Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Πιο σημαντικός από ποτέ ο ρόλος των τραπεζών στην ΕΕ – Αγκάθι τα NPLs για τις ελληνικές, τις ιταλικές και τις ισπανικές τράπεζες

Citigroup: Πιο σημαντικός από ποτέ ο ρόλος των τραπεζών στην ΕΕ – Αγκάθι τα NPLs για τις ελληνικές, τις ιταλικές και τις ισπανικές τράπεζες
Πιο σημαντικός από ποτέ είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας στη μετα-πανδημική εποχή στην ευρωζώνη, σύμφωνα με ανάλυση της αμερικανικής τράπεζας Citi
Πιο σημαντικός από ποτέ είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας στη μετα-πανδημική εποχή, με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αναδεικνύονται σε καταλύτη εξελίξεων για τη μεγέθυνση ή όχι των ευρωπαϊκών οικονομιών, υποστηρίζει με ανάλυσή της η Citi, επισημαίνοντας πως τα NPLs αποτελούν «αγκάθι», με τα ελληνικά, τα ιταλικά και τα ισπανικα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις,
Το ένα τρίτο των εταιρικών δανείων που έχουν παράσχει οι ελληνικές τράπεζες αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη φιλοξενία και την εστίαση, οι οποίες έχουν πληγεί βάναυσα λόγω του κορωνοϊού.
Αν μη τι άλλο, αυτές οι επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν να εξυπηρετήσουν τα όποια χρέη τους.
Ανάλογης ποιότητας δάνεια έχουν χορηγηθεί στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, ως τουριστικοί προορισμοί.
Ως εκ τούτου, οι τράπεζες όχι μόνο πρέπει να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη μετάδοσης των άνευ προηγουμένου μέτρων στήριξης που λαμβάνονται σε επίπεδο δημοσιονομική και νομισματικής πολιτικής (βλ. το πρόγραμμα PPP της ΕΚΤ), αλλά οφείλουν να αναδειχθούν σε έναν εξίσου πολύ σημαντικό παράγοντα οικονομικής ώθησης.
Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να αποτελέσουν επιταχυντές σε ό,τι αφορά την επιδιωκόμενη ανάπτυξη κατά  ουσιαστικό τρόπο.
Ωστόσο, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της ποιότητας των δανείων που χορηγούν.
Μείζον ζήτημα επίσης αποτελεί αν οι τράπεζες εξυπηρετούν επαρκώς τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Η ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι στην πανδημία COVID-19 επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην παροχή ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως μέσω μεγάλων συστημάτων εγγύησης δανείων, με το μορατόριουμ στις πληρωμές δανείων, αλλά και με τη διάχυση των ενέσεων ρευστότητας που παρείχαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις (Σχήμα 2).
Τα καθεστώς εγγυήσεων είναι μακράν το σημαντικότερο μέτρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που πρόσφατα παρουσίασε η ΕΚΤ (Σχήμα 3), αγγίζουν έως και το 86% των συνολικών εταιρικών δανείων στη Γερμανία, αλλά το και 12% του συνόλου των αξιών που κατέχουν οι ιταλικές τράπεζες στην Ιταλία.
Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των μέτρων από την ταχύτητα εκταμίευσης των δανείων.
Αυτό είναι κάτι που αφορά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την προθυμία τους να παράσχουν ρευστότητα στον ιδιωτικό τομέα.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως στη Γερμανία η η κρατική τράπεζα KfW ανέφερε ότι από τις 2 Ιουνίου είχε εγκρίνει δάνεια αξίας 44,7 δισ. ευρώ (~ 4% των εκκρεμών δανείων προς μη χρηματοοικονομικές εταιρείες, NFC), σε σύνολο 55.000 αιτήσεων.
Στη Γαλλία, από τις 22 Μαΐου, οι γαλλικές τράπεζες έχουν χορηγήσει σε δάνεια 82,8 δισ. ευρώ εγγυημένα από το κράτος (7% των εκκρεμών δανείων NFC) σε επιχειρήσεις.
Στην Ιταλία, τα εγκεκριμένα εγγυημένα δάνεια προς τις ΜμΕ ανήλθαν σε 13 δισ. ευρώ (2% των δανείων NFC) από τις 19 Μαΐου, με ~ 5 δισ. ευρώ πλήρως εγγυημένα.
Στην Ισπανία, η κρατική τράπεζα ICO είχε εκδώσει εγγυήσεις σε αυτοαπασχολούμενους και
επιχειρήσεις αντί 40,7 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 28,6 δισ. ευρώ για ΜΜΕ) από τις 20 Μαΐου.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
H παροχή ρευστότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να αναδεικνύονται σε αγκάθι.
Δεδομένου δε ότι το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα πέσει, θα επιδεινωθεί έτι περαιτέρω η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων.
Η ΕΚΤ εκτιμά τις τραπεζικές απώλειες σε εταιρικά δάνεια από 3% έως 11%, αλλά διαπιστώνονται μεγάλες αποκλίσεις από χώρα σε χώρα.
Στην επικίνδυνη ζώνη βρίσκονται κυρίως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία.
Εντέλει, οι τραπεζικές απώλειες αναμένεται να είναι μεγαλύτερες στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημική κρίση,
Αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από το ένα τρίτο των εταιρικών δανείων των ελληνικών τραπεζών αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη φιλοξενία και την εστίαση (Πορτογαλία 25%, Ιταλία 22%, μόλις 10% στη Γερμανία).
Συμπερασματικά, καταλύτης είτε θετικών είτε αρνητικών εξελίξεων για την ανάπτυξη της οικονομίας θα αποτελέσει η ταχύτητα διάχυσης ρευστότητας.
Την ίδια στιγμή, αναμένεται χειροτέρευση της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων λόγω πτώσης του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, με τις ισπανικές, ιταλικές και ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης