Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Σχεδόν 900 άτομα είναι οι ύποπτοι του σκανδάλου Cum-Ex, για παράνομες επιστροφές φόρων από μερίσματα

Γερμανία: Σχεδόν 900 άτομα είναι οι ύποπτοι του σκανδάλου Cum-Ex, για παράνομες επιστροφές φόρων από μερίσματα
Η ιδιωτική τράπεζα M.M. Warburg, η οποία είχε συμμετάσχει στις παράνομες συναλλαγές, είχε καταδικαστεί να πληρώσει 176 εκατομμύρια ευρώ
Περίπου 880 ύποπτοι οι οποίοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο φοροδιαφυγής "Cum-Ex" καταγράφονται -προς το παρόν- από τον εισαγγελέα της Κολωνίας σε 68 προκαταρκτικές διαδικασίες, σύμφωνα με έκθεση του υπουργού Δικαιοσύνης Peter Biesenbach (CDU) η οποία θα υποβληθεί στην νομική επιτροπή του τοπικού κοινοβουλίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (NRW) κατά την αυριανή της Τετάρτη 10 Ιουνίου, σύνοδο.
Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους είχαν εντοπισθεί περίπου 400 ύποπτοι φοροδιαφυγής με αυτόν τον τρόπο.
Η έρευνα για τις υποθέσεις "cum-ex" στο κρατίδιο της της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (NRW) έχει ομαδοποιηθεί από την Εισαγγελία της Κολωνίας.
Τον Μάρτιο, στην πρώτη δίκη στη Γερμανία για το σκάνδαλο αυτό, το Πρωτοδικείο της Βόννης καταδίκασε σε ποινές με αναστολή δύο βρετανούς χρηματιστές, οι οποίοι είχαν συμβάλει ιδιαίτερα στην έρευνα.
Η ιδιωτική τράπεζα M.M. Warburg, η οποία είχε συμμετάσχει στις παράνομες συναλλαγές, είχε καταδικαστεί να πληρώσει 176 εκατομμύρια ευρώ.
Κατά της απόφασης αυτής, η εν λόγω τράπεζα, άσκησε έφεση, ούτως ώστε η υπόθεση να καταλήξει να δικαστεί ενώπιον του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου.
Εν τω μεταξύ εκκρεμεί τώρα και μια άλλη δίκη στην υπόθεση Cum-Ex στο Πρωτοδικείο της Βόννης, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου σήμερα Τρίτη, ο οποίος όμως δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες.
Στις συναλλαγές "cum-ex", διαπραγματεύονταν με πολύ μεγάλη ταχύτητα μετοχές με ("cum") και χωρίς ("ex") δικαίωμα μερίσματος μεταξύ πολλών μερών όταν πλησίαζε η περίοδος να χορηγηθούν μερίσματα στους μετόχους.
Στο τέλος, οι φορολογικές αρχές δεν γνώριζαν πλέον την ταυτότητα των δικαιούχων και επέστρεφαν φόρους -για μερίσματα- σε περισσότερους μετόχους, αν και δεν είχαν καταβληθεί ποτέ από όλους, αλλά μόνον από έναν.
Αυτό προκάλεσε ζημιά ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στο γερμανικό κράτος.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης