Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΥΠΕΞ Κίνας: Δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε συνομιλίες με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων

ΥΠΕΞ Κίνας: Δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε συνομιλίες με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων
Το Πεκίνο τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να μετατοπίσουν τις ευθύνες στις άλλες χώρες
Στο γεγονός ότι η Κίνα δε σχεδιάζει να συμμετάσχει σε τριμερείς διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρθηκε σήμερα (9/6) το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, με αφορμή τις σχετικές δηλώσεις του Αμερικανού Απεσταλμένου για τον έλεγχο των όπλων, Marshall Billingslea.
Ειδικότερα, το κινεζικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι το Πεκίνο «δε σχεδιάζει να συμμετάσχει σε τριμερείς διαπραγματεύσεις πυρηνικού αφοπλισμού με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού αξιωματούχου ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν συμφωνήσει για την ημερομηνία και το μέρος που θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις.
Όπως ανέφερε το Υπουργείο, ο λόγος πίσω από τη σχετική απόφαση της Κίνας είναι η προσπάθεια των ΗΠΑ να μετατοπίσουν τις ευθύνες στις άλλες χώρες, καθώς έχουν ήδη αποχωρήσει από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Μέσης Εμβέλειας (INF), τη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων (ATT) και τη Συνθήκη για τους Ανοικτούς Ουρανούς.
Νωρίτερα, ο Ειδικός Απεσταλένος των ΗΠΑ για τον έλεγχο των όπλων ανέφερε στο Twitter ότι «συμφωνήσαμε μτ ον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Ryabkov για τον χρόνο και τον τόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά όπλα», ενώ παράλληλα αναρωτήθηκε εάν «η Κίνα θα εμφανιστεί και θα διαπραγματευτεί σε ένδειξη καλής θέλησης».
«Είναι παράλογο όταν ένας αξιωματούχος μίας τέτοιας χώρας μιλάει για διαπραγματεύσεις με καλή θέληση», ανέφερε χαρακτηριστικά το κινεζικό ΥΠΕΞ, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Billingslea.
Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήρισε ως «καταναγκαστικό ψεύτη» τον Διευθυντή του Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου του Λευκού Οίκου, Peter Navarro, λόγω των χθεσινών δηλώσεών του ότι το Πεκίνο προσπαθεί να κλέψει από την Ουάσιγκτον στοιχεία που αφορούν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.
«Τα ψέματα του Peter Navarro έχουν εκτεθεί μπροστά στα γεγονότα», ανέφερε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Hua Chunying, καλώντας τον Αμερικανό αξιωματούχο «να σταματήσει να μετατοπίζει την ευθύνη, γιατί αλλίως θα ταπεινωθεί μόνος του και ο κόσμος θα δει ξεκάθαρα τι καταναγκαστικός ψεύτης είναι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης