Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η καθοριστική επίδραση του OPEC+ στην αγορά πετρελαίου εν μέσω αυξημένης αστάθειας

Η καθοριστική επίδραση του OPEC+ στην αγορά πετρελαίου εν μέσω αυξημένης αστάθειας
Ορισμένες κινήσεις που καταγράφει το τελευταίο διάστημα η αγορά ενέργειες είναι ενδεικτικές της αβεβαιότητας που επικρατεί στον κλάδο
Μετά από μία εβδομάδα αβεβαιότητας σχετικά με την πορεία της συμφωνίας του OPEC+ για το πετρέλαιο, η τηλεδιάσκεψη του περασμένου Σαββάτου (6/6) έφερε το αποτέλεσμα που ανέμεναν εξαρχής επενδυτές και αναλυτές.
Οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του OPEC+ αποφάσισαν την επέκταση των περικοπών στην παραγωγή τους, υπό την τρέχουσα μορφή, για τουλάχιστον έναν ακόμα μήνα, γεγονός που θα μπορούσε να επιταχύνει περαιτέρω τη διαδικασία εξισορρόπησης της αγοράς ενέργειας.
Με βάση την αρχική συμφωνία, η οποία είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Απρίλιο, οι χώρες της συμμαχίας θα μείωναν την ημερήσια παραγωγή τους κατά 9,7 εκατ. βαρέλια συνολικά για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου και περιόριζαν τις περικοπές στα 7,7 εκατ. βαρέλια μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Πλέον, οι χώρες αναμένεται να διατηρήσουν τις τρέχουσες περικοπές στην παραγωγή τους για έναν ακόμα μήνα, ενώ η Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης της συμφωνίας αναμένεται να συναντηθεί στις 18 Ιουνίου, προκειμένου να συζητήσει την πορεία των περικοπών και τις επόμενες κινήσεις που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει η συμμαχία.
Παράλληλα, η Επιτροπή αναμένεται να πραγματοποιήσει συναντήσεις μία φορά τον μήνα μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η επόμενη συνάντηση των χωρών σε επίπεδο υπουργών είναι προγραμματισμένη για την 1η Δεκεμβρίου του 2020.
Ωστόσο, εάν υπάρχει μία πρόταση που συνοψίζει τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, αυτή είναι η δήλωση που πραγματοποίησε ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας,  Mohamed Arkab, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.
«Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, δε μπορούμε να επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Arkab, αντικατοπτρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την εύθραυστη κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην αγορά ενέργειας.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου 2020 για το Brent ολοκλήρωσε την εβδομάδα καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του +4,9% στα 41,97 δολ. ανά βαρέλι, με την τιμή του πλέον να είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με τα τέλη Απριλίου.
Μάλιστα, την Παρασκευή το Brent άγγιξε ενδοσυνεδριακά τα 42,45 δολ. ανά βαρέλι, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, λόγω της αισιοδοξίας που είχε δημιουργηθεί για επέκταση της τρέχουσας συμφωνίας, ενόψει της τηλεδιάσκεψης.
Την ίδια στιγμή, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το αμερικανικό West Texas Intermediate ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του +4,12% στα 38,95 δολ. ανά βαρέλι, γεγονός που αποτελεί επίσης υψηλό τριών μηνών.
Η τιμή του αμερικανικού WTI βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στα 40 δολάρια, στα οποία αναμένεται να φτάσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας, δεχόμενη ώθηση από την επέκταση της συμφωνίας που ανακοινώθηκε το Σάββατο.
Παρά την αστάθεια που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, το αμερικανικό WTI σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη άνω του +10% ενώ η συνολική άνοδος των τελευταίων εβδομάδων είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, εάν σκεφτεί κανείς ότι στα τέλη Απριλίου η τιμή του βρέθηκε για πρώτη φορά κάτω από τα 0 δολάρια.
Ωστόσο, ορισμένες κινήσεις που κατέγραψε η αγορά ενέργειας τις προηγούμενες ημέρες είναι ενδεικτικές της αβεβαιότητας που επικρατεί στον κλάδο και των εύθραυστων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα.
Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται κάθε εβδομάδα κυρίως σε δύο ζητήματα: το πρώτο αφορά την πορεία της συμφωνίας του OPEC+ και τις εκτιμήσεις της συμμαχίας για την προσφορά και τη ζήτηση πετρελαίου βραχυπρόθεσμα.
Το δεύτερο ζήτημα σχετίζεται με τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου και της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας για τα αποθέματα πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ, τα οποία αποτελούν μία άμεση ένδειξη σχετικά με την πορεία της ζήτησης στη χώρα.
Καθώς οι περισσότερες χώρες παγκοσμίως έχουν προχωρήσει σε άρση του lockdown και σε επαναλειτουργία των επιχειρήσεών τους, η επανεκκίνηση των οικονομιών συνδέεται άμεσα με την ανάκαμψη στη ζήτηση πετρελαίου.
Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί αυτόματα προσδοκίες ότι τα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως θα καταγράφουν μία συνεχόμενη πτώση για τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι η αγορά ενέργειας να ισορροπήσει ξανά και να επιστρέψουμε σε συνθήκες προ κρίσης.
Οπότε είναι αναμενόμενο πως οποιαδήποτε εξέλιξη δεν είναι σύμφωνη με αυτές τις προσδοκίες, θα προκαλεί αστάθεια στην αγορά ενέργειας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Κάτι τέτοιο συνέβη και τις προηγούμενες ημέρες, όταν η άνοδος που σημειώθηκε στα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ αποδείχθηκε μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Παράλληλα, η είδηση της προσωρινής αναβολής της τηλεδιάσκεψης του OPEC+, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Πέμπτη (4/6) προκάλεσε νέες ανησυχίες για το ενδεχόμενο επιπλοκών στη συμφωνία, γεγονός που έφερε μία προσωρινή αστάθεια στις τιμές του «μαύρου χρυσού».
Μπορεί εν τέλει οι ανησυχίες αυτές να μην επιβεβαιώθηκαν, αλλά περιπτώσεις όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω μαρτυρούν το πόσο μεγάλη και πολύπλοκη θα είναι η διαδικασία σταθεροποίησης στην αγορά ενέργειας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η κατάσταση γύρω από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει ρευστή.
Μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak, τόνισε ότι παρά τα σημάδια ανάκαμψης, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου παραμένει εύθραυστη, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο σημαντική τη δέσμευση όλων των χωρών του OPEC+ απέναντι στη συμφωνία.
«Ο Απρίλιος του 2020 ήταν πιθανώς ο χειρότερος μήνας για την αγορά πετρελαίου», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και η μερική ανάκαμψη της οικονομίας έχουν οδηγήσει σε μία αυξανόμενη ζήτηση πετρελαίου».
«Βλέπουμε τον θετικό αντίκτυπο από τις κοινές προσπάθειες μείωσης της παραγωγής», υπογράμμισε ο κ. Novak, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αξίζει να σημειώσουμε πως η αγορά παραμένει εύθραυστη και χρειάζεται στήριξη».
«Γι’ αυτό και σήμερα, κατά τη γνώμη μου, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να εφαρμόσουν όλες οι συμμετέχουσες χώρες τις δεσμεύσεις που έχουν λάβει στο 100%», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας.
Επιπλέον, ένα ακόμα σημαντικό γεγονός είναι ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία είχαν διατυπώσει από την αρχή μία κοινή θέση όσον αφορά την επέκταση των περικοπών, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την αποφασιστικότητά τους να σταθεροποιήσουν την αγορά ενέργειας όσο το δυνατόν ταχύτερα γίνεται.
Ο μοναδικός παράγοντας που δημιουργούσε ερωτηματικά σχετικά με την πορεία της συμφωνίας ήταν τα ποσοστά συμμόρφωσης όλων των χωρών απέναντι στις περικοπές που είχαν οριστεί τον Απρίλιο, καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι ορισμένες χώρες δεν είχαν εφαρμόσει τις περικοπές που τους αναλογούσαν στο 100%.
Ωστόσο, ο OPEC αποφάσισε ότι όσες χώρες δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν τις περικοπές τους στο 100% τον Μάιο και τον Ιούνιο, θα προχωρήσουν σε περαιτέρω μειώσεις της παραγωγής τους το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.
Οι εξελίξεις του περασμένου Σαββάτου δείχνουν την αποφασιστικότητα του OPEC+ να αποτελέσει το βασικό «στήριγμα» για την αγορά πετρελαίου, σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία η αστάθεια είναι αυξημένη και η μεταβλητότητα παραμένει ιδιαίτερα υψηλή.
Και δεδομένου ότι η κατάσταση στον τομέα της ζήτησης είναι ακόμα ρευστή, η τήρηση της συμφωνίας είναι μία από τις λίγες κινήσεις που μπορούν να διατηρήσουν την αγορά ενέργειας σε μία πορεία ανάκαμψης, ακόμα και αν αυτή είναι βραδεία.

Μενέλαος Μπέλλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης