Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 10 μεγάλες φορολογικές υποθέσεις που μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ – Ανοίγουν οι φάκελοι για Χρυσή Βίζα, Airbnb και ακίνητα

Οι 10 μεγάλες φορολογικές υποθέσεις που μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ – Ανοίγουν οι φάκελοι για Χρυσή Βίζα, Airbnb και ακίνητα
Nέες οδηγίες στον ελεγκτικό μηχανισμό που έχει αρμοδιότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου
Στα μεγάλα ψάρια και στις υποθέσεις φοροδιαφυγής που παρακολουθούνται ταυτόχρονα σε Ελλάδα και εξωτερικό στρέφει την προσοχή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) βάζοντας συνολικά στο κάδρο 10 στόχους με το πιο πλούσιο φορολογικό ενδιαφέρον.
Οι νέοι ελεγκτικοί στόχοι περιγράφονται ξεκάθαρα σε απόφαση του Διοικητή Γ. Πιτσιλή μέσω της οποίας αναλύονται οι κατηγορίες υποθέσεων εκείνων στις οποίες θα εφαρμοστούν κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, point system και ένα αυτοματοποιημένο μοντέλο τελικής μοριοδότησης.
Μετά τις ανατροπές που προκάλεσε η πανδημία στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2020, ο Γιώργος Πιτσιλής δίνει νέες οδηγίες στον ελεγκτικό μηχανισμό που έχει αρμοδιότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου βάζοντας μεταξύ άλλων στο «μάτι» ξεχασμένες υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου όπου οι επιτήδειοι νόμισαν ότι θα ξεχαστούν λόγω του κορωνοϊού.
Πρόκειται για τρανταχτές περιπτώσεις φοροδιαφυγής οι οποίες σχετίζονται με αγοραπωλησίες ακινήτων, κληρονομιές, δωρεές αλλά και περιπτώσεις που συνδέονται με τη Χρυσή Βίζα και το Airbnb που γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθιση.
Στο στόχαστρο θα βρεθούν επίσης επιχειρήσεις που λαμβάνουν μεγάλες επιστροφές φόρου και έχουν συσταθεί, γι΄αυτό ακριβώς τον σκοπό αλλά και εταιρίες με υποκαταστήματα «φαντάσματα» στην Ελλάδα οι οποίες έκαναν χρυσές δουλειές την περίοδο της καραντίνας με τις ηλεκτρονικές αγορές.
Αναλυτικότερα οι 10 ελεγκτικοί στόχοι αφορούν τις εξής κατηγορίες υποθέσεων:
1. Σε αυτές που αφορούν σε εκθέσεις έρευνας των υπηρεσιών έρευνας και διασφάλισης δημοσίων εσόδων.
2. Σε πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην Ανεξάρτητη Αρχή από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
3. Σε μεγάλες επιστροφές φόρων οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τον τζίρο που κάνουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
4. Σε περιπτώσεις δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής Φ.Π.Α. καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος χωρίς όμως να προηγηθεί ο σχετικός έλεγχος από τις υπηρεσίες.
5. Φορολογίας κεφαλαίου (αγοραπωλησίες ακινήτων, κληρονομιές και δωρεές)
6. Έλεγχοι για τους οποίους επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου.
7. Όσες προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην ΑΑΑΔΕ.
8. Όσες αφορούν σε διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
9. Σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), υποθέσεις που διενεργούνται ταυτόχρονα από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές αλλά και υποθέσεις που αφορούν σε ανακλήσεις αδειών λειτουργίας γραφείων ή υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα.
10. Πρόστιμα και οι παραβάσεις που συνδέονται με τον νέο κώδικα φορολογικής διαδικασίας και βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης