Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γιατί ο Trump αποφάσισε ν’ αποσύρει 9.500 Αμερικανούς στρατιώτες από τη Γερμανία

Γιατί ο Trump αποφάσισε ν’ αποσύρει 9.500 Αμερικανούς στρατιώτες από τη Γερμανία
Η μείωση αυτή θα περιόριζε τη δύναμη των αμερικανικών στρατευμάτων στη Γερμανία σε 25.000 στρατιωτικούς από 34.500 που διαθέτει τώρα
Την απόσυρση περίπου 9.500 Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 φέρεται να έχει αποφασίσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Πρόκειται για μία σημαντική μείωση των αμερικανικών δυνάμεων στη Γερμανία, που ακολουθεί τη μακροχρόνια διαμάχη του Αμερικανού προέδρου με την Angela Merkel για τις γερμανικές αμυντικές δαπάνες.   
Είναι μία απόφαση, που συζητείται στην αμερικανική διοίκηση από τον Σεπτέμβριο του 2019 και αντικατοπτρίζει την πρόθεση της Ουάσινγκτον να μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό.
Η απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel να μην μεταβεί στις ΗΠΑ τον Ιούνιο και στη συνάντηση των G7 που έχει προγραμματίσει ο Trump δεν σχετίζεται με την απόφαση αυτή, σημειώνει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος. 
Η μείωση αυτή θα περιόριζε τη δύναμη των αμερικανικών στρατευμάτων στη Γερμανία σε 25.000 στρατιωτικούς από 34.500 που διαθέτει τώρα.
Ιστορικά ένας από τους πιο σταθερούς συμμάχους των ΗΠΑ, η Γερμανία φιλοξενεί το μεγαλύτερο αμερικανικό σώμα στην Ευρώπη και φιλοξενεί βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως η Αεροπορική Βάση Ramstein και το Περιφερειακό Ιατρικό Κέντρο Landstuhl.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου,John Ullyot, δήλωσε ότι ο Trump «επανεξετάζει συνεχώς το καλύτερο» για τις δυνάμεις των ΗΠΑ και την παρουσία τους στο εξωτερικό.
Οι ΗΠΑ «δεσμεύονται να συνεργαστούν με τον ισχυρό σύμμαχό μας Γερμανία για να διασφαλίσουν την αμοιβαία άμυνα μας» και άλλα θέματα, σημείωσε.
Η Merkel και η Γερμανία υπήρξαν πρωταρχικός στόχος της πίεσης του Trump να μετακυλίσει μεγαλύτερα στρατιωτικά κόστη στους συμμάχους του ΝΑΤΟ τους οποίους, στην πραγματικότητα, κατηγορεί για απροθυμία στην αύξηση των αμυντικών δαπανών.   
Η Βαρσοβία εξέφρασε την ελπίδα, πως κάποια από τα αμερικανικά στρατεύματα, που θα αποσυρθούν από τη Γερμανία, θα επανεγκατασταθούν στην Πολωνία.
«Έχω τη βαθιά ελπίδα πως, ως αποτέλεσμα των πολλών συνομιλιών που είχαμε ... μέρος των στρατευμάτων που έχουν σήμερα βάση τη Γερμανία και απομακρύνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ... θα έρθουν στην Πολωνία», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό RMF24.
«Η απόφαση βρίσκεται τώρα στην πλευρά των ΗΠΑ», υπογράμμισε.
 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης