Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μηνύματα αισιοδοξίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας - Τι δηλώνουν Χρ.Σταϊκούρας και Άδ. Γεωργιάδης

Μηνύματα αισιοδοξίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας - Τι δηλώνουν Χρ.Σταϊκούρας και Άδ. Γεωργιάδης
"Η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε αρνητικά όλες τις συνιστώσες του ΑΕΠ, κυρίως την  κατανάλωση και τις επενδύσεις, οδηγώντας την ελληνική οικονομία σε σημαντική ύφεση", αναφέρει ο Χρ. Σταϊκούρας
Μηνύματα αισιοδοξίας για την επανεκκίνηση της ελληνική οικονομίας εκπέμπει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά την κορύφωση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στη χώρα.
«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα και  τη μεγάλη ευκαιρία όχι απλώς να ανακάμψει, αλλά να εισέλθει σε ισχυρή και βιώσιμη ανοδική τροχιά», εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση με τα μέτρα που πήρε από την πρώτη στιγμή και την εφαρμογή των  κατάλληλων πολιτικών, θέτει τις βάσεις για την  «ταχύτερη δυνατή σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας, ώστε τη φετινή ύφεση να διαδεχθεί, το 2021 και τα επόμενα έτη, μια δυναμική και σταθερή ανάπτυξη».
«Η επανεκκίνηση της οικονομίας γίνεται με ρυθμό ταχύτερο του αρχικά προβλεπόμενου και με αποτελεσματική στάθμιση του  κινδύνου σε συνεργασία με την επιτροπή των επιστημόνων», δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι το 2020 θα είναι μια χρονιά ύφεσης για την ελληνική οικονομία.   
Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι δεν θα επιβεβαιωθούν τα σενάρια για διψήφιο ρυθμό συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας το 2020 και πως η ύφεση θα κινηθεί κάτω από το όριο του 8%.

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα έχει τη μεγάλη ευκαιρία να εισέλθει σε ισχυρή ανοδική τροχιά

«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα και  τη μεγάλη ευκαιρία όχι απλώς να ανακάμψει, αλλά να εισέλθει σε ισχυρή και βιώσιμη ανοδική τροχιά», εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, τονίζοντας πως «είναι χρέος όλων μας να συμβάλουμε, ώστε να κερδηθεί το καθοριστικό στοίχημα της  ανάπτυξης».
Ο κ. Σταϊκούρας δηλώνει στην Realnews ότι «η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε αρνητικά όλες τις συνιστώσες του ΑΕΠ, κυρίως την  κατανάλωση και τις επενδύσεις, οδηγώντας την ελληνική οικονομία σε σημαντική ύφεση.
Η κυβέρνηση, με τα μέτρα που έλαβε από την πρώτη στιγμή, στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και την απασχόληση, ενισχύει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και  τονώνει την κοινωνική συνοχή, προκειμένου να περιορίσει τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.
Έτσι, θέτει τις βάσεις, με την εφαρμογή κατάλληλών πολιτικών, για την ταχύτερη δυνατή σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας, ώστε τη φετινή ύφεση να διαδεχθεί, το 2021 και τα επόμενα έτη, μια δυναμική και σταθερή ανάπτυξη».
Όπως εξηγεί ο υπουργός, «οι πολιτικές αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη συνέχιση της μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, την προώθηση αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, τη στροφή προς την ψηφιακή οικονομίας και τις νέες τεχνολογίες, τη διάδοση της έρευνας και της καινοτομίας και την  πραγματοποίηση ποιοτικών επενδύσεων σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, οι υποδομές, η πράσινη οικονομία και η πρωτογενής παραγωγή».
Όπως σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας «για όλα τα παραπάνω θα χρειαστούν «καύσιμα».
Και θα τα διασφαλίσουμε!
Με την κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική, τον επιτυχή δανεισμό από τις αγορές και την αξιοποίηση των εγχώριων και ευρωπαικών μέσων και πόρων, στον βέλτιστο δυνατό βαθμό».
«Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργώντας με σχέδιο, όραμα, υπευθυνότητα και κοινωνική δικαιοσύνη», προσθέτει ο υπουργός, «θα καταστήσουμε το πανευρωπαικό εργαλείο ανάπτυξης εφαλτήριο οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.  Διότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα και με μεγάλη ευκαιρία  όχι απλώς να ανακάμψει, αλλά να εισέλθει σε ισχυρή και βιώσιμη ανοδική τροχιά.
«Είναι χρέος όλων μας να συμβάλουμε, ώστε να κερδηθεί το καθοριστικό στοίχημα της  ανάπτυξης.
Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές».
Ο κ. Σταϊκούρας καταλήγοντας δηλώνει αισιόδοξος ότι «θα τα καταφέρουμε, με πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη , μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά».

Γεωργιάδης: Με ρυθμό ταχύτερο του αρχικά προβλεπόμενου η επανεκκίνηση της οικονομίας


«Η επανεκκίνηση της οικονομίας  γίνεται με ρυθμό ταχύτερο του  αρχικά προβλεπόμενου και με αποτελεσματική στάθμιση του  κινδύνου σε συνεργασία με  την  επιτροπή των επιστημόνων», δηλώνει  ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης.
Υπογραμμίζει ότι ο σχεδιασμός υλοποιείται με επιτυχία και εξηγεί «η πορεία των κρουσμάτων είναι καθοδική, της αγοράς θετική».
Ο υπουργός σημειώνει ότι το «ταμείο» θα γίνει όταν έχουμε σαφή εικόνα για το πώς θα κινηθεί ο τουρισμός, ενώ δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι το 2020 θα είναι μια χρονιά ύφεσης για την ελληνική οικονομία.   
Όπως δηλώνει ο κ. Γεωργιάδης στην Realnews «το “ταμείο” θα γίνει όταν έχουμε σαφή εικόνα για το πώς θα κινηθεί ο τουρισμός, λόγω φυσικά της πολύ μεγάλης συμβολής του στο ΑΕΠ.
Δεν υπάρχει, βεβαίως, αμφιβολία ότι  το 2020 θα είναι μια χρονιά ανηφορική και δύσκολη, μια χρονιά ύφεσης για την ελληνική οικονομία.».
Συμπληρώνει δε, ότι «προς το παρόν δείχνει να αντιδρά καλύτερα από τις –πλέον απαισιόδοξες- εκτιμήσεις και εμείς εργαζόμαστε, συμβάλλοντας στο να κρατηθούν «ζωντανές» οι επιχειρήσεις και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, για να αντιδράσει γρηγορότερα και θετικότερα.
Σύμφωνα με τον κ.Γεωργιάδη, « η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης αποτυπώνεται ανάγλυφα σε τρία ιστορικά ρεκόρ: στο ύψος του «πακέτου» στήριξης επιχειρήσεων και εργασίας, λόγω- είναι αλήθεια- και του πρωτοφανούς μεγέθους της κρίσης, στην ταχύτητα σχεδιασμού και ενεργοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων που μας έδωσαν την «πρωτιά» μεταξύ των χωρών της ΕΕ, στο μέγεθος του αναπτυξιακού προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση  για την περίοδο έως το 2027».
«Έχουμε επιπλέον, την ιστορική ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τους πόρους αυτούς με τρόπο παραγωγικό, ώστε να μπορέσουμε να  μετασχηματίσουμε την ελληνική οικονομία σε μοντέρνα, ανταγωνιστική και βιώσιμη και να την εδραιώσουμε σε γερά θεμέλια για τις επόμενες δεκαετίες», καταλήγει ο κ. Γεωργιάδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης