Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το ΣτΕ έκρινε ότι ο ΟΛΠ μπορεί να ιδρύσει ναυπηγείο στο Πέραμα

Το ΣτΕ έκρινε ότι ο ΟΛΠ μπορεί να ιδρύσει ναυπηγείο στο Πέραμα
Μπορεί ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς να ιδρύσει ναυπηγείο στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας
Μπορεί ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς να ιδρύσει ναυπηγείο στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ακυρώνοντας αποφάσεις της Περιφέρειας που είχαν ληφθεί το 2018 περί του αντιθέτου.
Η επταμελής σύνθεσης του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος ο Αθανάσιος Ράντος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Μαρία Σωτηροπούλου) με την υπ΄ αριθμ. 766/2020 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση του ΟΛΠ που ζητούσε να του επικρατεί η δημιουργία ναυπηγείου.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην απόφαση τους αναφέρουν, ότι ο ΟΛΠ υπέβαλε αίτημα εγκατάστασης ναυπηγείου ενώπιον της Διεύθυνσης Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της περιφέρειας Αττικής, ως αρμόδιας αρχής για τη χορήγηση αδειών.
Συγκεκριμένα, ζητούσε να του επιτραπεί η κατασκευή εγκαταστάσεων για "ναυπήγηση και επισκευή πλοίων και σκαφών, συμπεριλαμβανομένων σκαφών αναψυχής και αθλητικών σκαφών, διάλυση πλοίων και σκαφών, κατασκευή, επισκευή και συντήρηση τμημάτων πλοίων και σκαφών", σε υφιστάμενο υπαίθριο χώρο που είχε παραχωρηθεί στον ΟΛΠ από το Δημόσιο με την από 13.2.2002 σύμβαση παραχώρηση (κυρώθηκε με ν. 3654/2008).
Το αίτημα του ΟΛΠ απορρίφθηκε από την περιφέρεια Αττικής με το σκεπτικό ότι επίμαχη δραστηριότητα κατατάσσεται στην υψηλή όχληση και σύμφωνα με την νομοθεςία  «δεν επιτρέπεται η ίδρυση νέας δραστηριότητας υψηλής όχλησης εντός των ορίων της περιφέρειας Αττικής».
Οι σύμβουλοι Επικρατείας αφού ερμήνευσαν ένα πλέγμα νομοθετικών διατάξεων, σχετικά με τις χρήσεις γης στην περιοχή του Περάματος και της Αττικής γενικότερα, όπως ερμήνευσαν και με θέματα εγκατάστασης και λειτουργίας επιτρεπομένων μεσαίων και υψηλών οχλουσών δραστηριοτήτων στην επίμαχη περιοχή, έκριναν ότι σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 24 του Συντάγματος, είναι επιτρεπτή η λειτουργία ναυπηγείου στην περιοχή της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος και απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου.
Σύμφωνα με το ΣτΕ οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, δεν έλαβαν υπόψη τους, πλέον των άλλων, ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την κατασκευή και λειτουργία εγκαταστάσεων που παράγουν υψηλούς ήχους στον περιβάλλοντα χώρο τους (οχλούσες εγκαταστάσεις).  
Ακόμη, σημειώνει το ΣτΕ, η ερμηνεία όρων της σύμβασης παραχώρησης ως προς το επιτρεπτό της εγκατάστασης ναυπηγείου από την πλευρά του ΟΛΠ, στην περιοχή του Περάματος «εκφεύγει της αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Βιομηχανίας της περιφέρειας Αττικής, της Επιτροπής Εξέτασης Ενδικοφανών Προσφυγών».
Παρέμβαση όπερ του Δημοσίου είχαν κάνει στο ΣτΕ ο Σύνδεσμός Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας, η Ένωση Βιοτεχνών Εργοδοτών Μηχανουργών Πειραιά, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ναυπηγείων και Εργοδοτών Ναυπηγών Περάματος και διαφορές Ανώνυμες Εταιρείες της περιοχής και πέριξ του περάματος οι οποιες δραστηριοποιούνται στο χώρο της ναυπήγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης