Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Στους 182 οι νεκροί στην Ελλάδα - Το στοίχημα του τουρισμού - Συσκέψεις Χαρδαλιά στη Θεσσαλονίκη στις 8-9/6

Κορωνοϊός: Στους 182 οι νεκροί στην Ελλάδα - Το στοίχημα του τουρισμού - Συσκέψεις Χαρδαλιά στη Θεσσαλονίκη στις 8-9/6
Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των συνόρων
Λιγότερες από  10 ημέρες έχουν απομείνει από το άνοιγμα των συνόρων, το οποίο θα σημάνει επί της ουσίας και την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, από την πορεία της οποίας θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το που θα κλείσει και η ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2020.
Στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν τα χερσαία σύνορα της χώρας, ενώ θα επιτραπούν και θα πυκνώσουν οι πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ από την 1η Ιουλίου αναμένεται, εκτός δραματικού απροόπτου, να ανοίξουν και όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
Μάλιστα, ενόψει του ανοίγματος του αεροδρομίου «Μακεδονία» στις πτήσεις εξωτερικού από τις 15 Ιουνίου ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, θα έχει σειρά συσκέψεων τη Δευτέρα 8/6 στη Θεσσαλονίκη.
Και ενώ οι επαγγελματίες του κλάδου του τουρισμού περιμένουν με αγωνία να δουν πως θα εξελιχθούν οι τουριστικές ροές, οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν πως είναι απίθανο να μην υπάρξει αύξηση κρουσμάτων με την έλευση των τουριστών από το εξωτερικό, γεγονός που με τη σειρά του σημαίνει συναγερμό στην κυβέρνηση, καθώς παραμένει τεράστιο ερωτηματικό το πώς θα κυλήσει ο τουρισμός και κατά πόσο αυτός θα επηρεάσει τη δημόσια υγεία της χώρας.
Στο μεταξύ, προβληματισμός υπάρχει και για τα διάφορα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στη βόρεια Ελλάδα, και ιδίως στις περιοχές της Ξάνθης και του Κιλκίς, αν και οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας παραμένει εξαιρετικά θετική.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο, από το Σάββατο 6/6, ξεκίνησε η επόμενη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων, καθώς επιτράπηκε η εστίαση σε κλειστούς χώρους, αλλά και να υπάρχει μουσική και αλκοόλ στις οργανωμένες παραλίες.

Στη Θεσσαλονίκη ο Χαρδαλιάς - Οι συσκέψεις που θα έχει τη Δευτέρα 8/6 και την Τρίτη 9/6

Σειρά συσκέψεων ενόψει του ανοίγματος του αεροδρομίου «Μακεδονία» στις πτήσεις εξωτερικού από τις 15 Ιουνίου, θα έχει αύριο, Δευτέρα 8 Ιουνίου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς θα έχει συνάντηση με στελέχη της Fraport και ανώτατους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων Δυνάμεων, για τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών που θα κληθούν από 15 Ιουνίου να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα για τις υπηρεσίες του αεροδρομίου «Μακεδονία», καθώς και η απρόσκοπτη διεξαγωγή όλων των προβλεπόμενων ελέγχων για Covid-19 στους επιβάτες.
Επίσης, θα συναντηθεί με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για τα θέματα λειτουργίας των υγειονομικών συνεργείων ελέγχων που θα διεξάγονται υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Επιπλέον, ο υφυπουργός θα έχει ευρεία σύσκεψη με ανώτατους αξιωματικούς και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος για το τρέχον έτος.
Θα ενημερωθεί διεξοδικά για τις προετοιμασίες που έχουν γίνει στη Βόρεια Ελλάδα για την ενίσχυση του δασοπυροσβεστικού μηχανισμού.
Την Τρίτη 9/6 , ο κ. Χαρδαλιάς  θα έχει συνάντηση με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, για ζητήματα που αφορούν στη νέα φάση της διαχείρισης των μέτρων άρσης των περιορισμών λόγω Covid-19 εν όψει ανοίγματος της τουριστικής περιόδου, καθώς και για θέματα Πολιτικής Προστασίας, ιδίως σε σχέση με την αντιπυρική περίοδο.
Τέλος, ο Νίκος Χαρδαλιάς, θα επισκεφθεί την αεροπορική βάση ΣΕΔΕΣ, όπου προγραμματίζεται να μετεγκατασταθεί η 2η ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τι ανοίγει τη Δευτέρα 8/6

Στο επόμενο στάδιο όσον αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων, περνά η χώρα τη Δευτέρα 8 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, επανεκκινούν οι υπηρεσίες που παρέχονται:
-από χορευτικό κέντρο
-από άλλα καταστήματα πώλησης ποτών με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο
-από καφενείο, με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια
-από κέντρο διασκέδασης-καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ
-από καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο (ίντερνετ καφέ)
-από κέντρο διασκέδασης-καφωδείο
-από κέντρο διασκέδασης-μπουάτ και
-από κέντρο διασκέδασης ντισκοτέκ
Επίσης, επανεκκινούν οι υπηρεσίες:
-τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα
-εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών
-εκμετάλλευσης μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών με κερματοδέκτη, και
-ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών (χωρίς όμως εκδηλώσεις).

Από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου επαναλειτουργούν:

τα καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής και εποχικής λειτουργίας
οι υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες
οι υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες
οι δραστηριότητες μουσείων
η λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών
οι εγκαταστάσεις γυμναστικής
οι δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων
οι υπόλοιπες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας
οι υπηρεσίες σωματικής ευεξίας
οι υπηρεσίες εκμετάλλευσης λουτρών
οι υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών και
οι υπηρεσίες σάουνας, σπα και ατμόλουτρων.

Ποιοι ανοίγουν 29/6 και 1/7

Την Δευτέρα 29 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι χώροι κατασκήνωσης που φιλοξενούν παιδιά και τέλος την Τετάρτη 1 Ιουλίου επανεκκινούν οι δραστηριότητες με αντικείμενο:
- την οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
- την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράστασης με παρουσία κοινού δηλαδή συναυλίας και καλλιτεχνικής εκδήλωσης, καθώς και
- οι υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.
 
Ποιοι παραμένουν κλειστοί

Στο σημείο αυτό αναφέρουμε τις δραστηριότητες που δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά η επανεκκίνηση τους και είναι οι εξής:
- Οι υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία).
- Οι Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (σε κλειστούς χώρους)
- Οι Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ).
- Οι Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού.
- Οι Υπηρεσίες καζίνου.
- Οι Υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης.
- Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού η φαγητού).
 
Στους 182 οι νεκροί - 2.952 τα κρούσματα

Στους 182 ανέρχονται οι νεκροί εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας.
Στην λίστα των θυμάτων προστέθηκε την Κυριακή 7/6 μια 59χρονη γυναίκα, η οποία νοσηλευόταν σε ΜΕΘ του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και είχε υποκείμενα νοσήματα.
Το  Σάββατο (6/6/2020) απεβίωσε στο νοσοκομείο «Σωτηρία» ένας άνδρας 72 ετών, ο οποίος σύμφωνα με  πληροφορίες, νοσηλευόταν στο «Σωτηρία» με υποκείμενα νοσήματα.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ στις 4 Ιουνίου, τα κρούσματα στην χώρα μας είναι 2.952.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 4 Ιουνίου 2020 (ώρα 15:00).
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.952, εκ των οποίων 55.2% άνδρες.
Από το σύνολο των 2952 κρουσμάτων, 652 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1702 (57.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 48 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Image



Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Image


Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 193.929 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 4.854 (2,5%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).



Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης