Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ηγέτες έξι κρατών μελών, εκ των οποίων Merkel και Macron ζητούν από την EE να είναι έτοιμη στην επόμενη πανδημία

Οι ηγέτες έξι κρατών μελών, εκ των οποίων Merkel και Macron ζητούν από την EE να είναι έτοιμη στην επόμενη πανδημία
Οι ηγέτες έξι κρατών μελών της EE πιστεύουν ότι η Ένωση δεν ανταποκρίθηκε στην πρόκληση που έθεσε η πανδημία
Οι ηγέτες έξι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα καγκελάριος A. Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος E. Macron, πιστεύοντας ότι η Ένωση δεν ανταποκρίθηκε στην πρόκληση που έθεσε η πανδημία της Covid-19, ζήτησαν τη δημιουργία αποθεμάτων ζωτικής σημασίας φαρμάκων και εξοπλισμού καθώς και άλλα μέτρα για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας της Ένωσης στις κρίσεις δημόσιας υγείας.
Σε κοινή επιστολή τους που εστάλη σήμερα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Von der Layen, οι ηγέτες της Δανίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας στήριξαν προτάσεις για κοινή έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών.
Η χαοτική απάντηση στον νέο κορονοϊό, που στοίχισε επισήμως τις ζωές 184.256 ανθρώπων στην ΕΕ, «έγειρε ερωτήματα» σχετικά με το επίπεδο ετοιμότητας και υπογράμμισε την ανάγκη για μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση, ιδίως όταν «αναφερόμαστε σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, τονίζουν στην επιστολή τους.
«Μια ευρύτερη, ολιστική στρατηγική της ΕΕ θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική από κάθε κράτος μέλος που προσπαθεί να ενισχύσει την ετοιμότητά του», ανέφεραν οι ηγέτες.
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη διατήρηση αποθεμάτων φαρμάκων ζωτικής σημασίας, προμηθειών και εξοπλισμού σε ολόκληρη την ΕΕ για διάρκεια ενός τριμήνου, καθώς και συνεργασία μεταξύ κρατών και εταιρειών για την παραγωγή βασικών προϊόντων σε περιόδους κρίσης.
Το Reuters είχε μεταδώσει ότι τα κράτη μέλη υπερεκτίμησαν τις δυνατότητές τους να ανταποκριθούν στην επιδημία και είχαν αναφέρει στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο ότι δεν χρειάζονται να παραγγείλουν περισσότερα ιατρικά εφόδια.
Στην επιστολή υπογραμμίζεται η ανάγκη για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ικανότητα στην έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων, μέσω της χρηματοδότησης των κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας και μιας «πλατφόρμας ετοιμότητας» που θα διασφαλίζει τις προμήθειες εμβολίων από τις δημόσιες αρχές, μειώνοντας τον κίνδυνο εξάρτησης από εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια.
Τα αποτελέσματα ερευνών θα μπορούν να μοιράζονται σε μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα δεδομένων Covid-19, αναφέρει το έγγραφο, το οποίο ζητά επίσης από κοινού παρακολούθηση και ανάλυση διαφορετικών στρατηγικών δοκιμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης