Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Αποσύρεται η εθνοφρουρά από την Ουάσινγκτον με εντολή του Donald Trump

ΗΠΑ: Αποσύρεται η εθνοφρουρά από την Ουάσινγκτον με εντολή του Donald  Trump
Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο, εκτιμά ο Αμερικανός πρόεδρος
Αποχωρεί η Εθνοφρουρά από την πρωτεύουσα των ΗΠΑ Ουάσινγκτον με εντολή του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, ο οποίος εκτιμά πως η κατάσταση στην πόλη βρίσκεται πλέον υπό απόλυτο έλεγχο.
Με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχολιάζει ότι, η διαδήλωση του Σαββάτου (6/6/2020) ήταν πολύ μικρότερη του αναμενομένου.
«Μόλις έδωσα εντολή στην Εθνική μας Φρουρά να ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης από την Ουάσινγκτον, τώρα που όλα είναι υπό απόλυτο έλεγχο.
Θα πάνε σπίτια τους, αλλά μπορεί να επιστρέψουν γρήγορα, αν χρειαστεί.
Πολύ λιγότεροι διαδηλωτές εμφανίστηκαν χθες το βράδυ από ό, τι αναμενόταν!», έγραψε ο Trump σε μήνυμά του στο Twitter.
Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από πολλές ημέρες ειρηνικών διαδηλώσεων στην πόλη κατά της αστυνομικής βίας, που ξεκίνησαν μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού George Floyd κατά την βίαιη σύλληψή του από λευκό αστυνομικό στην Μινεάπολις.
O Trump επιτέθηκε και στον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020 Joe Biden, λέγοντας πως θα αφοπλίσει την αστυνομία και τον αμερικανικό στρατό, αφού όπως είπε, οι Δημοκρατικοί ελέγχονται από ριζοσπάστες αριστερούς.
Image


Ο Trump σχεδίαζε ν΄ αναπτύξει 10.000 στρατιώτες στην Ουάσινγκτον

Ο Trump είπε στους συμβούλους του, κάποια στιγμή τον Ιούνιο του 2020, ότι ήθελε να αναπτυχθούν στην περιοχή της Ουάσινγκτον 10.000 στρατιώτες για να σταματήσουν οι ταραχές με αφορμή τη δολοφονία του George Floyd από αστυνομικούς στη Μινεάπολη, σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο.
Η περιγραφή του αιτήματος του Trump κατά τη διάρκεια μιας έντονης συνομιλίας στο Οβάλ Γραφείο, την περασμένη εβδομάδα, δείχνει πόσο κοντά μπορεί να έφτασε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στο να υλοποιήσει την απειλή του να αναπτύξει εν ενεργεία στρατιώτες στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, παρά τις αντιρρήσεις της ηγεσίας του Πενταγώνου.
Στη συνάντηση αυτή, ο υπουργός Άμυνας Mark Esper, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού στρατηγός Mark Milley  και ο υπουργός Δικαιοσύνης William Barr τάχθηκαν κατά της ανάπτυξης στρατού, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Το κλίμα ήταν «εριστικό», πρόσθεσε.
Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε ένα αίτημα για σχολιασμό.
Ο Trump εμφανίστηκε στη συνέχεια ικανοποιημένος με την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς, την οποία είχε προτείνει το Πεντάγωνο καθώς είναι ένα πιο «παραδοσιακό» εργαλείο για την αντιμετώπιση εσωτερικών κρίσεων.
Η ηγεσία του Πενταγώνου βιάστηκε να επικοινωνήσει με κυβερνήτες, με αιτήματα για αποστολή δυνάμεων της Εθνοφρουράς στην Ουάσινγκτον.
Κινητοποιήθηκαν επίσης και επιπρόσθετες ομοσπονδιακές δυνάμεις, σημειώνει το Reuters.
Το κλειδί για τον Trump φαίνεται ότι ήταν η απόφαση του Esper να μετακινήσει –όχι όμως και να αναπτύξει– εν ενεργεία στρατιώτες της 82ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας καθώς και άλλων μονάδων στην Ουάσινγκτον, για την περίπτωση που χρειαζόταν να επέμβουν.
Οι στρατιώτες αυτοί έχουν πλέον αποχωρήσει από την πόλη.
«Η παρουσία διαθέσιμων εν ενεργεία δυνάμεων ήταν αρκετή για τον πρόεδρο για την ώρα εκείνη», είπε ο ίδιος αξιωματούχος.
Ο Barr είπε  στην εκπομπή Face the Nation του CBS ότι δεν αναπτύχθηκαν εν ενεργεία στρατιώτες στους δρόμους της Ουάσινγκτον, όμως μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας ήταν σε ετοιμότητα.
«Τους είχαμε σε επιφυλακή, στην περίπτωση που θα χρειάζονταν», τόνισε.

www.bankingnews.gr

 
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης