Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nishimura (Ιαπωνία): Η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αποφύγει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων - Η ζήτηση θα ανακάμψει σύντομα

Nishimura (Ιαπωνία): Η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αποφύγει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων - Η ζήτηση θα ανακάμψει σύντομα
Ο υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας τόνισε ότι στόχος είναι η στήριξη της αγοράς εργασίας και των επιχειρήσεων
Τη θέση ότι η Ιαπωνία πρέπει να επικεντρωθεί επί του παρόντος στη στήριξη των επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας, και όχι στην άνοδο της ζήτησης, διατύπωσε σήμερα (8/6) ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Yasutoshi Nishimura, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.
Ειδικότερα, ο κ. Nishimura αναφέρθηκε στις δυσκολίες που πρέπει να διαχειριστεί η χώρα το επόμενο διάστημα, καθώς είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ύφεση μετά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ παράλληλα καλείται να αποτρέψει μία νέα αύξηση των κρουσμάτων.
Μάλιστα, ερωτηθείς για το εάν η Τράπεζα της Ιαπωνίας πρέπει να εξετάσει μέτρα τόνωσης της ζήτησης, όπως την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, ο κ. Nishimura τόνισε ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό επί του παρόντος είναι να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν από την πανδημία».
«Δε βρισκόμαστε ακόμα σε ένα στάδιο όπου επιθυμούμε να τονώσουμε την κατανάλωση και να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να ταξιδεύουν πολύ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιάπωνας αξιωματούχος, για να προσθέσει ότι «οι προσπάθειες για την τόνωση της ζήτησης πρέπει να περιμένουν λίγο περισσότερο».
Μέχρι στιγμής η κυβέρνση της χώρας έχει εγκρίνει δύο πακέτα στήριξης συνολικού ύψους 2,2 τρισ. δολ. προκειμένου να μετριάσει το πλήγμα από την πανδημία, ενώ από την πλερυά της η Bank of Japan έχει επικεντρωθεί στη διευκόλυνση των εταιρικών χρηματοδοτήσεων.
Σε ερώτηση του Reuters για το εάν η BoJ πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες στήριξης της κυβέρνησης προς τις εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ο κ. Nishimura δήλωσε ότι «αυτός είναι ένας τομέας που μπορεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση», ενώ εξέφρασε την ελπίδα του ότι «η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα διαδραματίσει το ρόλο της ώστε να χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ανταπεξέλθουν στις προσπάθειες εταιρικής χρηματοδότησης».
Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, ο Ιάπωνας αξιωματούχος ανέφερε ότι «ήδη οι επιχειρήσεις επαναλειτουργούν, οπότε η οικονομία είναι πιθανό να έχει αγγίξει τα κατώτερα επίπεδα στο διάστημα Απριλίου-Μαΐου», ενώ πρόσθεσε ότι «ελπίζουμε ότι η ζήτηση θα ανακάμψει σύντομα, εφόσον η Ιαπωνία αποφύγει ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων».
Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι προοπτικές αναφορικά με την εξωτερική ζήτηση παραμένουν αβέβαιες, καθώς ορισμένες χώρες εξακολουθούν να βλέπουν αύξηση των κρουσμάτων, ενώ διευκρίνισε ότι «πρέπει να λάβουμε έγκαιρη και ευέλικτη δράση», εάν η παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων πλήξει την οικονομία της χώρας, η οποία εξαρτάται από τις εξαγωγές.
«Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να σκεφτόμαστε αυτή τη στιγμή τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Nishimura, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «οι φορολογικές περικοπές δεν είναι κάτι που σκεφτόμαστε επί του παρόντος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης