Τελευταία Νέα
Διεθνή

Holzmann (ΕΚΤ): Πιθανή και η αγορά μετοχών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Holzmann (ΕΚΤ): Πιθανή και η αγορά μετοχών από την  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
«Ποτέ μη λές ποτέ», λέει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός τραπεζίτης για το ενδεχόμενο αγοράς μετοχών από την ΕΚΤ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να προχωρήσει στην αγορά μετοχών, αντί κρατικών ή εταιρικών ομολόγων άφησε ο Robert Holzmann μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης.
«Ποτέ μη λες ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ο Holzmann κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, αν και παραδέχθηκε, πως το θέμα δεν  έχει ακόμη συζητηθεί.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη (4/6/2020) μια μεγαλύτερη του αναμενομένου επέκταση του πακέτου κινήτρων για να στηρίξει την  οικονομία που επλήγη από την πανδημία του κορωνοϊού στη χειρότερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως παρατηρεί το Reuters.
Ο Holzmann ανέλαβε επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής Τράπεζας μόλις το 2019, αλλά έχει ήδη τοποθετηθεί για διάφορα θέματα, ζητώντας από την ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωριστικό στόχο της ενώ έχει προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων.
Επίσης ο Αυστριακός τραπεζίτης αποκαλύπτει, πως πρότεινε να αναβληθεί η απόφαση της περασμένης Πέμπτης.
«Ποτέ μην λες ποτέ.
Εάν υπάρχει ανάγκη, αυτή η συζήτηση θα πρέπει σίγουρα να πραγματοποιηθεί.
Αλλά αυτή τη στιγμή  η σχετική συζήτηση δεν έχει ξεκινήσει», δήλωσε ο Holzmann στην εφημερίδα Die Presse όταν ρωτήθηκε εάν η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει να αγοράζει μετοχές.
Σχετικά με τη μείωση του στόχου για τον πληθωρισμό κάτω από το 2%, ο Holzmann τόνισε πως θα μπορούσε ακόμη να αλλάξει τη στάση του.
«Αν είναι δύσκολο να φτάσουμε από το 1,5% στο 1,9%, τότε σε μια εποχή χαμηλών προσδοκιών για τον πληθωρισμό μπορεί κανείς να θέσει για τον εαυτό του διαφορετικό στόχο, αν και εγώ ο ίδιος δεν έχω ακόμη διαμορφώσει τελική γνώμη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Holzmann.
«Η θεμελιώδης συζήτηση για τη στρατηγική της ΕΚΤ έχει αναβληθεί λόγω της κρίσης και θα πρέπει να επαναληφθεί από το καλοκαίρι», πρόσθεσε.
Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στην κλιματική αλλαγή ως προτεραιότητα, αλλά ο Holzmann εμφανίζεται διστακτικός.
«Υπάρχουν σκέψεις για να γίνουμε πιο ‘’πράσινοι’’.
Πρέπει, ωστόσο, να είμαστε πολύ προσεκτικοί, διότι με αυτά τα μέσα η αγορά είναι συχνά πολύ μικρή και ρευστή », σημείωσε αναφερόμενος στα λεγόμενα «πράσινα» ομόλογα.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης