Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Όλες οι λεπτομέρειες της αύξησης κεφαλαίου της Trastor που ξεκινάει στις 10 Ιουνίου 2020

tags :
Όλες οι λεπτομέρειες της αύξησης κεφαλαίου της Trastor που ξεκινάει στις 10 Ιουνίου 2020
Πως θα διαμορφωθούν τα ποσοστά των βασικών μετόχων μετά την αύξηση κεφαλαίου και τη μετατροπή ομολογιών σε μετοχές
Μία σύνθετη αύξηση κεφαλαίου πραγματοποιεί η Trastor, με την εταιρεία να εκδίδει νέες μετοχές με αναλογία 17 νέες για κάθε 23 παλιές και τιμή 0,90 ευρώ για κάθε μετοχή.
Η αποκοπή του δικαιώματος θα γίνει στις 10 Ιουνίου και η έναρξη διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων θα ξεκινήσει στις 15/6 και θα λήξει στις 24/6.
Η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών θα γίνει στις 6/7.
Ο βασικός μέτοχος WRED αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν δηλώσει πως θα καλύψουν μέρος των δικαιωμάτων τους, ενώ η WRED θα μετατρέψει σε μετοχές ομολογίες.
Σύμφωνα με το μετοχολόγιο πριν την αύξηση κεφαλαίου η Wred LLC κατείχε 61,76 εκατ. μετοχές ή ποσοστό 56,57% και η Τράπεζα Πειραιώς 43 εκατ. μετοχές ή ποσοστό 39,39%.
Λόγω της αύξησης κεφαλαίου δύναται να εκδοθούν έως 80,7 εκατ. νέες μετοχές περίπου.
Για την αύξηση δεν υπάρχει εγγύηση κάλυψης άρα ο τελικός αριθμός νέων μετοχών θα καθοριστεί μετά το τέλος της.
Σε περίπτωση που η κάλυψη είναι 100% θα αντληθούν 72,6 εκατ. ευρώ.
Το ποσό της αύξησης θα κατευθυνθεί σε συμψηφισμό ληξιπρόθεσμης απαίτησης, κατ’ ανώτατο ποσό μέχρι 41.084.115 ευρώ, η οποία απαίτηση θα απορρέει από το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, η έκδοση του οποίου αποφασίστηκε με την από 29.10.2019 απόφαση της Ε.Γ.Σ της Εταιρείας σε συνδυασμό με την από 19.11.2019 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.
Το ακριβές ποσό που θα καταβληθεί με συμψηφισμό της ληξιπρόθεσμης απαίτησης από το ΜΟΔ θα ισούται με το ποσό που θα έχει καταβληθεί από τον ομολογιούχο δανειστή για την κάλυψη των ομολογιών που θα έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο του ΜΟΔ και το οποίο, σύμφωνα με τους όρους του από 20.11.2019 προγράμματος ΜΟΔ, καθίσταται ληξιπρόθεσμο μία εργάσιμη ημέρα πριν την έναρξη της προθεσμίας εγγραφής (άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης) στην Αύξηση.
Επίσης κεφάλαια από την αύξηση θα μείνουν ως μετρητά κατά το ποσό που θα υπολείπεται έως του ανώτατου ποσού της Αύξησης μετά την αφαίρεση του διά συμψηφισμού  καταβληθέντος ποσού, ήτοι σε μετρητά θα καταβληθεί ποσό από 31.537.472,70 ευρώ έως 72.621.587,70 ευρώ.
Μέχρι την Ημερομηνία του Ενημερωτικού Δελτίου έχουν εκδοθεί ομολογίες συνολικής ονομαστικής αξίας 14,95 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου οι οποίες καλύφθηκαν στο σύνολό τους από τη WRED LLC.
Το Δ.Σ. της Εταιρείας κατά την από 30.04.2020 συνεδρίασή του, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις νέες επιστολές πρόθεσης των βασικών Μετόχων αναφορικά με τη συμμετοχή τους στην Αύξηση, αποφάσισε ομόφωνα ότι στο πλαίσιο του ΜΟΔ θα εκδοθούν ομολογίες μέχρι του ποσού των 31,95 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ομολογιών που έχουν εκδοθεί μέχρι την Ημερομηνία του Ενημερωτικού Δελτίου, και περιόρισε την ονομαστική αξία του ΜΟΔ σε έως 31,95 εκατ. ευρώ.
Η Εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα αντληθέντα κεφάλαια από την παρούσα έκδοση για νέες επενδύσεις σε ακίνητα, κατά πλειοψηφία σε περιοχές υψηλής εμπορικότητας και προβολής.
Στην Αύξηση πρόκειται να καταβληθούν ποσά ως εξής: Από το Mέτοχο και ομολογιούχο δανειστή WRED LLC το ποσό των 14,95 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο ποσό που έχει καταβάλει ο ίδιος για την κάλυψη των ομολογιών που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο του ΜΟΔ μέχρι την Ημερομηνία του Ενημερωτικού Δελτίου.
Το ποσό αυτό θα καταβληθεί με συμψηφισμό της ληξιπρόθεσμης απαίτησης της WRED LLC που απορρέει από το ΜΟΔ.
Ο WRED LLC δεν προτίθεται να καταβάλει στο πλαίσιο της Αύξησης επιπλέον ποσό σε μετρητά.
Η Τράπεζα Πειραιώς θα καταβάλει σε μετρητά ποσό 22 εκατ. ευρώ
Σε μετρητά θα καταβληθεί και όποιο επιπλέον ποσό στο πλαίσιο άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφής των λοιπών μετόχων.
Το Δ.Σ. της Εταιρείας, συνεκτιμώντας, μεταξύ άλλων, τις δηλώσεις πρόθεσης μερικής άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης των βασικών Μετόχων καθώς και την πρόθεσή τους να μην μεταβιβάσουν τα δικαιώματα προτίμησης που δεν θα ασκήσουν αλλά να τα αφήσουν να εκπνεύσουν, το διαφοροποιημένο επενδυτικό πλάνο της Εταιρείας, όπως αναπροσαρμόστηκε υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην αγορά λόγω της οικονομικής επίδρασης της επέλευσης της COVID-19, καθώς και ότι τα δικαιώματα των Μετόχων μειοψηφίας δεν θίγονται, αποφάσισε ομόφωνα ότι μετά τη διάθεση των Νέων Μετοχών που αντιστοιχούν στα δικαιώματα προτίμησης που θα ασκηθούν κατά την περίοδο άσκησης και στην ικανοποίηση τυχόν αιτημάτων προεγγραφής από τους ασκήσαντες πλήρως δικαιώματα προτίμησης, δεν θα προβεί σε διάθεση των υπολοίπων Αδιάθετων Μετοχών που θα απομείνουν λόγω της μερικής άσκησης ή μη άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης των υφιστάμενων Μετόχων.
Επομένως, ενόψει των ανωτέρω η κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου δεν θα είναι πλήρης και το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας θα αυξηθεί μέχρι το ποσό της τελικής κάλυψης.
Τα ποσοστά των βασικών μετόχων βάσει του πρώτου σεναρίου θα διαμορφωθούν ως εξής:
i. η WRED LLC θα ασκήσει μερικώς τα δικαιώματα προτίμησης που της αναλογούν, καταβάλλοντας διά συμψηφισμού στην Αύξηση το ποσό των 14,95 εκατ. ευρώ το οποίο ισούται με τη συνολική ονομαστική αξία των ομολογιών που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο του ΜΟΔ.
ii. Η Τράπεζα Πειραιώς θα ασκήσει μερικώς τα δικαιώματα προτίμησης που της αναλογούν καταβάλλοντας το ποσό των 22,0 εκατ. ευρώ.
iii. Οι λοιποί Μέτοχοι δεν θα συμμετάσχουν στην Αύξηση και δεν θα ασκήσουν τα δικαιώματα προτίμησής τους.
Σε αυτό το σενάριο η WRED LLC από  61.760.434 μετοχές και ποσοστό 56,57% θα αυξήσει τις μετοχές της στα 78.371.545 αλλά θα μειώσει το ποσοστό της στο 52,17%.
Η Τράπεζα Πειραιώς από 43.007.027 και ποσοστό 39,39%  θα αυξήσει τον αριθμό των μετοχών της στα 67.451.472 και το ποσοστό της στο 44,90%.
Οι λοιποί μέτοχοι θα διατηρήσουν 4,4 εκατ. μετοχές και θα μειώσουν το ποσοστό τους από 4,03% στο 2,93%.
Ο συνολικός αριθμός μετοχών θα φτάσει τα 150,22 εκατ. μετοχές.
Με βάση το σενάριο αυτό, το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας θα αυξηθεί κατά 20,5 εκατ. ευρώ.
Η Εταιρεία, μετά την ολοκλήρωση της Αύξησης, αναμένεται να εκδώσει στο πλαίσιο του ΜΟΔ ομολογίες για επιπλέον ποσό μέχρι 17,0 εκατ. ευρώ οι οποίες πρόκειται να καλυφθούν μετά την ολοκλήρωση της Αύξησης, εξ ολοκλήρου από τη WRED LLC.
Αφού ληφθούν υπόψη και οι Μετοχές που θα προκύψουν από την προαναφερόμενη μετατροπή, η αραίωση του ποσοστού των Μετόχων σε σύγκριση με τη μετοχική σύνθεση της Εταιρείας όπως αυτή θα προκύψει μετά την Αύξηση, και σύμφωνα με το Σενάριο Α, αποτυπώνεται ως ακολούθως:
Η Wred LLD θα έχει 97,26 εκατ. μετοχές και ποσοστό 57,51% η Πειραιώς θα έχει ποσοστό 39,89% και οι λοιποί μέτοχοι 2,60% με το συνολικό αριθμό μετοχών να ανέρχεται στα 169,11 εκατ. μετοχές.
Στο δεύτερο σενάριο με τους λοιπούς μετόχους να συμμετέχουν και οι βασικοί να έχουν την ίδια στάση με το πρώτο σενάριο οι μετοχές των βασικών μετόχων δε διαφοροποιούνται αλλά οι λοιποί μέτοχοι θα έχουν πλέον 7,6 εκατ. τεμάχια και ποσοστό 4,44% επομένως το σύνολο των μετοχών θα είναι 172,3 εκατ. τεμάχια και η WRED θα έχει ποσοστό 56,43% και η Πειραιώς 39,13%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης