Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Εκτίναξη του χρέους στη Γερμανία στο 70% το 2020, από 59,8% το 2019 – Στο -5,2% η ύφεση

Scope: Εκτίναξη του χρέους στη Γερμανία στο 70% το 2020, από 59,8% το 2019 – Στο -5,2% η ύφεση

Διόγκωση του χρέους και των χρηματοδοτικών αναγκών προβλέπει γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings
Εκτίναξη του χρέους στα επίπεδα του 70% έως το τέλος του 2020 μετά τα μέτρα στήριξης ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ που προαναγγέλθηκαν εκ μέρους της καγκελαρίου Angela Merkel (από 59,8% το 2019), ύφεση -5,2% φέτος, αλλά και ανάπτυξη +3,3 το 2021, εκτιμά για τη γερμανική οικονομία ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
To νέο, κολοσσιαίο πακέτο στήριξης της Γερμανίας απέναντι στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά της χώρας, το οποίο προβλέπει μειώσεις στον ΦΠΑ αλλά και στήριξη των επενδύσεων, θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της «ατμομηχανής» της ευρωζώνης, χωρίς να επιβαρύνει σε αφόρητο βαθμό τα δημόσια οικονομικά της.
Σε κάθε περίπτωση, το γερμανικό χρέος αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία.
Το πρόγραμμα στήριξης ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ (περίπου 4% του ΑΕΠ) προβλέπει μείωση του ΦΠΑ στο 16%, από 19%, για τη στήριξη των καταναλωτικών δαπανών, σε μια προσπάθεια η γερμανική οικονομία να πάρει μπροστά στο β’ τρίμηνο του 2020.
Επίσης, περιέχει φορολογικές ελαφρύνσεις 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την υποστήριξη του τομέα της εστίασης και της ψυχαγωγίας, καθώς και άλλα 50 δισεκατομμύρια ευρώ για την προώθηση επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη.
Στο εγγύς μέλλον, η μείωση του ΦΠΑ θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της οικονομικής παραγωγής κατά το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, αλλά και στο κόστος της σημαντικής, αν και ακόμη διαχειρίσιμης, αύξησης του δείκτη δημοσίου χρέους της Γερμανίας, που εκτιμάται πως υπερβαίνει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες, υποστηρίζουν οι αναλυτές της Scope Ratings (στα επίπεδα του 70% έως το τέλος του 2020, από 59,8% το 2019).
Με την εστίασή του στην τόνωση της συνολικής ζήτησης, το πακέτο θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση της οικονομικής συρρίκνωσης της Γερμανίας για το 2020 κοντά στο βασικό σενάριο της Scope Ratings, περίπου 5,2% το 2020, με ανάπτυξη 3,3% το 2021.
Φυσικά, όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση ότι θα συνεχιστεί η άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημικής κρίσης και πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Σε αντίθετη περίπτωση, εκτιμάται πως η ύφεση θα είναι βαθιά.
Σημαντικό ρόλο για τη γερμανική οικονομία θα διαδραματίσουν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπεται να κατευθυνθούν προς την έρευνα και ανάπτυξη.
Τα επενδυτικά μέτρα της κυβέρνησης θα πρέπει να χρησιμεύσουν για τη διατήρηση και την ενίσχυση της οικονομικής παραγωγικής ικανότητας της Γερμανίας μακροπρόθεσμα, υποστηρίζει η Scope Ratings.
Κατά τα άλλα, η χώρα διατηρεί το πλεονέκτημα μιας πλούσιας, μεγάλης και διαφοροποιημένης οικονομίας, αλλά και ενός σχετικά ισχυρού συστήματος δημόσιας υγείας, το οποίο συμβάλλει στο καθεστώς της Γερμανίας ως ασφαλούς καταφυγίου, σε ένα ολοένα και πιο αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον, κάτι που διασφαλίζει την ισχυρή ζήτηση των επενδυτών για γερμανικά κρατικά ομόλογα.
Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις που έχουν να κάνουν με τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και τη βελτίωση της παραγωγικότητας μέσω επενδύσεων σε φυσικές και ψηφιακές υποδομές, καθώς ο πληθυσμός γερνά και το εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται.
Αυτή η κρίση μπορεί να θεωρηθεί ως πρόκληση για τα δημόσια οικονομικά, αλλά και ως ευκαιρία για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προκλήσεων της υποεπένδυσης, της πράσινης γερμανικής βιομηχανίας και της καλύτερης προετοιμασίας της οικονομίας για την ψηφιακή εποχή, καταλήγει η Scope Ratings.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης