Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Σχέδιο-ανάσα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των ΗΠΑ

tags :
Fed: Σχέδιο-ανάσα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των ΗΠΑ
Η Federal Reserve αιμοδοτεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των ΗΠΑ μέσω του Main Street Lending Program
Η Federal Reserve ανακοίνωσε τη Δευτέρα 8 Ιουνίου ότι μέσω του Main Street Lending Program μειώνει το αρχικά δηλωμένο ελάχιστο δάνειο και αυξάνει το μέγιστο όριο δανεισμού, ενώ επεκτείνει τους όρους δανείου σε πέντε χρόνια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το πρόγραμμα είναι μέρος των προσπαθειών της Fed να διοχετεύσει χρήματα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται κατά τη διάρκεια της ύφεσης που προκαλείται από την πανδημία του κορωνοϊού.
«Η υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να είναι έτοιμες να ανοίξουν ξανά και να προσλάβουν εργαζομένους, θα βοηθήσουν στην προώθηση μιας ευρείας οικονομικής ανάκαμψης», δήλωσε ο Powell.
«Είμαι βέβαιος ότι οι αλλαγές που κάνουμε θα βελτιώσουν την ικανότητα του προγράμματος Main Street Lending Program να υποστηρίζει την απασχόληση σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, το ελάχιστο δάνειο τώρα θα είναι 250.000 δολάρια ΗΠΑ, το μισό ποσό από τις προηγούμενες εκδόσεις του προγράμματος.
Το ανώτατο όριο θα διαφέρει, αλλά θα μπορούσε να είναι έως και 300 εκατομμύρια δολάρια από τα προηγούμενα 200 εκατομμύρια δολάρια.
Ο τόκος καθυστερεί επίσης για ένα έτος και θα είναι το LIBOR, ένα σύνηθες επιτόκιο δανεισμού που χρησιμοποιείται, συν 3%.
Κατά τα άλλα, η Fed προθυμοποιείται να εγγυηθεί δάνεια και να παρατείνει τη διάρκεια επιλέξιμων δανείων.
Οι επιχειρήσεις έχουν πλέον ένα επιπλέον έτος για την αποπληρωμή των δανείων τους - πέντε αντί για τέσσερα.
Δεύτερον, η Fed είναι πρόθυμη να αγοράσει έως και το 95% του συνόλου των δανείων που έγιναν σε επιλέξιμες εταιρείες.
Τα κριτήρια επιλεξιμότητας έχουν να κάνουν με το επίπεδο χρέους κάθε εταιρείας, που δεν πρέπει να υπερβαίνει το EBITDA (κέρδη προ τόκων, φόροι, αποσβέσεις και αποσβέσεις) πάνω από έξι φορές.
Το πρόγραμμα είναι ένα από τα δώδεκα μέτρα που έχει λάβει η Fed για την ενίσχυση του δανεισμού και της ρευστότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.
Ο «Κεντρικός Δρόμος» και άλλα παρόμοια προγράμματα υποστηρίζονται από χρήματα του υπουργείου Οικονομικών.
Σε αυτήν την περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών παρέχει 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε ίδια κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δάνεια 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι η ανακοίνωση της Fed έρχεται δύο ημέρες πριν από τη συνέντευξη Τύπου του Ιουνίου 2020.
Με άλλα λόγια, ήταν αρκετό για τη Fed να «λυγίσει» τους μυς λίγο και οι αγορές να πιστέψουν ότι έχει τη δύναμη πυρκαγιάς για να στηρίξει την οικονομία.
Το να έχετε ένα μεγάλο όπλο είναι το μόνο που χρειάζεστε.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης