Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στο 0,1% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάιο 2020 - Κατώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία

ΗΠΑ: Στο 0,1% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάιο 2020 - Κατώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή θα παραμείνει αμετάβλητος
Περαιτέρω επιβράδυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (10/6) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως αυξήθηκε κατά μόλις 0,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας ανόδου 0,3% τον Απρίλιο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν ότι δε θα σημειωθεί κάποια μεταβολή.
Παράλληλα, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά -0,1% έχοντας υποχωρήβσει κατά -0,8% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο ΔΤΚ θα παραμείνει αμετάβλητος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της BLS, οι τιμές στον τομέα των τροφίμων αυξήθηκαν κατά +4% σε σχέση με τον Μάιο του 2020, ενώ στον αντίποδα οι τιμές στον τομέα της ενέργειας κατέγραψαν «βουτιά» της τάξεως του -18,9%.
Επιπλέον, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά +0,7% ενώ οι τιμές στην ενέργειας υποχώρησαν κατά -1,8%.
Εάν εξαιρεθούν οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώνεται στο 1,2% σε ετήσια βάση, έναντι 1,4% τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων στο 1,3%.
Σε μηνιαία βάση, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά -0,1% έναντι πτώσης -0,4% τον Απρίλιο, καταγράφοντας για πρώτη φορά τρεις συνεχόμενους μήνες πτώσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης