Ο Trump απειλεί με δασμούς τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα αν η ΕΕ δεν άρει τους δασμούς στους αμερικανικούς αστακούς

Ο Trump απειλεί με δασμούς τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα αν η ΕΕ δεν άρει τους δασμούς στους αμερικανικούς αστακούς
Επανέφερε το ζήτημα των δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα ο Αμερικανός πρόεδρος, αυτή τη φορά με αφορμή το εμπόριο αστακών
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump απείλησε σήμερα 5/6 να επιβάλει δασμούς στην αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν οι Βρυξέλλες δεν άρουν τους δασμούς τους στους αμερικανικούς αστακούς, αποκαλώντας «βασιλιά των αστακών» τον σύμβουλό του για θέματα εμπορίου P. Navarro, ο οποίος έχει αναλάβει τις συνομιλίες για το θέμα αυτό.
Ο Trump, μιλώντας σε μια συνάντηση με επαγγελματίες αλιείς, ζήτησε επίσης από τον Navarroνα προσδιορίσει σε ποια κινεζικά προϊόντα θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί αν το Πεκίνο δεν άρει τους δικούς του δασμούς στους αστακούς που εισάγονται από τις ΗΠΑ.
«Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν άρει αμέσως αυτόν τον δασμό θα επιβάλουμε δασμούς στα αυτοκίνητά της, που θα είναι αντίστοιχοι.
Ο P. Navarro θα είναι πλέον ο βασιλιάς των αστακών», είπε ο Trump, υποσχόμενος στους αλιείες ότι η ΕΕ θα άρει πολύ γρήγορα τους δασμούς.
Ο R. Laithaizer, ο ειδικός διαπραγματευτής των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου, είχε προτείνει πέρσι μια «μίνι συμφωνία» με τις Βρυξέλλες για το θέμα των αστακών, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε.
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχουν προχωρήσει σημαντικά, παρά τις συνεχείς επισκέψεις του Επιτρόπου Εμπορίου F. Hoghan στην Ουάσινγκτον.
Πηγές προσκείμενες και στις δύο πλευρές, που μίλησαν ζητώντας να μην κατονομαστούν, είπαν ότι δεν αναμένουν να επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος φέτος.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει απειλήσει και στο παρελθόν να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, προκειμένου να πετύχει καλύτερους όρους στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη.
Έχει αναβάλει όμως την υλοποίηση αυτού του σχεδίου αρκετές φορές.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS