Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Θετική έκπληξη για τις αγορές τα μέτρα στήριξης ύψους 140 δισ. ευρώ της Γερμανίας - Σε ανάπτυξη το β' εξάμηνο του 2020

Θετική έκπληξη για τις αγορές τα μέτρα στήριξης ύψους 140 δισ. ευρώ της Γερμανίας - Σε ανάπτυξη το β' εξάμηνο του 2020
Θετικά αποτιμούν οι αγορές το δημοσιονομικό πακέτο-απάντηση στον κορωνοϊό
Ως ιδιαίτερα θετική έκπληξη αποτιμάται από τις αγορές το δημοσιονομικό πακέτο που προανήγγειλε η καγκελάριος Angela Merkel για τη στήριξη της γερμανικής οικονομίας, που υπολογίζεται πως θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το β' εξάμηνο του 2020.
Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη 3 Ιουνίου σε απόλυτους αριθμούς μέτρα ύψους 140 δισεκατομμύρια ευρώ ή 4% επί του ΑΕΠ.
Το συγκεκριμένο πακέτο είναι το μεγαλύτερο εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και, αν μη τι άλλο, δείχνει πως όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και δρόμος.
Πριν από την πανδημική κρίση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς και άλλα θεσμικά όργανα ζήτησαν από χώρες με ιδιαίτερα μεγάλα πλεονάσματα να αυξήσουν τις δημοσιονομικές τους δαπάνες.
Ειδικά ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε επανειλημμένως απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερες και περισσότερες δημοσιονομικές δαπάνες.
Και ενώ η νομισματική πολιτική αναφέρεται στις ενέργειες των κεντρικών τραπεζών για να επηρεάσουν την προσφορά χρήματος, η δημοσιονομική πολιτική αναφέρεται στις κρατικές δαπάνες.
Τόσο η δημοσιονομική όσο και η νομισματική πολιτική μπορούν να επηρεάσουν γρήγορα και δραστικά την οικονομική ανάπτυξη, ειδικά όταν ενεργούν προς τον ίδιο στόχο.
Μια επεκτατική νομισματική πολιτική σε συνδυασμό με μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική παράγει πάντα καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα.
Το τεράστιο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε η Γερμανία 24 ώρες πριν από την απόφαση της ΕΚΤ για επέκταση στο πανδημικό πρόγραμμα κατά 600 δισεκατομμύρια ευρώ ανεβάζει τη γερμανική απάντηση στον COVID-19 στα επίπεδα των οικονομικών μέτρων που έχουν λάβει οι Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη αυτόματοι σταθεροποιητές (π.χ. ΦΠΑ).
Τι έκανε λοιπόν η Γερμανία;
Το δημοσιονομικό πακέτο επικεντρώνεται στον καταναλωτή, στην ιδέα της τόνωσης των δαπανών.
Στο πλαίσιο αυτό, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε προσωρινή μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 16% το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Μείωσε επίσης τον ενεργειακό φόρο και προσέφερε επίδομα 300 € ανά παιδί.
Επιπλέον, προσέφερε νέα κίνητρα για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.
Και αυτά είναι μόνο κάποια από τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τον δημοσιονομικό χώρο που έχει στη διάθεσή της και διαθέτει πολλά κεφάλαια για την υποστήριξη τέτοιων μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση, έτσι, η Γερμανία βάζει υποψηφιότητα να ξεπεράσει πρώτη την πανδημική κρίση, το β΄εξάμηνο του 2020.
Σημαντικό είναι, ακόμα, το γεγονός πως η ανακάμπτουσα Γερμανία, ούσα η ατμομηχανή της Ευρώπης, θα τονώσει και τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Η ώθηση στη γερμανική οικονομία σημαίνει ώθηση στην Ευρώπη.
Εύλογα, τα futures στον δείκτη DAX, με τις ανακοινώσεις της Angela Merkel, ανέβηκαν κατά 4%, δίνοντας συνέχεια στο ανόδικό ράλι, που άρχισε πριν από έναν μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης