούς με 112.057
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βρετανία με 40.968 θανάτους και τέταρτη με 290.581 κρούσματα
- Τρίτη σε νεκρούς η Βραζιλία με 38.406 – Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα με 739.503
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 493.657 και 6.358 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Ινδία με 276.146 και 7.750 νεκρούς
- Έκτη σε κρούσματα η Ισπανία με 241.966 και 27.136 νεκρούς
- Όγδοο το Περού σε κρούσματα με 199.696 και 5.571 νεκρούς
- Στους 29.299 οι νεκροί στη Γαλλία, 191.523 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 184.861 και οι νεκροί σε 8.729
- Στους 14.649 οι νεκροί στο Μεξικό, στα 124.301 τα κρούσματα
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.046 κρούσματα και 4.634 νεκρούς
- Στους 4.729 οι νεκροί στην Τουρκία, 172.114 τα κρούσματα
Image

Ένα αντιφλεγμονώδες και ένα αντικαρκινικό φάρμακο δοκιμάζονται για τη θεραπεία του COVID-19

Δύο φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία φλεγμονωδών νόσων και καρκίνου δοκιμάζονται ως πιθανές θεραπείες για ασθενείς με COVID-19, ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη 10 Ιουνίου τα Πανεπιστήμια του Μπέρμιγχαμ και της Οξφόρδης.
Τα σοβαρά περιστατικά COVID-19 θεωρείται πως προκαλούνται από μια υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, γνωστή ως καταιγίδα κυτοκινών, και οι ερευνητές εξετάζουν αν τα φάρμακα που καταστέλλουν ορισμένα στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο στην αποτροπή μιας ραγδαίας κλιμάκωσης των συμπτωμάτων.
Το Namilumab της Izona Bioscience, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που χρησιμοποιείται ήδη σε τελικού σταδίου δοκιμές για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και μιας φλεγμονώδους νόσου που αποκαλείται αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, είναι το πρώτο από τέσσερα υποψήφια φάρμακα στη δοκιμή CATALYST.
Θέτει στο στόχαστρο μια κυτοκίνη που αποκαλείται GM-CSF, η οποία σε μη ελέγξιμα επίπεδα θεωρείται πως παίζει ρόλο οδηγού-κλειδί στην υπερβολική και επικίνδυνη φλεγμονή των πνευμόνων που παρατηρείται σε ασθενείς με COVID-19.
Το φάρμακο δοκιμάζεται ήδη για τη θεραπεία της COVID-19 στην Ιταλία.
Το δεύτερο φάρμακο, το Infliximab (CT-P13), που αναπτύχθηκε από τη Celltrion Healthcare UK, είναι ένα αντικαρκινικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία οκτώ αυτοάνοσων νοσημάτων περιλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
Ο Ben Fisher, ερευνητής δοκιμών από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, είπε: «Τα αναδυόμενα στοιχεία καταδεικνύουν έναν κριτικό ρόλο των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων στην καταιγίδα κυτοκινών που συνδέεται με σοβαρή μόλυνση από COVID-19.
«Στην έρευνα CATALYST ελπίζουμε να καταδείξουμε πως με μία μοναδική δόση τέτοιου είδους φαρμάκων σε νοσηλευόμενους ασθενείς μπορούμε να καθυστερήσουμε ή να αποτρέψουμε τη ραγδαία επιδείνωση στη μονάδα εντατικής θεραπείας και την ανάγκη για μηχανικό επεμβατικό αερισμό σε αυτή την ομάδα ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση».
Άλλα φάρμακα για αυτοάνοσα νοσήματα που δοκιμάζονται για την ικανότητά τους να καταστείλουν την καταιγίδα κυτοκινών σε δοκιμές περιλαμβάνουν το Kevzara της Regeneron και της Sanofi, το Actemra της Roche, καθώς και το otilimab των Morphosys και GlaxoSmithKline.
Η ιαπωνική Takeda διαθέτει στρατηγικό πακέτο μετοχών στην Izana.

ΗΠΑ: Στους 112.000 οι νεκροί από κορωνοϊό – Προς νέο lockdown;


Στους 112.000 ανέρχονται οι θάνατοι στις ΗΠΑ από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλα 819 θύματα ενώ ανησυχία προκαλεί η είδηση ότι στελέχη της Εθνοφρουράς βρέθηκαν θετικά στον ιό μετά την ανάπτυξη τους απέναντι στους διαδηλωτές για τη δολοφονία του 46χρονου George Floyd.
Άλλωστε οι Αμερικάνοι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να αυξηθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού λόγω των μαζικών διαδηλώσεων για τη δολοφονία του Floyd.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε τεστ θετικά στην COVID-19 στις τάξεις της Εθνοφρουράς της Ουάσινγκτον», ενημέρωσε χθες Τρίτη με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η εκπρόσωπος του γραφείου της Εθνοφρουράς, η οποία αρνήθηκε να διευκρινίσει τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, επικαλούμενη λόγους «επιχειρησιακής ασφάλειας».
Περίπου 1.700 έφεδροι της Εθνοφρουράς της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας κινητοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για να αντιμετωπιστούν οι διαδηλώσεις και οι ταραχές που έχουν πολλαπλασιαστεί μετά τον θάνατο του Floyd που υπέστη ασφυξία εξαιτίας της πίεσης που του ασκούσε με το γόνατό του λευκός αστυνομικός.
Σημειώνεται πως έως χθες έχουν καταγραφεί σχεδόν 2 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Image
Δραματική αύξηση κρουσμάτων

Και ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανοίξουν και πάλι την οικονομία τους και να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Anthony Fauci είπε πως ο κορωνοϊός είναι ο «χειρότερος εφιάλτης» του και ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνουν και τα τελευταία στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 21 Πολιτείες ανακοίνωσαν μεγάλη αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα και οι εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία της Καλιφόρνια και άλλων μεσοδυτικών Πολιτειών, όπως για παράδειγμα η Αριζόνα, με τις αρμόδιες Αρχές να επαναθέτουν πολλές περιοχές σε εποπτεία.
Υπό αυτά τα δεδομένα, επανεξετάζεται το ενδεχόμενο νέων lockdowns τη στιγμή που μόλις πριν λίγα 24ωρα ήρε το lockdown η Πολιτεία του Νιου Τζέρσι.
Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότεροι από 18 εκατομμύρια από τους συνολικά 39 εκατομμύρια κατοίκους της Καλιφόρνιας ζουν σε κομητείες που έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, ενώ η Αριζόνα ήταν από τις πρώτες Πολιτείες που άνοιξαν ξανά την οικονομία τους στα μέσα Μαΐου και τα κρούσματα έκτοτε έχουν παρουσιάσει άνοδο 115%, γεγονός που ώθησε τον επικεφαλής δημόσιας υγείας της πολιτείας να προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να χρειαστεί νέο lockdown ή η δημιουργία νέων νοσοκομείων εκστρατείας.
Σημειώνεται πως 21 Πολιτείες των ΗΠΑ ανακοίνωσαν αύξηση των κρουσμάτων σε εβδομαδιαίο επίπεδο, με τις Πολιτείες της Αριζόνα, της Γιούτα και του Νέου Μεξικό να αναφέρουν άνοδο κατά 40% ή και περισσότερο των κρουσμάτων την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Κυριακή σε σχέση με επτά ημέρες νωρίτερα.
Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ενδέχεται να οφείλεται στη διεξαγωγή περισσότερων διαγνωστικών τεστ, όμως πολλά οφείλονται στην άρση των περιορισμών και στην χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Image

Εκτιμήσεις για 130.000 νεκρούς


Σε απόλυτους αριθμούς, η χώρα συνεχίζει να είναι αυτή που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, τόσο ως προς τον αριθμό των νεκρών, όσο και ως προς αυτόν των μολύνσεων.

Περίπου 518.000 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ημερήσιοι απολογισμοί τις περισσότερες φορές δεν ξεπερνούν τους 1.000 νεκρούς.
Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είχαν φθάσει στην κορύφωσή τους, είχαν ξεπεράσει τους 3.000 μέσα σε 24 ώρες, περί τα μέσα του Απριλίου.
Ωστόσο, η χώρα συνεχίζει να καταγράφει σχεδόν 20.000 κρούσματα μόλυνσης σε ημερήσια βάση και δυσκολεύεται να κατέβει από αυτό το επίπεδο.
Λιγότερο αστικοποιημένες περιοχές, μεσοδυτικές, νότιες και δυτικές πολιτείες, έχουν εν μέρει πάρει πλέον τη σκυτάλη σε όρους νέων μολύνσεων από τις πέντε πολιτείες των βορειοανατολικών ΗΠΑ που αποτέλεσαν αρχικά το επίκεντρο της πανδημίας και θρηνούν περίπου τους μισούς θανάτους.
Κατά τον μέσο όρο ένδεκα επιδημιολογικών μοντέλων ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 αναμένεται να ανέρχεται σε περίπου 130.000 την 4η Ιουλίου, την ημέρα της εθνικής εορτής των ΗΠΑ.

Θερίζει ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Στο κόκκινο Βραζιλία, Περού, Μεξικό

Στο κόκκινο βρίσκεται η Λατινική Αμερική λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, ο οποίος εξακολουθεί να θερίζει σε Βραζιλία, Περού και Μεξικό.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 1.272 θανάτους ασθενών και 32.091 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό.
Συνολικά στη Βραζιλία, οι νεκροί ανέρχονται σε 38.406 θάνατοι, ενώ οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί είναι 739.503.
Πρόκειται για αριθμούς που κατατάσσουν τη Βραζιλία δεύτερη σε κρούσματα και τρίτη σε θανάτους παγκοσμίως.
Το υπουργείο Υγείας αποκατέστησε την πρόσβαση σε στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στον ιστότοπό του, εν μέσω της συνεχιζόμενης πολεμικής για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται η κυβέρνηση του προέδρου Bolsonaro τα δημόσια δεδομένα και της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου που προβλέπει ότι πρέπει να δημοσιοποιούνται πλήρη επιδημιολογικά στοιχεία.
Πάντως και παρά τα αυξημένα κρούσματα και θανάτους, ο δήμαρχος της πόλης του Σάο Πάολο που πλήττεται ιδιαίτερα από την επιδημία αποφάσισε να λειτουργήσουν ξανά τα εμπορικά καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα.
Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση και στο Περού, τη δεύτερη χώρα στη Λατινική Αμερική και την όγδοη παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων.
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 έφθασε τους 203.736, ενώ οι ασθενείς οι οποίοι έχουν υποκύψει στην COVID-19 είναι πλέον 5.738.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, πέθαναν ακόμη 167 άνθρωποι, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι άλλοι 4.040 προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό.
Στο Περού επιβάλλονται μέτρα περιορισμού εδώ και 12 εβδομάδες ενώ η οικονομία του έχει παραλύσει από τα μέσα Μαρτίου.
Σε άνοδο είναι τα κρούσματα και οι θάνατοι στο Μεξικό.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε άλλους 596 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.199 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, στοιχεία που αυξάνουν τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα σε 14.649 νεκρούς επί συνόλου 124.301 μολύνσεων.
Πάντως, αν και η επιδημία συνεχίζει να καλπάζει και οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η επιδημία δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωση της, η κυβέρνηση του Μεξικό συνεχίζει τη διαδικασία σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας,υπό την ασφυκτική πίεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, του κυριότερου εμπορικού εταίρου της χώρας.
Αξιωματούχοι στο Μεξικό σταδιακά αυξάνουν την πρόβλεψή τους για τον απολογισμό των θυμάτων της επιδημίας: εκτιμούν πως τα θύματα θα φθάσουν τα 35.000 ως τον Οκτώβριο.
Αλλά και στην Αργεντινή για πρώτη φορά καταγράφηκαν περισσότερα από 1.000 κρούσματα σε μια ημέρα, καθώς ο ρυθμός της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού επιταχύνεται, μόλις μερικές ημέρες αφότου παρατάθηκε το lockdown στο Μπουένος Άιρες, την πρωτεύουσα της Αργεντινής.
Σύμφωνα με το υπουργείο  Υγείας, επιβεβαιώθηκαν 1.141 νέες μολύνσεις και 24 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες.
Συνολικά, η Αργεντινή θρηνεί από τις αρχές Μαρτίου, όταν εντοπιζόταν το πρώτο κρούσμα, 717 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 24.761 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Η Λατινική Αμερική έχει μετατραπεί στο νέο επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού.
Παρά την αύξηση των κρουσμάτων στην Αργεντινή πάντως, τα κρούσματα παραμένουν αισθητά λιγότερα από ό,τι στη γειτονική Χιλή (+3.913 κρούσματα χθες) ή στη γειτονική Βραζιλία (+32.091).
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Αργεντινής παρέτεινε την ισχύ των μέτρων περιορισμού στο Μπουένος Άιρες, όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό.
Σε άλλες περιοχές, οι αρχές ανακοίνωσαν πως περνούν στη φάση όπου απλώς συνεχίζει να ισχύει το μέτρο της «υποχρεωτικής και προληπτικής κοινωνικής απόστασης».
Image

Μεγάλες εστίες η Ινδία και η Ρωσία

Σε έξαρση είναι η επιδημία του κορωνοϊού στη Ρωσία αλλά και στην Ινδία.
Η Ρωσία είναι τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα, τα οποία ανέρχονται σε 493.657 (καταγράφηκαν 8.404 νέα κρούσματα το τελευταιό 24ωρο) ενώ οι θάνατοι υπολογίζονται σε 6.358 (+216 το τελευταίο 24ωρο).
Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχεται η Μόσχα, στην οποία έχουν καταγραφεί σχεδόν οι μισοί θάνατοι και κρούσματα.
Αν και η Μόσχα εξακολουθεί να καταγράφει καθημερινά περισσότερα από 2.000 κρούσματα, ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως από χθες οι κάτοικοι θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς καθώς κάτι τέτοιο είναι εφικτό μια και αυτοί που αποθεραπεύονται είναι περισσότεροι από αυτούς που εισάγονται στο νοσοκομείο.
Η Ινδία είναι από τις χώρες που μετατρέπεται σε μια ακόμα μεγάλη εστία της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς σε καθημερινή βάση καταγράφονται περισσότερα από 8.000 κρούσματα.
Στο κόκκινο βρίσκεται η πρωτεύουσα, Νέο Δελχί, όπου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 30.000 κρούσματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Ινδία έχει σκαρφαλώσει στην πέμπτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα κρούσματα, τα οποία ανέρχονται σε 276.146 ενώ οι θάνατοι υπολογίζονται σε 7.750.
Παρά όμως την έξαρση κρουσμάτων και θανάτων, η Ινδία άνοιξε περαιτέρω την οικονομία της από χθες Δευτέρα 8/6 όταν και επαναλειτούργησαν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και οι χώροι λατρείας.
Σημειώνεται ότι στην Ινδία είχε επιβληθεί γενικό lockdown έως τα τέλη Μαΐου.

Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των συνόρων στην Ευρώπη

Για το άνοιγμα των συνόρων και τις ελεύθερες μετακινήσεις που αυτό συνεπάγεται ετοιμάζεται για τις 15 Ιουνίου η Ευρώπη, η οποία δίνει μάχη με τον χρόνο σε μια προσπάθεια να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς και να διασώσει ότι σώζεται από την φετινή τουριστική χρονιά.
Πρόκειται για μια κίνηση  υψηλού ρίσκου δεδομένου ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη εξακολουθούν να καταγράφουν κρούσματα και θανάτους σε καθημερινή βάση.
Η Ιταλία, με τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο και η πλέον πληγείσα χώρα της Ευρώπης, άνοιξε από την Τετάρτη 3/6 τα σύνορα της για τους τουρίστες από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα ενώ παράλληλα ήρε τα περιοριστικά μέτρα και στις εγχώριες μετακινήσεις, επιτρέποντας στους πολίτες να κινούνται ελεύθερα ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας.
Ωστόσο, ενδεικτικό του κινδύνου που ελλοχεύει, είναι ότι παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών το τελευταίο 24ωρο, με το 70% των νέων περιστατικών να καταγράφεται στην Λομβαρδία.
Η Ισπανία, η οποία έχει αρχίσει και αυτή τη σταδιακή «χαλάρωση» των μέτρων από τις αρχές Μαΐου, αν και αναμένεται να επεκτείνει για δύο ακόμη εβδομάδες - έως τις 21 Ιουνίου - την κατάσταση ανάγκης, ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τα σύνορα της και θα άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς εντός της ΕΕ από τις 22/6.
Η Γερμανία ανακοίνωσε και αυτή ότι από τις 15/6 ανοίγει τα σύνορα της σε όλα τα κράτη της ΕΕ, στη Μ. Βρετανία, στη Νορβηγία, στην Ισλανδία, στο Λιχτενσάιν και στην Ελβετία, όπως και με τη Γαλλία, την Αυστρία και τη Δανία ενώ έκανε γνωστό πως θα επεκταθούν έως τα τέλη του Ιουνίου για τους μη Ευρωπαίους που θέλουν να επισκεφθούν την χώρα.
Η Ολλανδία άνοιξε καταστήματα και μπαρ, το ίδιο έπραξε από τη Δευτέρα 8/6 και το Βέλγιο, η Γαλλία ανακοίνωσε το άνοιγμα των καφέ και των εστιατορίων στο Παρίσι ενώ στη Δανία αυξήθηκε από 10 σε 50 ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί να είναι σε δημόσιες συναθροίσεις.
Σημειώνεται ότι και η Δανία θα ανοίξει τα σύνορα της από τις 15 Ιουνίου σε τουρίστες από συγκεκριμένα κράτη της Ευρώπης, όπως και η Αυστρία, η οποία ανακοίνωσε ότι ανακοίνωσε ότι από τις 15/6 θα ανοίξει και τα σύνορα της με την Ιταλία, αλλά και η Ιρλανδία, στην οποία ξανάνοιξαν τις πόρτες τους από 8/6 τα καταστήματα και ορισμένα γραφεία, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να επιταχύνει την άρση των μέτρων περιορισμού λόγω της προόδου που συντελέστηκε στη μάχη κατά της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στο έδαφός της.
Στη Μεγάλη Βρετανία, από τη Δευτέρα 8/6 μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών όσοι επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο, μέτρο που αποσκοπεί στο περιορισμό της διασποράς της επιδημίας του κορωνοϊού και που παράλληλα προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις.
Το μέτρο αυτό, το οποίο ισχύει για τις οδικές, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές και αφορά Βρετανούς και μη πολίτες, θα επαναξιολογείται κάθε τρεις εβδομάδες.
Image

Κίνα: Τρία κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο – Στους 4.634 οι νεκροί

Μόλις τρία κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα, ενώ δεν αναφέρθηκε κανείς νέος θάνατος.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης 9/6 ενημερώθηκε για τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό και πέντε περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων στην ηπειρωτική Κίνα.
Όπως ανακοινώθηκε, και τα τρία κρούσματα αφορούσαν ταξιδιώτες που επέστρεψαν στην Κίνα από το εξωτερικό.
Μία ημέρα νωρίτερα, η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας έκανε λόγο για τρία κρούσματα και 21 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων.
Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος.
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα ανέρχεται σε 4.634 θανάτους επί συνόλου 83.046 μολύνσεων.
Η κινεζική κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού στα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Κατά το υπουργείο Υγείας, 155 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων, συμπεριλαμβανομένων 47 που έφθασαν στη χώρα από το εξωτερικό, παραμένουν υπό ιατρική παρακολούθηση.
Χθες έξι ασθενείς έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία αφού κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν.
Συνολικά, έχουν ιαθεί 78.357 άνθρωποι.
 

Νέα Ζηλανδία: Αίρει όλους τους περιορισμούς καθώς ο κορωνοϊός εξαλείφθηκε

Στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων προχωρά από χθες Τρίτη 9/6 η Νέα Ζηλανδία, καθώς όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση ο κορωνοϊός έχει εξαλειφθεί.
Σε δηλώσεις της η πρωθυπουργός Jacinda Ardern ανακοίνωσε ότι από χθες τα μεσάνυχτα, Νέα Ζηλανδία θα περάσει σε επίπεδο συναγερμού 1, αναφέροντας πως οι δημόσιες και οι ιδιωτικές εκδηλώσεις θα μπορούν πλέον να διεξάγονται χωρίς περιορισμούς, οι τομείς των λιανικών πωλήσεων και της φιλοξενίας μπορούν να λειτουργούν κανονικά και όλες οι δημόσιες μεταφορές μπορούν να ξαναρχίσουν.
Νωρίτερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας είχαν ανακοινώσει πως η Νέα Ζηλανδία δεν έχει πλέον κανένα ενεργό κρούσμα του κορωνοϊού, καθώς πήρε εξιτήριο ο τελευταίος ασθενής που εξακολουθούσε να βρίσκεται σε απομόνωση,
Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας χαρακτήρισε το γεγονός αυτό επιτυχία, για την οποία ολόκληρη η χώρα μπορεί να είναι υπερήφανη.
«Το γεγονός ότι δεν έχουμε κανένα ενεργό κρούσμα για πρώτη φορά από τις 28 Φεβρουαρίου είναι ασφαλώς ένα σημαντικό ορόσημο στον περίπλου μας, όμως, όπως έχουμε πει και προηγουμένως, έχει ουσιαστική σημασία να διατηρηθεί η επιφυλακή εναντίον της Covid-19», ανέφερε σε ανακοίνωση.
Σημειώνεται πως η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε 1.154 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 22 θανάτους.
Καμιά νέα μόλυνση δεν έχει καταγραφεί εδώ και 17 ημέρες.
Εδώ και μία εβδομάδα δεν υπήρχε πλέον παρά ένα μόνο ενεργό κρούσμα.

ΠΟΥ: Οι ασθενείς με τον νέο κορωνοϊό είναι περισσότερο μολυσματικοί όταν αρχίζουν να αισθάνονται αδιαθεσία

Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με τον νέο κορωνοϊό είναι πιο μολυσματικά ακριβώς στο σημείο που πρωτοαρχίζουν να αισθάνονται αδιαθεσία, ανέφεραν χθες οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Αυτό το χαρακτηριστικό κατέστησε τόσο δύσκολο τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού που προκαλεί την νόσο Covid-19, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μέσω σχολαστικών τεστ και κοινωνικής αποστασιοποίησης, τόνισαν.
«Φαίνεται από πολύ περιορισμένες πληροφορίες που έχουμε αυτή τη στιγμή ότι άτομα έχουν υψηλότερο ιικό φορτίο στο σώμα τους κατά τη στιγμή που αναπτύσσουν συμπτώματα, οπότε πολύ νωρίς», δήλωσε η Maria van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού στον ΠΟΥ, σε συνεδρίαση που μεταδόθηκε ζωντανά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Προκαταρκτικές μελέτες από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ δείχνουν ότι τα άτομα με ήπια συμπτώματα μπορεί να είναι μολυσματικά έως και 8-9 ημέρες και «μπορεί να διαρκεί πολύ περισσότερο για άτομα που είναι πιο σοβαρά άρρωστα», επισήμανε.
Νωρίτερα χθες, ορισμένοι λοιμωξιολόγοι αντέκρουσαν τη χθεσινή δήλωση της επιδημιολόγου του Οργανισμού ότι η μετάδοση της Covid-19 από ασυμπτωματικούς φορείς είναι «πολύ σπάνια», προειδοποιώντας ότι η οδηγία αυτή θα δημιουργήσει προβλήματα για κυβερνήσεις που καταβάλλουν προσπάθειες για την άρση των μέτρων του lockdown.
Η van Kerkhove, επικαλούμενη μελέτες μοντελοποίησης ασθενειών, διευκρίνισε χθες ότι μερικοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά μπορούν ακόμα να μολύνουν άλλους.
«Ορισμένες εκτιμήσεις περίπου 40% μεταδόσεων μπορεί να οφείλονται σε ασυμπτωματικές (περιπτώσεις), αλλά αυτές προέρχονται από μοντέλα.
Επομένως, δεν το συμπεριέλαβα στην απάντησή μου χθες, αλλά ήθελα να βεβαιωθώ ότι το έκανα σαφές», είπε.
Ο Δρ. Mike Ryan, ο επικεφαλής του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, τόνισε πως δήλωσε ότι ο νέος κορωνοϊός καταλήγει στην άνω αναπνευστική οδό, καθιστώντας ευκολότερη τη μετάδοση από σταγονίδια από ό,τι σχετικοί ιοί όπως το SARS ή το MERS, που βρίσκονται στην κατώτερη αναπνευστική οδό.
Ο Ryan πρόσθεσε: «Και επειδή η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί εκείνη τη στιγμή, οφείλεται ότι η ασθένεια είναι τόσο μεταδοτική, γι 'αυτό εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο με τόσο ανεξέλεγκτο τρόπο, επειδή είναι δύσκολο να σταματήσει αυτός ο ιός».
Ωστόσο, ορισμένες χώρες έχουν δείξει ότι η μετάδοση μπορεί να μειωθεί σε «αποδεκτό επίπεδο ή ακόμη και σε μηδενικό επίπεδο», όπως απέδειξε πρόσφατα η Νέα Ζηλανδία, συμπλήρωσε ο Ryan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης