Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας: Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο με την Τουρκία – Το επόμενο διάστημα διευκολύνσεις στα φορολογικά

Πέτσας: Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο με την Τουρκία – Το επόμενο διάστημα διευκολύνσεις στα φορολογικά
"Η δική μας προετοιμασία και τα σωστά μηνύματα που στέλνουμε παντού θα συμβάλλουν ώστε να μην έχουμε περαιτέρω ζητήματα", τόνισε ο Στ. Πέτσας
«Δεν φοβόμαστε.
Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο», τόνισε αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε πως «αναδεικνύουμε παντού ότι δεν υπάρχει έννομη ενέργεια από πλευρά της Τουρκίας» και πρόσθεσε πως είναι πολύ θετική και η δήλωση της Αμερικανικής Κυβέρνησης, του State Department πριν από δύο ημέρες.
«Είναι σαφής καταδίκη της Τουρκίας και πλήρης αναγνώριση των ελληνικών θέσεων.
Πρώτον, ότι οι παράνομες ενέργειες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.
Και δεύτερον ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπως και το χερσαίο έδαφος.
Επομένως, έχουμε ένα πολύ σαφές πλεονέκτημα.
Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ότι η θέση της Ελλάδας είναι σωστή.
Η προετοιμασία μας, τα σωστά μηνύματα που στέλνουμε παντού, θα συμβάλουν ώστε να μην έχουμε περαιτέρω ζητήματα.
Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε μια σχέση καλής γειτονίας, η οποία μπορεί να σφυρηλατείται από δύο.
Δεν μπορεί μόνο από έναν», συμπλήρωσε.

Για ανάκαμψη της οικονομίας

Περαιτέρω, ο κ. Πέτσας αναφορικά με την οικονομική ύφεση μετά την κρίση του κορωνοϊού εκτίμησε ότι η χώρα θα καταφέρει να ανακάμψει με γρήγορους ρυθμούς και σημείωσε ότι η ύφεση υπολογίζεται περίπου στο 7%, συμπληρώνοντας ότι είναι σημαντικό να είναι σύντομη.
Εκτίμησε ότι στη διετία το εισόδημα της χώρας δεν θα μειωθεί και ανέφερε ότι τα 32 δισ. και τα χρήματα από το ΕΣΠΑ είναι για να μεταμορφωθεί η Ελλάδα και να υπάρξει ανάκαμψη.
Κατά τον ίδιο, έχει σημασία η ύφεση να είναι όσο το δυνατό πιο σύντομη.
Όπως ανέφερε «το θέμα, όμως είναι, γρήγορα να φύγουμε από αυτήν και να πάμε σε ανάκαμψη στην οποία βεβαίως θα βοηθήσει η εμπιστοσύνη που χτίσαμε το προηγούμενο διάστημα.
Έρχονται επίσης και τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, πλέον των 20 δισ. από το ΕΣΠΑ, για την περίοδο 2021 - 2027.
Όλα αυτά είναι πάνω από 50 δισ., πάνω από το 1/4 του ΑΕΠ του 2019. Είναι πάρα πολλά τα χρήματα και η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλη.
Θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα που θα μπορέσει πραγματικά να μεταμορφώσει την Ελλάδα.
Μέχρι το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, θα έχουμε σαφές σχέδιο που θα δείχνει πως θα πάει η χώρα τα επόμενα τρία χρόνια».

Για τις τράπεζες

Για τις τράπεζες ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είχαν καεί, επενδύοντας είτε στο Ελληνικό Δημόσιο -και είχαν το αποτέλεσμα του «κουρέματος» των ομολόγων- είτε σε προσδοκίες που διαψεύστηκαν, «λόγω της πολιτικής αλλαγής του 2015».
Πρόσθεσε «όπως λέμε, "όταν καείς από τον χυλό, φυσάς και το γιαούρτι".
Έφτασε, όμως, η ώρα να αλλάξει αυτό. Δεν πρέπει να ζητούν συνεχώς εμπράγματες ή άλλες εξασφαλίσεις.
Όταν η τράπεζα έχει μπροστά της ένα σχέδιο, το οποίο μπορεί να φέρει τα αποτελέσματα που προσδοκά και ο επιχειρηματίας, ο οποίος βάζει τα λεφτά του, τότε είναι η ώρα να το χρηματοδοτήσει και όχι να ψάχνει συνεχώς εξασφαλίσεις.
Το διάστημα που οι τράπεζες έψαχναν συνεχώς για εξασφαλίσεις, έχει περάσει και η ρευστότητα που μπορούν να αντλήσουν είναι πάρα πολύ μεγάλη».
Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα,  με το πακέτο της κ. Lagarde  με το QE φτάνει περίπου 24-25 δισ. ευρώ και υπάρχουν άλλα περίπου 10 δισ. ευρώ, λόγω του waiver".
«Υπάρχει, λοιπόν, φθηνός δανεισμός για τις τράπεζες και είναι προς το συμφέρον τους να τον αξιοποιήσουν, γιατί κερδίζουν και από τα χρήματα που δανείζουν», υπογάμμισε.

Για φοροελαφρύνσεις

Τέλος, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως πρόκειται να ανακοινωθούν διευκολύνσεις στο επόμενο διάστημα όσον αφορά τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών και πρόσθεσε πως ήδη έχουν δοθεί παρατάσεις για φορολογικές υποχρεώσεις.
Όπως είπε, η κυβέρνηση θα διευκολύνει τον κόσμο και μετά την κρίση του κορωνοϊού με δόσεις.
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση από την αρχή διευκόλυνε όλους, εργαζόμενους και επιχειρηματίες, ώστε να ξεπεράσουν με τον πιο ανώδυνο τρόπο αυτή την πρωτοφανή εξωγενή κρίση του κορωνοϊού.
«Τι θα κάνουμε από εδώ και μετά: εφόσον έχουμε δώσει παρατάσεις για την πληρωμή των ασφαλιστικών και των φορολογικών υποχρεώσεων, καταλαβαίνουμε όλοι όταν πλέον φτάσουμε στο τέλος Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου, ότι θα είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν όλοι στο σύνολο των ποσών που θα έχουν συσσωρευτεί.
Επομένως, θα τους διευκολύνουμε και μετά. Αυτό είναι δεδομένο.
Είναι απόφαση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης να υπάρξει διευκόλυνση.
Τις ακριβείς λεπτομέρειες θα τις ανακοινώσουμε στην πορεία.
Οι πολίτες δεν θα "στραγγαλιστούν" όταν θα πάνε να ξαναπιάσουν το νήμα της ζωής τους, από εκεί που το άφησαν τον Φεβρουάριο».
Για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί σημείωσε ότι έχει καταργηθεί, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Συμπλήρωσε πως «εμείς φροντίσαμε μέσα στο 2020 -με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλου- να γίνουν επιστροφές σε όσους είχαν προπληρώσει και ήταν πολλοί. Αυτό που μένει είναι το ζήτημα του ΦΠΑ, που είναι κοινοτικό και ήδη συζητείται».
Διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης για μειώσεις φόρων και εισφορών -όπως έχει πει πρόσφατα ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του- ισχύει απολύτως και «μάλιστα -όπως έχει πει- θα ξεκινήσουμε σχετικά σύντομα.
Και θα ξεκινήσουμε από μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, γιατί προτεραιότητά μας, αυτό το διάστημα, είναι η εργασία, η στήριξη της απασχόλησης».

"Δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές"

Τέλος, απαντώντας στα σχόλια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε να «μην ανησυχεί γιατί δεν θα γίνουν εκλογές.
Δεν υπάρχει στη σκέψη του Πρωθυπουργού κάτι τέτοιο», ενώ σημείωσε ότι το σποτ του τουρισμού δεν κόστισε τίποτα και μίλησε για κατασκευή ψεύτικης είδησης.
'Οπως είπε, είναι «ενα fake news καραμπινάτο, το οποίο διακινήθηκε και δυστυχώς υιοθετήθηκε και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι το spot για τον ελληνικό τουρισμό κόστισε δήθεν 32 εκατ. ευρώ.
Ε, δεν κόστισε τίποτα!
Πώς να το κάνουμε;
Αυτή είναι η αλήθεια.
Ο ΕΟΤ φυσικά και έχει έναν προϋπολογισμό, αλλά ο προϋπολογισμός αυτός δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τη συγκεκριμένη καμπάνια.
Την καμπάνια αυτή την τρέχει η Marketing Greece, η οποία δεν είναι μια διαφημιστική εταιρεία.
Είναι μια εταιρεία μη κερδοσκοπική, στην οποία συμμετέχουν οι βασικοί φορείς του τουρισμού μας, ο ΣΕΠΕ και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Και η εταιρεία αυτή ανέλαβε την καμπάνια δωρεάν και έδωσε τα πνευματικά δικαιώματα στον ΕΟΤ.
Άρα, δεν χρειάζεται να διαφωνούμε για απλά πράγματα, ούτε να κατασκευάζει κανείς fake news»
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης