Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κυβέρνηση εξωθεί τις ελληνικές τράπεζες στο μοιραίο λάθος – Κόκκινα έως και το 50% των εγγυημένων δανείων – Τα NPEs θα φθάσουν 77 δισ από 69 δισ

Η κυβέρνηση εξωθεί τις ελληνικές τράπεζες στο μοιραίο λάθος – Κόκκινα έως και το 50% των εγγυημένων δανείων – Τα NPEs θα φθάσουν 77 δισ από 69 δισ
Oι τράπεζες δεν θέλουν να χορηγήσουν δάνεια, μπορεί για επικοινωνιακούς λόγους να τονίζουν ότι στηρίζουν την οικονομία, ότι χορηγούν δάνεια αλλά στην πράξη ανησυχούν πολύ σοβαρά ότι θα υποστούν μεγάλες ζημίες
Η ελληνική κυβέρνηση πιέζει τις τράπεζες να χορηγήσουν δάνεια.
Με τα προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί, τις εγγυήσεις των 7 δισεκ. και τους εγγυοδοτικούς μηχανισμούς αλλά και τα χαλαρά κριτήρια στον ορισμό ενός δανείων ως προβληματικό, η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι τράπεζες δεν επιτελούν το έργο τους δηλαδή να χρηματοδοτούν την οικονομία.
Όμως οι τραπεζίτες ανησυχούν και ανησυχούν εύλογα.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι εκ των χιλιάδων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί πολλοί αιτούντες ή δυνητικά δανειολήπτες ακόμη και στα δάνεια που εγγυάται το κράτος θα ανακύψουν πολύ σοβαρά προβλήματα.
Με βάση τραπεζικές πηγές υπάρχουν πολλοί που εκμεταλλευόμενοι την συγκυρία ζητούν να τους χορηγηθεί δάνειο έχοντας ως στόχο να μην το πληρώσουν.
Υπάρχουν εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι από τα 7 δισεκ. εγγυήσεων και επιπλέον 2,5 – 3 δισεκ. πρόσθετων εγγυήσεων που προϋπήρχαν προ του κορωνοιού το 40% με 50% μπορεί να μετατραπεί σε κόκκινο δάνειο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε σύνολο πάσης φύσεως εγγυημένων δανείων ύψους 10 δισεκ. τα 4 με 5 δισεκ. θα μετατραπούν σε προβληματικό δάνειο.
Οι τράπεζες έχουν εντάξει στο πλαίσιο αναστολής δόσεων περίπου 16,3 δισεκ. ευρώ που αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πολλά εξ αυτών να μετατραπούν σε προβληματικά.
Προ κορωνοιού υπήρχαν περίπου 41 δισεκ. δάνεια που είχαν ρυθμιστεί ενήμερα 14 δισεκ. και μη εξυπηρετούμενα 27 δισεκ.  
Με τον κορωνοιό οι ρυθμίσεις έφθασαν στα 47 δισεκ. συμπεριλαμβανομένων και των 16,3 δισεκ..
Να αναφερθεί ότι τα 16,3 δισεκ. δάνεια που έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο αναστολής δόσεων περιλαμβάνονται δάνεια πολλά δάνεια που βρίσκονταν σε καθεστώς ρύθμισης προ κορωνοιού.

Οι τραπεζίτες προειδοποιούν

Τα χαλαρά κριτήρια παροχής δανείων, οι εγγυήσεις του κράτους που αντιμετωπίζονται από πολλούς ως ευκαιρία να πάρουν δάνειο χωρίς να το πληρώσουν, το πλαίσιο αναστολής δόσεων που φθάνει τα 16,2 δισεκ. και η επιδείνωση του προφίλ των προβληματικών ανοιγμάτων που από 68,8 δισεκ. έχουν διαμορφωθεί στα 71 δισεκ. τον Μάρτιο 2020 με προοπτική 76 με 77 δισεκ. – εκτίμηση τραπεζιτών – οδηγούν στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών θα πληγούν καίρια.
Οι κρατικές εγγυήσεις των 7 δισεκ. που η κυβέρνηση τις παρέχει στις τράπεζες για να χορηγήσουν δάνεια φαίνεται να αποτελούν… μοιραίο λάθος.
Γιατί;
Οι τράπεζες αντιλαμβάνονται από το προφίλ των υποψηφίων δανειοληπτών ότι
-Υπάρχουν πολλοί της κατηγορίας zombie company που δράττουν την ευκαιρία να επιβιώσουν εις βάρος των υγιών εταιριών
-Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι το κράτος εγγυάται οπότε η τράπεζα πρέπει να χορηγήσει τα δάνεια καθώς την ζημία θα την επωμιστεί το κράτος ο εγγυητής.
-Υπάρχουν πολλοί δανειολήπτες που έχουν σαφή στρατηγική δηλαδή να πάρουν δάνειο χωρίς να το πληρώσουν.
Έχουν εμφανιστεί πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές στο τραπεζικό σύστημα και ζητούν δάνεια.  
-Οι τράπεζες ανησυχούν ότι παρά το πιο αποσαφηνισμένο πλαίσιο για τις εγγυήσεις… στο τέλος θα καταπέσουν οπότε θα επωμιστούν την ζημία και το κράτος δεν θα τηρήσει… τις εγγυήσεις που παράσχει.  
-Με βάση ένα ρεαλιστικό σενάριο οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι τα νέα NPEs που θα δημιουργηθούν θα είναι 7-8 δισεκ. ευρώ δηλαδή με βάση σύγκρισης τα 68,8 δισεκ. θα αναρριχηθούν στα 77 δισεκ. ευρώ
-Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι όταν θα αποσυρθούν τα ελαστικά κριτήρια και το πλαίσιο αναστολής δόσεων θα ξεσπάσει ένα κύμα προβλημάτων για τις τράπεζες και θα κληθούν να πληρώσουν ζημίες που τις γνωρίζουν εκ των προτέρων.
Όταν γνωρίζεις εκ των προτέρων τι θα συμβεί και κάνεις το μοιραίο λάθος αυτό αποτελεί πράξη ποινικά κολάσιμη.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να χορηγήσουν δάνεια, μπορεί για επικοινωνιακούς λόγους να τονίζουν ότι στηρίζουν την οικονομία, ότι χορηγούν δάνεια αλλά στην πράξη ανησυχούν πολύ σοβαρά ότι θα υποστούν μεγάλες ζημίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης