Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επαγρύπνηση ζητά ο ΠΟΥ, με τον κορωνοϊό να μετρά 405,3 χιλ. νεκρούς, 7,1 εκατ. κρούσματα διεθνώς - Καραντίνα σε Μ. Βρετανία

Επαγρύπνηση ζητά ο ΠΟΥ, με τον κορωνοϊό να μετρά 405,3 χιλ. νεκρούς, 7,1 εκατ. κρούσματα διεθνώς - Καραντίνα σε Μ. Βρετανία
Στο κόκκινο η Λατινική Αμερική από τον Covid–19, ανοίγει τα σύνορά της η Ευρώπη, free η Νέα Ζηλανδία, αίρει όλα τα περιοριστικά μέτρα
(upd3)«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας με τον κορωνοϊό, μην τραβάτε το πόδι από το πετάλι», συνιστά ο ΠΟΥ, την ώρα που η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε πολλές περιοχές του πλανήτη, έχοντας αφήσει μέχρι στιγμής πίσω του περισσότερους από 405.000 νεκρούς και 7 εκ. κρούσματα.
Στην Ευρώπη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των συνόρων από τις 15 Ιουνίου και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, γεγονός που θα αποτελέσει και το έναυσμα για την έναρξη και της τουριστικής σεζόν.
Και ενώ η αγωνία στην Ευρώπη εστιάζει στο ποιοι και που θα μπορέσουν να κάνουν διακοπές φέτος, η Μ. Βρετανία έθεσε σε εφαρμογή από χθες το μέτρο της επιβολής της καραντίνας για 14 ημέρες σε όποιον μπαίνει στην χώρα, κίνηση που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από τον κλάδο των αερομεταφορών, τους επαγγελματίες του τουρισμού και την αντιπολίτευση.
Στις ΗΠΑ, όπου καταγράφεται επιβράδυνση θανάτων και κρουσμάτων, αν και υπάρχουν ανησυχίες για νέα έξαρση τις επόμενες εβδομάδες λόγω των διαδηλώσεων για τη δολοφονία του George Floyd, η Νέα Υόρκη, η πλέον πληττόμενη περιοχή, αρχίζει να ανοίγει τις οικονομικές δραστηριότητες της, τη στιγμή που η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε πως από σήμεραΤρίτη 9/6 αίρει όλα τα περιοριστικά μέτρα καθώς ο ιός στην χώρα εξαλείφθηκε.
Ωστόσο, και όπως προειδοποιεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο ιός κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τη Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα τη Βραζιλία, την Χιλή και το Περού, την Ινδία αλλά και μεγάλο μέρος της Αφρικής.
Σημειώνεται ότι περίπου το 30% των κρουσμάτων (2 εκατομμύρια) έχουν καταγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και ακολουθεί με το 15% η Λατινική Αμερική.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 405.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν υπερβεί κατά πολύ τα 7 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, είναι περισσότεροι από 3,1 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 7.081.665
- Οι θάνατοι παγκοσμίως ανέρχονται σε 405.002
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.955.711 και σε νεκρούς με 110.876
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βρετανία με 40.680 θανάτους και τέταρτη με 288.827 κρούσματα
- Τρίτη σε νεκρούς η Βραζιλία με 37.312 – Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα με 691.758
- Τέταρτη η Ιταλία σε νεκρούς με 33.899 – Στα 234.998 τα κρούσματα
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 467.073 και 5.851 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Ινδία με 257.486 και 7.207 νεκρούς
- Έκτη σε κρούσματα η Ισπανία με 241.550 και 27.136 νεκρούς
- Όγδοο το Περού σε κρούσματα με 196.515 και 5.465 νεκρούς
- Στους 29.158 οι νεκροί στη Γαλλία, 191.102 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 184.193 και οι νεκροί σε 8.674
- Στους 13.699 οι νεκροί στο Μεξικό, στα 117.103 τα κρούσματα
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.040 κρούσματα και 4.634 νεκρούς
- Στους 4.692 οι νεκροί στην Τουρκία, 170.132 τα κρούσματα
Image
ΠΟΥ: Είμαστε μακριά από το τέλος του κορωνοϊού, «μην τραβάτε το πόδι από το πετάλι», προτρέπει τα κράτη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέτρεψε χθες Δευτέρα 8 Ιουνίου, όλες τις χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την αναχαίτιση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, σημειώνοντας ότι η πανδημία επιδεινώνεται παγκοσμίως και ακόμη δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της στην κεντρική Αμερική.
«Έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες από την αρχή της πανδημίας και δεν είναι τώρα η ώρα, για οποιαδήποτε χώρα, να τραβήξει το πόδι της από το πετάλι», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tendros Adhanom Ghebreyesus, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο Δρ. Mike Ryan, ο επικεφαλής του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, τόνισε ότι τα κρούσματα στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής συνεχίζουν να αυξάνονται, ζητώντας τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας για την περιοχή αυτή.
Η επιδημιολόγος Maria Van Kerkov είπε στην ίδια ενημέρωση ότι απαιτείται μια «συνολική προσέγγιση» του προβλήματος για τις χώρες της Νότιας Αμερικής.
«Είμαστε ακόμη μακριά από το τέλος», πρόσθεσε.
Ο Ryan είπε ότι είναι αναγκαίο τώρα να επικεντρωθούν οι χώρες στην αποτροπή ενός δεύτερου κύματος της ασθένειας που έχει μολύνει περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 400.000 από αυτούς.

Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των συνόρων στην Ευρώπη


Για το άνοιγμα των συνόρων και τις ελεύθερες μετακινήσεις που αυτό συνεπάγεται ετοιμάζεται για τις 15 Ιουνίου η Ευρώπη, η οποία δίνει μάχη με τον χρόνο σε μια προσπάθεια να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς και να διασώσει ότι σώζεται από την φετινή τουριστική χρονιά.
Η Ιταλία, με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο και η πλέον πληγείσα χώρα της Ευρώπης, άνοιξε από την Τετάρτη 3/6 τα σύνορα της για τους τουρίστες από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα ενώ παράλληλα ήρε τα περιοριστικά μέτρα και στις εγχώριες μετακινήσεις, επιτρέποντας στους πολίτες να κινούνται ελεύθερα ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας.
Ωστόσο, παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών το τελευταίο 24ωρο, με το 70% των νέων περιστατικών να καταγράφεται στην Λομβαρδία.
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 235.278, οι νεκροί έφτασαν τους 33.964.
Η Ισπανία, η οποία έχει αρχίσει και αυτή τη σταδιακή «χαλάρωση» των μέτρων από τις αρχές Μαΐου, αν και αναμένεται να επεκτείνει για δύο ακόμη εβδομάδες - έως τις 21 Ιουνίου - την κατάσταση ανάγκης, ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τα σύνορα της και θα άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς εντός της ΕΕ από τις 22/6.
Η Γερμανία ανακοίνωσε και αυτή ότι από τις 15/6 ανοίγει τα σύνορα της σε όλα τα κράτη της ΕΕ, στη Μ. Βρετανία, στη Νορβηγία, στην Ισλανδία, στο Λιχτενσάιν και στην Ελβετία, την ώρα που μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη αίρουν τους περιορισμούς
Η Ολλανδία άνοιξε καταστήματα και μπαρ, η Γαλλία ανακοίνωσε το άνοιγμα των καφέ και των εστιατορίων στο Παρίσι ενώ στη Δανία αυξήθηκε από 10 σε 50 ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί να είναι σε δημόσιες συναθροίσεις.
Σημειώνεται ότι και η Δανία θα ανοίξει τα σύνορα της από τις 15 Ιουνίου σε τουρίστες από συγκεκριμένα κράτη της Ευρώπης, όπως και η Ιρλανδία, στην οποία ξανάνοιξαν τις πόρτες τους χθες 8/6 τα καταστήματα και ορισμένα γραφεία, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να επιταχύνει την άρση των μέτρων περιορισμού λόγω της προόδου που συντελέστηκε στη μάχη κατά της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στο έδαφός της.
Image
Σε καραντίνα 14 ημερών για όποιον επισκέπτεται από χθες 8/6 τη Μ. Βρετανία

Σε καραντίνα 14 ημερών μπαίνουν από χθες Δευτέρα 8/6 όσοι επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο, μέτρο που αποσκοπεί στο περιορισμό της διασποράς της επιδημίας του κορωνοϊού και που παράλληλα προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις.
Το μέτρο αυτό, το οποίο ισχύει για τις οδικές, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές και αφορά Βρετανούς και μη πολίτες, θα επαναξιολογείται κάθε τρεις εβδομάδες.
Η εφαρμογή του μέτρου αποσκοπεί στον περιορισμό της διασποράς του ιού στη Μ. Βρετανία, όπου έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 40.000 θάνατοι και 288.000 κρούσματα.
«Εισάγουμε αυτή την καραντίνα επειδή, καθώς ο αριθμός των νέων μολύνσεων μειώνεται, η αναλογία των μολύνσεων που προέρχονται από το εξωτερικό αυξάνεται.
Ελπίζω αληθινά ότι οι άνθρωποι θα μπορέσουν να πάρουν το αεροπλάνο, να πάνε διακοπές αυτό το καλοκαίρι, όμως οφείλουμε να αρχίσουμε υιοθετώντας μια προσεκτική προσέγγιση» είπε ο υπουργός Υγείας, Matt Hancock.
Μάλιστα για τους παραβάτες προβλέπονται και πολύ υψηλά πρόστιμα ύψους 1.000 στερλινών, δηλαδή λίγα περισσότερα από 1.120 ευρώ.
Ωστόσο, στο μέτρο αυτό αντιτίθενται με ιδιαίτερη σφοδρότητα οι κλάδοι των αερομεταφορών και του τουρισμού, καθώς όπως υποστηρίζουν, με τον περιορισμό αυτό δεν μπορούν να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητες τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι αεροπορικές εταιρείες British Airways, easyJet και Ryanair κατήγγειλαν χθες, Κυριακή, σε κοινή ανακοίνωσή τους τα μέτρα αυτά ως  «δυσανάλογα» και «άδικα».
Συνυπέγραψαν μάλιστα μια επίσημη επιστολή προς την κυβέρνηση, κίνηση που ενδεχομένως να υποδηλώνει και προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

ΗΠΑ: Πάνω από 110.000 οι νεκροί από κορωνοϊό, ανοίγει η Νέα Υόρκη

Τους 110.000 ξεπέρασαν οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, καθώς ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται έστω και με λιγότερη ένταση.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 691 θάνατοι από τον κορωνοϊό, αριθμός αρκετά μειωμένος με τους 1.000 θανάτους που καταγράφονταν σε ημερήσια βάση την προηγούμενη εβδομάδα.
Συνολικά και βάσει της τελευταίας επίσημης καταμέτρησης, οι νεκροί ανέρχονται σε 110.514 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 1.942.363, αριθμοί που φέρνουν τις ΗΠΑ στην πρώτη θέση παγκοσμίως τόσο σε θανάτους όσο και σε κρούσματα.
Σημειώνεται πως στην κορύφωση της πανδημίας στα μέσα του περασμένου Απριλίου καταγράφονταν στις ΗΠΑ περίπου 3.000 θάνατοι σε ημερήσια βάση.
Την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν ουσιαστικά ξεπεράσει την κρίση και σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τους κυβερνήτες των Πολιτειών να άρουν περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα.
Πάντως, η ανησυχία στις ΗΠΑ παραμένει για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέας έξαρσης των κρουσμάτων κυρίως λόγω των μαζικών διαδηλώσεων που υπήρξαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες για τη δολοφονία του 46χρονου George Floyd.
Ωστόσο, δεν λείπουν και τα αισιόδοξα νέα, καθώς η Νέα Υόρκη, η πλέον πληττόμενη περιοχή των ΗΠΑ, αρχίζει να επαναλειτουργεί μια σειρά από επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Πρόκειται για την «Φάση 1», κατά την οποία εκτιμάται ότι περίπου 400.000 εργαζόμενοι στις κατασκευές, στη μεταποίηση και στο λιανικό εμπόριο, θα μπορέσουν από χθες 8/6 να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Image
Σε έξαρση ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Τρίτη παγκοσμίως σε θανάτους η Βραζιλία

Σε έξαρση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, καθώς καταγράφονται σχεδόν καθημερινά ρεκόρ στον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι οι θάνατοι ανέρχονται συνολικά σε 37.312 και τα κρούσματα μόλυνσης σε 685.427.
Η Βραζιλία είναι πλέον δεύτερη σε κρούσματα παγκοσμίως και τρίτη σε θανάτους.
Εν τω μεταξύ, νέα ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους κατέγραψε και η Χιλή.
Συγκεκριμένα, οι αρχές της Χιλής αναθεώρησαν προς τα πάνω χθες Κυριακή 7/6 τον απολογισμό των θυμάτων, προσθέτοντας σ’ αυτόν άλλους 653 θανάτους που είχαν σημειωθεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, γεγονός που αύξησε το σύνολο σε 2.290, ενώ ταυτόχρονα κατέγραψαν νέα θλιβερά ρεκόρ νέων θανάτων και κρουσμάτων μόλυνσης σε 24 ώρες.
Το προηγούμενο 24ωρο, καταγράφηκαν 96 νέοι θάνατοι και 6.405 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμοί που αποτελούν και οι δύο θλιβερά ρεκόρ από την 3η Μαρτίου, όταν εντοπιζόταν το πρώτο κρούσμα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Στη Χιλή καταγράφεται ένας από τους υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων - 134.150 - στη Λατινική Αμερική.
Η μητροπολιτική περιοχή του Σαντιάγο, της πρωτεύουσας της χώρας, όπου ζουν τα 7 από τα 18 εκατομμύρια των κατοίκων της Χιλής, αποτελεί τη βασική εστία της πανδημίας, καθώς εκεί καταγράφεται το 80% των κρουσμάτων μόλυνσης.
Αλλά και στο Μεξικό η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 188 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 3.484 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού έτσι να φθάνει έτσι τους 13.699 θανάτους επί συνόλου 117.103 ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιό.
Image
Μεγάλες εστίες η Ινδία και η Ρωσία

Σε έξαρση είναι η επιδημία του κορωνοϊού στη Ρωσία αλλά και στην Ινδία.
Η Ρωσία είναι τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα, τα οποία ανέρχονται σε 467.073 ενώ οι θάνατοι υπολογίζονται σε 5.851.
Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχεται η Μόσχα, αν και με απόφαση του προέδρου Putin αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα.
Υπενθυμίζεται πως εδώ και δύο μήνες, οι κάτοικοι της Μόσχας μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους για να αγοράσουν τρόφιμα.
Πλέον, θα μπορούν να βγαίνουν για περίπατο τρεις φορές την εβδομάδα ενώ θα επαναλειτουργήσουν καταστήματα και επιχειρήσεις.
Η Ινδία είναι από τις χώρες που μετατρέπεται σε μια ακόμα μεγάλη εστία της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς σε καθημερινή βάση καταγράφονται περισσότερα από 8.000 κρούσματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Ινδία έχει σκαρφαλώσει στην πέμπτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα κρούσματα, τα οποία ανέρχονται σε 257.486 ενώ οι θάνατοι υπολογίζονται σε 7.207.
Παρά όμως την έξαρση κρουσμάτων και θανάτων, η Ινδία ετοιμάζεται να ανοίξει περαιτέρω την οικονομία της από χθες Δευτέρα 8/6 όταν και αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και οι χώροι λατρείας.
Σημειώνεται ότι στην Ινδία είχε επιβληθεί γενικό lockdown έως τα τέλη Μαΐου.

Νέα Ζηλανδία: Αίρει όλους τους περιορισμούς καθώς ο κορωνοϊός εξαλείφθηκε

Στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων προχωρά από αύριο Τρίτη 9/6 η Νέα Ζηλανδία, καθώς όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση ο κορωνοϊός έχει εξαλειφθεί.
Σε δηλώσεις της η πρωθυπουργός Jacinda Ardern ανακοίνωσε ότι από χθες τα μεσάνυχτα, Νέα Ζηλανδία θα περάσει σε επίπεδο συναγερμού 1, αναφέροντας πως οι δημόσιες και οι ιδιωτικές εκδηλώσεις θα μπορούν πλέον να διεξάγονται χωρίς περιορισμούς, οι τομείς των λιανικών πωλήσεων και της φιλοξενίας μπορούν να λειτουργούν κανονικά και όλες οι δημόσιες μεταφορές μπορούν να ξαναρχίσουν.
Νωρίτερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας είχαν ανακοινώσει πως η Νέα Ζηλανδία δεν έχει πλέον κανένα ενεργό κρούσμα του κορωνοϊού, καθώς πήρε εξιτήριο ο τελευταίος ασθενής που εξακολουθούσε να βρίσκεται σε απομόνωση,
Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας χαρακτήρισε το γεγονός αυτό επιτυχία, για την οποία ολόκληρη η χώρα μπορεί να είναι υπερήφανη.
«Το γεγονός ότι δεν έχουμε κανένα ενεργό κρούσμα για πρώτη φορά από τις 28 Φεβρουαρίου είναι ασφαλώς ένα σημαντικό ορόσημο στον περίπλου μας, όμως, όπως έχουμε πει και προηγουμένως, έχει ουσιαστική σημασία να διατηρηθεί η επιφυλακή εναντίον της Covid-19», ανέφερε σε ανακοίνωση.
Σημειώνεται πως η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε 1.154 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 22 θανάτους.
Καμιά νέα μόλυνση δεν έχει καταγραφεί εδώ και 17 ημέρες.
Εδώ και μία εβδομάδα δεν υπήρχε πλέον παρά ένα μόνο ενεργό κρούσμα.

Κίνα: Μόλις 4 νέα κρούσματα από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο – Κανείς θάνατος

Μόλις 4 νέα κρούσματα από τον κορωνοϊό καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή 7/6 ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 4 κρουσμάτων μόλυνσης στην ηπειρωτική Κίνα, διευκρινίζοντας πως όλα ήταν «εισαγόμενα», δηλαδή επρόκειτο για ταξιδιώτες από το εξωτερικό.
Τα τρία εντοπίστηκαν στη Σετσουάν και ένα στη Σαγκάη.
Δεν αναφέρθηκαν νέοι θάνατοι, ούτε κρούσματα μετάδοσης εγχωρίως.
Εννέα ασθενείς έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία χθες Κυριακή, ενώ εξακολουθούν να νοσηλεύονται 65 ασθενείς.
Συνολικά, είχαν αποθεραπευθεί 78.341 άνθρωποι μέχρι χθες.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 83.040 κρουσμάτων μόλυνσης.
 
H G20 θα χορηγήσει πάνω από 21 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση του ιού

Πάνω από 21 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση του κορωνοϊού δεσμεύτηκε να χορηγήσει η Ομάδα των Είκοσι (G20) των πλούσιων και αναδυόμενων οικονομιών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομάδα τα ξημερώματα του Σαββάτου 6/6.
«Η G20, μαζί με προσκεκλημένες χώρες, έχει συντονίσει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την υποστήριξη της μάχης κατά της πανδημίας Covid-19.
Μέχρι χθες, τα μέλη της G20 και οι προσκεκλημένες χώρες έχουν δεσμευτεί να χορηγήσουν πάνω από 21 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια για τη στήριξη χρηματοδότησης της παγκόσμιας υγείας», υπογραμμίζεται.
Τα υποσχεθέντα χρήματα θα κατευθυνθούν προς διαγνωστικούς ελέγχους, εμβόλια, θεραπείες και την έρευνα και ανάπτυξη, διευκρινίζει η ανακοίνωση.
Τον Απρίλιο, η G20 κάλεσε όλες τις χώρες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, φιλανθρωπικές οργανώσεις και τον ιδιωτικό τομέα να συμβάλουν στην κάλυψη ενός χρηματοδοτικού κενού που σύμφωνα με εκτιμήσεις ανερχόταν σε πάνω από 8 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19.
Η Σαουδική Αραβία, που ασκεί χθες την προεδρία της Ομάδας των Είκοσι, έχει δεσμευτεί να χορηγήσει 500 εκατ. δολάρια για να στηρίξει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Ανέφερε τότε ότι θα διαθέσει 150 εκατ. δολάρια στον Συνασπισμό για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας, 150 εκατ. δολάρια στην Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση και 200 εκατ. α δολάρια σε άλλους οργανισμούς και προγράμματα υγείας.

Η Κίνα θα κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό»

Η Κίνα θα κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, όταν θα είναι έτοιμο για να χρησιμοποιηθεί,  ένα "παγκόσμιο δημόσιο αγαθό", δήλωσε ο υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας της χώρας, Wang Zhigang.
Όπως ανέφερε, η Κίνα θα αυξήσει τη διεθνή συνεργασία στις μελλοντικές κλινικές δοκιμές εμβολίων για την Covid-19, οικοδομώντας πάνω σε προηγούμενες συνεργασίες για την ανάπτυξη εμβολίων.
Η Κίνα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό και μάλιστα,  κινέζοι ερευνητές διεξάγουν πέντε χωριστές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, δηλαδή τις μισές από το σύνολο των δοκιμών που γίνονται παγκοσμίως, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η ανάπτυξη «ενός εμβολίου εξακολουθεί να είναι η θεμελιώδης στρατηγική στην προσπάθειά μας να ξεπεράσουμε τον νέο κορωνοϊό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο ο Wang Zhigang.
Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη εμβολίου είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί χρόνο"  και σημείωσε πως «η ακρίβεια που απαιτείται για την ανάπτυξη εμβολίου έχει συγκριθεί από ορισμένους επιστήμονες με έναν χορό που περιλαμβάνει βήματα ακριβείας και πρόβες».
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping είχε δηλώσει πριν από ένα μήνα στην Παγκόσμια Συνέλευση για την Υγεία, το σώμα που διευθύνει τον ΠΟΥ, ότι τα εμβόλια που αναπτύσσει η Κίνα θα γίνουν «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό» όταν μόλις θα είναι έτοιμα για να χρησιμοποιηθούν και η Κίνα θα εξασφαλίσει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα έχουν πρόσβαση στα εμβόλια και θα έχουν τη δυνατότητα να τα αποκτήσουν.
Σε επίσημο έγγραφο που αποκαλύφθηκε από το Γραφείο Ενημέρωσης του Κρατικού Συμβουλίου στη συνέντευξη Τύπου, η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση για παγκόσμια συνεργασία, σημειώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντισταθεί στις καταγγελίες για ευθύνες και στην πολιτικοποίηση του ιού, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει καμία χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου D. Trump έχει κατηγορήσει την Κίνα για συγκάλυψη και έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την πανδημία, ενώ  το Πεκίνο έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, λέγοντας πως κρατούσε ενημερωμένο τον κόσμο εξαρχής.
Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο, ο επικεφαλής του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών είχε ενημερώσει τηλεφωνικά τον αμερικανό ομόλογό του για τον τότε άγνωστο ιό ήδη από τις 4 Ιανουαρίου.

Astrazeneca: Τον Σεπτέμβριο 2020 τα αποτελέσματα των δοκιμών για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
 
Τον Σεπτέμβριο αναμένει η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, τα αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, για το οποίο εργάζεται μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να ξέρουμε αν έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο ή όχι», δήλωσε χθες στο BBC ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης.
Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το πρόγραμμα του οποίου χρηματοδοτείται και από τη βρετανική κυβέρνηση, δημιούργησε μια σύμπραξη με το φαρμακευτικό εργαστήριο για την παρασκευή και τη διανομή σ' ολόκληρο τον κόσμο του εμβολίου που αναπτύσσεται.
Οι δοκιμές στον άνθρωπο άρχισαν στα τέλη Απριλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στη Βραζιλία, χώρα που είναι πλέον «το επίκεντρο της επιδημίας», δήλωσε ο Sorieaux.
Για να κερδηθεί χρόνος, οι αρμόδιοι αποφάσισαν να μην περιμένουν τα αποτελέσματα για να αρχίσουν την παραγωγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης