Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barnier (ΕΕ): Δεν καταγράφεται σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία

Barnier (ΕΕ): Δεν καταγράφεται σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες  για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν και θα ενταθούν εντός του Ιουνίου του 2020
Δεν καταγράφεται σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ένωσης, Michel Barnier.
Η δήλωση του Γάλλου αξιωματούχου ακολουθεί χρονικά την ολοκλήρωση του τέταρτου γύρου των συνομιλιών για μία μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών.
Σύμφωνος με την άποψη Barnier είναι επί της ουσίας και ο Βρετανός διαπραγματευτής David Frost, ο οποίος διαπίστωσε «περιορισμένη πρόοδο», παρά το θετικό κλίμα στις συνομιλίες.
«Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και παραμένουμε δεσμευμένοι στην προσπάθεια για ένα επιτυχές αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε επίσημα την ΕΕ τον Ιανουάριο 2020, αλλά βρίσκεται επί του παρόντος στη μεταβατική περίοδο του Brexit - που σημαίνει ότι διατηρεί το status quo της πρόσδεσης στην Ένωση, υπενθυμίζει το Skynews.
Η μεταβατική περίοδος αναμένεται να λήξει στα τέλη Δεκεμβρίου 2020, με τις δύο πλευρές να έχουν μέχρι το τέλος αυτού του μήνα περιθώριο να συμφωνήσουν σε παράταση.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα επιδιώξει την παράταση της μεταβατικής περιόδου, αν και ο Barnier επανέλαβε πως η ΕΕ «είναι πάντα ανοιχτή στην παράταση αυτής της περιόδου κατά ένα ή δύο χρόνια».
Εάν η μεταβατική περίοδος του Brexit λήξει χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα θα πρέπει να διαπραγματευτεί με την ΕΕ με όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου από το 2021.
Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, διεξήχθησαν εξ αποστάσεως οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ομάδων του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.
«Αν θέλουμε να σημειώσουμε πρόοδο, είναι σαφές ότι πρέπει να εντείνουμε και να επιταχύνουμε το έργο μας», τόνισε ο Frost, λέγοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συζητά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πώς αυτό μπορεί να γίνει καλύτερα».
Από την πλευρά του ο Barnier εξέφρασε την ελπίδα να οι απευθείας διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν περί τα τέλη Ιουνίου.
Επίσης προγραμματίζονται συνομιλίες μεταξύ του  Johnson και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel αργότερα τον  Ιούνιο, σε μια προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης