Τελευταία Νέα
Ενέργεια

OPEC και Ρωσία επεκτείνουν τη μείωση στην παραγωγή πετρελαίου έως τα τέλη Ιουλίου

OPEC και Ρωσία επεκτείνουν τη μείωση στην παραγωγή πετρελαίου έως τα τέλη Ιουλίου
Τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη ενέκριναν τη χρονική επέκταση της μείωσης στην παραγωγή του μαύρου χρυσού
Ο OPEC, η Ρωσία και οι εταίροι τους αποφάσισαν το Σάββατο (6/6/2020) να επεκτείνουν τη μείωση στην παραγωγή πετρελαίου έως τα τέλη Ιουλίου, αφού οι τιμές του αργού διπλασιάστηκαν τους τελευταίους δύο μήνες λόγω των προσπαθειών τους να αποσύρουν σχεδόν το 10% του παγκόσμιου εφοδιασμού από την αγορά.
Σύμφωνα το σχέδιο της απόφασης της τηλεδιάσκεψης του OPEC + που επικαλείται το Reuters, χώρες όπως η Νιγηρία και το Ιράκ, που ξεπέρασαν τις ποσοστώσεις στην παραγωγή κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, καλούνται να τις αντισταθμίσουν με πρόσθετες περικοπές από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2020.
Ο OPEC+ είχε συμφωνήσει αρχικά τον Απρίλιο να μειώσει την προσφορά κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) κατά τη διάρκεια του Μαΐου-Ιουνίου για να αυξήσει τις τιμές που κατέρρευσαν λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Το Brent ανέβηκε σε υψηλό τριών μηνών την Παρασκευή (5/6) πάνω από 42 δολάρια το βαρέλι, μετά από την πτώση κάτω από τα 20 τον  Απρίλιο.
Πάντως οι τιμές παραμένουν κατά 1/3 χαμηλότερες από ό, τι στο τέλος του 2019.
«Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε στις δάφνες μας», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας Mohamed Arkab, νυν επικεφαλής του OPEC κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης. 
Το σχέδιο κοινής δήλωσης του OPEC + αναφέρει ότι μια κοινή υπουργική επιτροπή παρακολούθησης, γνωστή ως JMMC, θα συνεδριάζει κάθε μήνα έως τον Δεκέμβριο για να επανεξετάσει την αγορά και να προτείνει τα επίπεδα περικοπών.
Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 18 Ιουνίου.
Δύο πηγές του Οργανισμού ανέφεραν ότι η ομάδα έχει ήδη συμφωνήσει σε παράταση ενός μηνός στις περικοπές που έχουν γίνει από τα μέλη της.
Η Σαουδική Αραβία, ο de facto ηγέτης του OPEC, και η Ρωσία καλούνται να προβούν σε μια εξισορροπητική πράξη για την αύξηση των τιμών του πετρελαίου προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του προϋπολογισμού τους, χωρίς όμως να τις οδηγήσουν πολύ πάνω από 50 δολάρια το βαρέλι..
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης