Τελευταία Νέα
Οικονομία

H κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει το λάθος της καραντίνας - Υποσχέθηκε πολλά, έχει δώσει λίγα, ασκούνται πιέσεις – λανθασμένα – στις τράπεζες

H κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει το λάθος της καραντίνας - Υποσχέθηκε πολλά, έχει δώσει λίγα, ασκούνται πιέσεις – λανθασμένα – στις τράπεζες
Ακόμη και εάν οι τράπεζες χορηγήσουν δάνεια με κρατικές εγγυήσεις η πιστωτική συρρίκνωση θα συνεχιστεί ενώ ο κίνδυνος να χρηματοδοτηθούν zombie εταιρίες είναι πολύ μεγάλος
Σε αγώνα δρόμου για να καλύψει το λάθος της καραντίνας, μιας υπερβολικής κίνησης που έχει στοιχήσει σοβαρά στην αδύναμη ελληνική οικονομία… επιδίδεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Έχοντας παρασυρθεί από το διεθνές σοκ του κορωνοιού και τις σχεδόν τρομολαγνικές εκτιμήσεις των ελλήνων επιδημιολόγων που απλά μιμούνταν τους επιδημιολόγους άλλων χωρών… η κυβέρνηση χωρίς να χρειάζεται επέλεξε να ακολουθήσει την στρατηγική του άκρως λανθασμένου lockdown της καραντίνας που μόνο ζημία επέφερε στην εθνική οικονομία.
Οι άλλες χώρες τουλάχιστον οι μεγάλες είχαν έτοιμο οπλοστάσιο, η Ελλάδα δεν ήταν προετοιμασμένη και έτσι φθάσαμε στο σήμερα να έχει εξαγγείλει 24 δισεκ. παρεμβάσεις, η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος Πανδημίας να μπορεί να αγοράσει δυνητικά έως 19 με 22 δισεκ. αλλά τα πραγματικά χρήματα που έχουν φθάσει στην οικονομία τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν είναι πάνω από 3 δισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δυνητικά θα πάρει σε βάθος 4ετίας 32 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ της ζημίας και των πραγματικών χρημάτων που έχουν δοθεί στην οικονομία, όχι αυτών που έχουν εξαγγελθεί ότι θα δοθούν.
Η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη ότι ούτε τα ταμειακά διαθέσιμα διαθέτει για να στηρίξει την οικονομία, ούτε είχε προετοιμαστεί για το σοκ και έχοντας συνειδητοποιήσει την λάθος επιλογή της καραντίνας… προσπαθεί με πλήθος παρεμβάσεων να κλείσει τις τρύπες που άνοιξε στην οικονομία.
Η έκδοση 10ετούς ομολόγου στις 9 Ιουνίου 2020 σε αυτό αποσκοπεί δηλαδή στην ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων.
Η προβολή του τουριστικού προϊόντος επίσης έχει στόχο να μειώσει την ζημία στην ελληνική τουριστική βιομηχανία.
Οι παρεμβάσεις με πολιτικούς όρους είναι πολλές, οι εξαγγελίες επίσης ανάλογες αλλά στην πράξη τα χρήματα που έχουν δοθεί στην οικονομία είναι ελάχιστα.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στις τράπεζες να χορηγούν δάνεια στην οικονομία έχοντας 68 δισεκ. προβληματικά δάνεια, αδύναμα κεφάλαια και την Moody’s να προειδοποιεί ότι 16 δισεκ. δάνεια θα μπορούσαν να μετατραπούν σε προβληματικά όταν οι ελαστικοί όροι για κεφάλαια και NPEs αποσυρθούν.
Να σημειωθεί ότι η αρνητική επίδραση της ύφεσης που προκάλεσε η λανθασμένη επιλογή της οικονομικής καραντίνας από την κυβέρνηση λόγω της κακής επιστημονικής διαχείρισης που δεν εκτίμησε σωστά το πρόβλημα του κορωνοιού θα προκαλέσει 5-6,5 δισεκ. νέα προβληματικά δάνεια.
Τα 5 με 6,5 δισεκ. προβληματικά δάνεια σημαίνει ότι θα απαιτηθούν 3 δισεκ. προβλέψεις και μέχρι τώρα οι τράπεζες έχουν διενεργήσει 930 εκατ προβλέψεις για τα NPEs που δυνητικά μπορεί να δημιουργήσει ο κορωνοιός.
Πρακτικά είναι λάθος η κυβέρνηση να πιέζει τις τράπεζες να χορηγήσουν δάνεια και δεν μπορεί τα εχέγγυα που προσφέρει το κράτος να είναι μόνο τα 7 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις.

Οι τράπεζες θα δουν περαιτέρω μείωση των δανείων τους

Τα δάνεια ανέρχονται στην Ελλάδα σε 168 δισεκ. εκ των οποίων 147 δισεκ. επιχειρήσεων και νοικοκυριών και 21 δισεκ. δάνεια του κράτους.
Τα 168 δισεκ. προσεχώς θα έχουν μειωθεί προς τα επίπεδα των 150 δισεκ ευρώ απόρροια προσεχώς των τιτλοποιήσεων, πωλήσεων και άλλων επιλογών μείωσης των NPEs από τις τράπεζες.
Θα συρρικνωθεί το ενεργητικό, θα συρρικνωθεί το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό RWA αλλά και το απόθεμα προβλέψεων.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Ακόμη και εάν οι τράπεζες χορηγήσουν δάνεια με κρατικές εγγυήσεις η πιστωτική συρρίκνωση θα συνεχιστεί ενώ ο κίνδυνος να χρηματοδοτηθούν zombie εταιρίες είναι πολύ μεγάλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης