Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Guggenheim: Ασφαλές καταφύγιο ο χρυσός, με το δολάριο στο άμεσο μέλλον να κλυδωνίζεται λόγω… Fed

Guggenheim: Ασφαλές καταφύγιο ο χρυσός, με το δολάριο στο άμεσο μέλλον να κλυδωνίζεται λόγω… Fed
Με τη Fed να χρηματοδοτεί το κυβερνητικό έλλειμμα, το δολάριο ΗΠΑ θα μπορούσε να κινδυνέψει από τους κερδοσκόπους, αναφέρει με ανάλυσή της η Guggenheim
Οι επενδύσεις σε χρυσό θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την ανησυχία που συνδέεται με το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, καθώς η Fed σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της για να ανταποκριθεί σε μια παγκόσμια οικονομική ύφεση, υποστηρίζει με ανάλυσή της η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Guggenheim.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κόσμος αμφισβητεί την αξία του δολαρίου ΗΠΑ, αλλά είναι σαφές ότι χάνει αργά το μερίδιο αγοράς ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Η ανάγκη της Fed να χρηματοδοτήσει το δημόσιο έλλειμμα μπορεί να συμβάλει σε αυτήν την τάση.
Η συσσώρευση χρυσού ως ασφαλούς καταφυγίου θεωρείται διαχρονικά μια υπεύθυνη πολιτική απόκριση σε περιόδους κρίσης, συμπληρώνει η επενδυτική εταιρεία, συμπληρώνοντας:
Η αγορά του κίτρινου μετάλλου θα αποδειχθεί καλή πολιτική επιλογή στο εγγύς μέλλον.
Η Guggenheim αναγνωρίζει τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός ελλείμματος προϋπολογισμού που θα υπερβεί τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Σημειωτέον ότι η Fed θα συνεχίσει να πραγματοποιεί ευρείας κλίμακας αγορές αξιών, ώστε να παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα το κόστος του χρήματος.
Δεδομένων των χρηματοδοτικών αναγκών της κυβέρνησης, το επόμενο πρόγραμμα QE θα είναι μεγαλύτερο από οποιονδήποτε προηγούμενο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης όσον αφορά τις μηνιαίες αγορές, αναφέρει η Guggenheim.
Ο τρέχων ρυθμός των αγορών της Fed δεν αρκεί για να απορροφήσει την αναμενόμενη έκδοση ομολόγων του Δημοσίου, είπε, προσθέτοντας ότι «πιθανότατα θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αγορές αξιών σε ετήσια βάση μόνο για τη χρηματοδότηση του υπουργείου Οικονομικών».
Πέρα από τα παραπάνω, για να διασφαλιστεί ότι τα μακροπρόθεσμα επιτόκια θα συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομία των ΗΠΑ, η Fed θα πρέπει να τα διατηρήσει στο 0% για μια παρατεταμένη χρονικά περίοδο.
Η ελάχιστη χρονική περίοδος εκτιμάται από την Guggenheim στα 5 χρόνια.
Όλα αυτά, βέβαια, τελούν υπό την αίρεση των πληθωριστικών πιέσεων, κάτι που σημαίνει πως τα μακροπρόθεσμα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν.
Ο έλεγχος της καμπύλης απόδοσης θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα ενδιαφέρον εργαλείο για τον περιορισμό της αύξησης της προσφοράς χρήματος, διατηρώντας ταυτόχρονα τα επιτόκια χαμηλά σε περίπτωση ξαφνικής ανόδου του πληθωρισμού.
Τέλος, με τη Fed να χρηματοδοτεί το κυβερνητικό έλλειμμα, το δολάριο ΗΠΑ θα μπορούσε να κινδυνέψει από τους κερδοσκόπους ως κυρίαρχο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης