Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία για τα 97 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Επιστρέφει η ενημέρωση από ΕΟΔΥ - Προς τοπικό lockdown - Στους 182 οι νεκροί

Ανησυχία για τα 97 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Επιστρέφει η ενημέρωση από ΕΟΔΥ -  Προς τοπικό lockdown - Στους 182 οι νεκροί
Ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού - Καμπανάκι» για τοπικά lockdown - Πώς φτάσαμε στα 97 νέα  κρούσματα
Σαφές μήνυμα για νέα μέτρα lockdown μετά τα 97 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν μέσα σε 4 ημέρες, έστειλε ο ΕΟΔΥ.
Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 3.049, ενώ ο αριθμός των θυμάτων είναι 182.
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί» αναφέρει η χθεσινή 8/6 επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ όπου ανακοινώθηκαν 97 νέα κρούσματα, από την Πέμπτη 4/6/2020.
Είναι προφανής ο υπαινιγμός ότι η κυβέρνηση και οι ειδικοί του υπ. Υγείας δεν θα διστάσουν να εισηγηθούν την επιβολή νέων μέτρων lockdown σε τοπικό επίπεδο, εφόσον χρειαστεί ή και σε απαγόρευση πτήσεων από συγκεκριμένα αεροδρόμια ή συγκεκριμένους προορισμούς που δίνουν αρκετά κρούσματα του ιού – όπως έγινε με την Ντόχα του Κατάρ.
 
Ανησυχία ΠΟΥ για την παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων

Υπενθυμίζεται πως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέτρεψε χθες 8/6 όλες τις χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την αναχαίτιση του νέου κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι η πανδημία επιδεινώνεται παγκοσμίως και ακόμη δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της στην κεντρική Αμερική.
«Έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες από την αρχή της πανδημίας και δεν είναι τώρα η ώρα, για οποιαδήποτε χώρα, να τραβήξει το πόδι της από το πετάλι», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tendros Adhanom Ghebreyesus, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο Δρ. Mike Ryan, ο επικεφαλής του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, τόνισε ότι τα κρούσματα στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής συνεχίζουν να αυξάνονται, ζητώντας τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας για την περιοχή αυτή.
Η επιδημιολόγος Maria Van Kerkov είπε στην ίδια ενημέρωση ότι απαιτείται μια «συνολική προσέγγιση» του προβλήματος για τις χώρες της Νότιας Αμερικής.
«Είμαστε ακόμη μακριά από το τέλος», πρόσθεσε.
Ο Ryan είπε ότι είναι αναγκαίο τώρα να επικεντρωθούν οι χώρες στην αποτροπή ενός δεύτερου κύματος της ασθένειας που έχει μολύνει περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 400.000 από αυτούς.

Σε επιφυλακή οι ελληνικές αρχές

Άλλωστε, το γεγονός ότι από τα 97 νέα κρούσματα τα 30 προήλθαν από το εξωτερικό, αναγκάζουν τις υγειονομικές Αρχές να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα και βεβαίως όλους τους προορισμούς.
Αυτή την έννοια είχε και η αναφορά ότι «παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο».
Άλλωστε οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα φαινόμενα συγχρωτισμού θα προκαλέσουν διασπορά του κορωνοϊού.
Ήδη κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι έχουν χτυπήσει το καμπανάκι για τα φαινόμενα συνωστισμού-συγχρωτισμού που παρατηρήθηκαν στη Μύκονο -όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σε υπαίθριο μπαρ, αψηφώντας τις συστάσεις των ειδικών για αποφυγή του συνωστισμού λόγω κορωνοϊού - αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.
Κυβερνητικά χείλη και λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν πως τέτοιες εικόνες ενδέχεται να προκαλέσουν νέα εξάπλωση του ιού, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση επανεμφάνισης πολλών κρουσμάτων δεν αποκλείονται τοπικά lockdowns σε νησιά ή περιοχές.
Το ότι υπάρχει σχέδιο για τοπικό lockdown σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού σε κάποια δομή,

Μόσιαλος: Δεν χρειάζεται πανικός για τα κρούσματα

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Ηλίας Μόσιαλος μετά την ανακοίνωση των 97 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, αλλά εγρήγορση.
«Δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, αλλά μεγάλη εγρήγορση.
Αυτό που συνέβη στη χώρα μας- και σε αρκετές άλλες- είναι αυτό που λέω το παράδοξο της πρόληψης», είπε ο καθηγητής του LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό.
«Επειδή είχαμε ελάχιστα κρούσματα και μικρό αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία, μάλλον πήραμε λίγο αψήφιστα το επόμενο διάστημα.
Ένα ποσοστό δεν τηρεί τους κανόνες που πρέπει», σημείωσε ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στη χρήση μάσκας εκεί που προβλέπεται όπως και στην τήρηση των αποστάσεων.
«Στη χώρα μας, που η επίπτωση της νόσου δεν είναι τόσο μεγάλη όπως σε άλλες, δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε που έχουμε 97 κρούσματα σε τέσσερις ημέρες.
Ενδεικτικά, στη Δανία το τελευταίο 4ήμερο είχαν 183 κρούσματα, στην Αυστρία- που έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό- είχαν 139 κρούσματα. Όμως, στη Βόρεια Μακεδονία πήγαν στα 524 κρούσματα αυτό το τετραήμερο και η κυβέρνηση διέταξε 80ωρο lockdown σε τέσσερις μεγάλες πόλεις, ανάμεσά τους και τα Σκόπια», εξήγησε ο κ. Μόσιαλος.
«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο lockdown.
Αν είναι δυνατόν πρέπει να αποφύγουμε και τα τοπικά lockdown. Αν προσέξουμε, δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο, μπορούν να ελεγχθούν τοπικά τα περιστατικά», σημείωσε. Αν μείνουμε σε αυτό το επίπεδο- σε ό,τι αφορά τα κρούσματα- δεν υπάρχει ζήτημα ανησυχίας, υπογράμμισε ο καθηγητής του LSE.
Παράλληλα σημείωσε ότι η στρατηγική θα πρέπει να εστιαστεί στις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους.
«Δεν θα με ανησυχούσε αν είχαμε 50-70 κρούσματα σε νέους. Αν είχαμε τα ίδια κρούσματα σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες και ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία και διασωληνώσεων, θα ανησυχούσα πολύ», εξήγησε ο κ. Μόσιαλος.
«Είμαστε σε εγρήγορση.
Αν υπάρχουν τοπικές εξάρσεις, τις αντιμετωπίζουμε τοπικά με ιχνηλάτηση. Κατά τη γνώμη μου, δεν χρειάζεται να πάμε σε τοπικό lockdown με μικρό αριθμό κρουσμάτων. Πρέπει να έχουμε πιο έξυπνη τακτική. Δεν θα κλείσει η Ξάνθη επειδή έχουμε 30 ή 50 κρούσματα», σημείωσε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι τα 29 από τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ήταν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης. Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των συνόρων, την επόμενη Δευτέρα, και την άφιξη τουριστών, ανέφερε ότι προφανώς και υπάρχει πιθανότητα να έρθει κάποιος με κορωνοϊό.
«Για να τελειώσουμε οριστικά με αυτό θα έπρεπε να συντονιστούν όλες οι χώρες και να επιβάλλουν καραντίνα 3-4 εβδομάδων. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Οπότε το ζήτημα είναι η διαχείριση του ρίσκου», σημείωσε.

Τι άνοιξε από 8/6

Στο επόμενο στάδιο όσον αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων, περνά η χώρα τη Δευτέρα 8 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, επανεκκινούν οι υπηρεσίες που παρέχονται:
-από χορευτικό κέντρο
-από άλλα καταστήματα πώλησης ποτών με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο
-από καφενείο, με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια
-από κέντρο διασκέδασης-καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ
-από καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο (ίντερνετ καφέ)
-από κέντρο διασκέδασης-καφωδείο
-από κέντρο διασκέδασης-μπουάτ και
-από κέντρο διασκέδασης ντισκοτέκ
Επίσης, επανεκκινούν οι υπηρεσίες:
-τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα
-εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών
-εκμετάλλευσης μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών με κερματοδέκτη, και
-ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών (χωρίς όμως εκδηλώσεις).

Χαρδαλιάς: Την 1η Ιουλίου θα είμαστε έτοιμοι σε όλη την χώρα να υποδεχθούμε τους τουρίστες

Τη θέση ότι την 1η Ιουλίου θα είμαστε έτοιμοι σε όλη την χώρα να  υποδεχθούμε τους τουρίστες διατύπωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς πριν την έναρξη σύσκεψης με τους υπεύθυνους της Fraport στο αεροδρόμιο Μακεδονία ενόψει της έναρξης λειτουργίας του από τις 15/6.
«Η Θεσσαλονίκη αποτελεί υψηλής προτεραιότητας στοίχημα για την κυβέρνηση σε σχέση με τον τουρισμό, όπως συνολικά η Βόρεια Ελλάδα.
Έως το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμα όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα που αφορούν διαδικασίας, μέτρα, κανόνες, οδηγίες, σε σχέση με όλα τα διαφορετικά σενάρια που μπορούν να “τρέξουν”.
Δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία, θα πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση και να συνειδητοποιήσουμε όλοι το εξής: Αν ο καθένας από μας κάνει αυτό που πρέπει σε σχέση με τις οδηγίες, σε σχέση με τα μέτρα, σε σχέση με τους κανόνες που έχουμε θέσει, νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά.
Το κράτος, σε κάθε περίπτωση, θα κάνει αυτό που πρέπει, την ώρα που πρέπει και με τις διαδικασίες που πρέπει» είπε ο κ.Χαρδαλιάς.
Ερωτηθείς τι πρωτόκολλα θα εφαρμοστούν στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, ο κ.Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν υπάρχουν οριζόντια πρωτόκολλα και οριζόντιες διαδικασίες- και ανάλογα με τους αλγόριθμους που τρέχουν και τι θα συναντήσουμε σε όλη τη χώρα προκύπτουν και τα ανάλογα πρωτόκολλα.
Ζήτησε να κάνουμε υπομονή, λέγοντας ότι έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά και από το υπουργείο Υγείας και από το υπουργείο Τουρισμού και ταυτόχρονα παρατηρείται, σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους, ό,τι γίνεται σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και χώρες με ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον που είναι εκτός Ευρώπης.
«Στις 15 Ιουνίου ανοίγει το αεροδρόμιο “Μακεδονία” και 1η Ιουλίου θα είμαστε έτοιμοι σε όλη τη χώρα να υποδεχτούμε με όρους ασφάλειας και για τους ταξιδιώτες, αλλά κυρίως για τους Έλληνες πολίτες, για τον γενικό πληθυσμό, και να προχωρήσουμε βήμα- βήμα σε όλη αυτή τη διαδικασία» υποστήριξε ο κ.Χαρδαλιάς
Σε ερώτηση για το περιστατικό στη Μύκονο ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι θέλει να ενισχύσει και να στηρίξει το άνοιγμα της αγοράς, αλλά το άνοιγμα της αγοράς γίνεται με κανόνες και αυτοί οι κανόνες είναι αδιαπραγμάτευτοι, είναι κανόνες που θα πρέπει όλοι να τους τηρήσουμε».
«Δεν μπορούν να υπάρχουν περιοχές που να φαντάζουν ότι είναι εκτός νόμου ή εκτός διαδικασιών.
Αυτό δεν είναι επιτρεπτό, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία και το βασικότερο από όλα είναι ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε άπαντες ότι οι νόμοι, οι κανόνες, οι οδηγίες είναι για να τους ακολουθούμε όλοι.
Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι οι επιχειρηματίες ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να μην τηρηθούν πρωτόκολλα, να μην τηρηθούν διαδικασίες και να έχουμε προβλήματα.
Αυτό θα είναι σε κάθε περίπτωση εις βάρος της ίδιας της αγοράς.
Άρα, όλοι ακολουθούμε πρωτόκολλα, κανόνες και δεν υπάρχει κανένας ο οποίος να εξαιρείται από αυτό» είπε ο κ.Χαρδαλιάς.

Πέτσας: Υπάρχει σχέδιο για τοπικά lockdowns

Τη θέση ότι υπάρχει σχέδιο για τοπικό lockdown σε κάποια δομή, σχολείο ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές όπως ολόκληρους νομούς ή νησιά σε περίπτωση που καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι στόχος είναι εφόσον υπάρξει εστία να διαγνωστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο σταμάτησαν οι πτήσεις από τη Ντόχα μόλις υπήρξαν 12 κρούσματα όπως είπε.
«Το ίδιο θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα, είτε αφορά γειτονιά, ή μια υγειονομική δομή ή ένα σχολείο.
Μπορεί να αφορά ακόμη και μια γεωγραφική περιοχή ένα νησί ή ένα νομό.
Όλα είναι στο τραπέζι.
Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός.
Μην χαλαρώνουμε» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.

Ποιοι επαναλειτουργούν από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου

Πάντως, το άνοιγμα της οικονομίας θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες και έως τις αρχές Ιουλίου, όταν και αναμένεται να έχει επαναλειτουργήσει σχεδόν το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρεήσεων.
Συγκεκριμένα, από τις 15/6 θα ανοίξουν:
τα καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής και εποχικής λειτουργίας
οι υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες
οι υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες
οι δραστηριότητες μουσείων
η λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών
οι εγκαταστάσεις γυμναστικής
οι δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων
οι υπόλοιπες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας
οι υπηρεσίες σωματικής ευεξίας
οι υπηρεσίες εκμετάλλευσης λουτρών
οι υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών και
οι υπηρεσίες σάουνας, σπα και ατμόλουτρων.

Ποιοι ανοίγουν 29/6 και 1/7

Την Δευτέρα 29 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι χώροι κατασκήνωσης που φιλοξενούν παιδιά και τέλος την Τετάρτη 1 Ιουλίου επανεκκινούν οι δραστηριότητες με αντικείμενο:
- την οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
- την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράστασης με παρουσία κοινού δηλαδή συναυλίας και καλλιτεχνικής εκδήλωσης, καθώς και
- οι υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.
 
Ποιοι παραμένουν κλειστοί

Στο σημείο αυτό αναφέρουμε τις δραστηριότητες που δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά η επανεκκίνηση τους και είναι οι εξής:
- Οι υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία).
- Οι Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (σε κλειστούς χώρους)
- Οι Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ).
- Οι Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού.
- Οι Υπηρεσίες καζίνου.
- Οι Υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης.
- Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού η φαγητού).
 
Στους 182 οι νεκροί - 97 νέα κρούσματα - Στα 3.0490 συνολικά

Στα 97 τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα (8/6), σε σχέση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έκθεση επιτήρησης (την Πέμπτη 4 Ιουνίου).
Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.049, εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες.
Τα 690 κρούσματα (22,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.735 (56,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 10 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών, 4 (40%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 80% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Παράλληλα 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 182 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 55 (30,2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης