Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Δυνατό τελείωμα εβδομάδας με τις τράπεζες να παίρνουν τη σκυτάλη

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Δυνατό τελείωμα εβδομάδας με τις τράπεζες να παίρνουν τη σκυτάλη
ΑΓΟΡΑ: Ισχυρό ράλι στο ΧΑ καθώς το πάρτι στις ξένες αγορές συνεχίζεται χωρίς να υπάρχει κόπωση. Το ΧΑ ακολούθησε με τις τράπεζες και το σημαντικό είναι ότι ο δείκτης σπάει πλέον μία σημαντική αντίσταση και μπορεί να φύγει με ορμή υψηλότερα. Τεχνικά δηλαδή δίνει σήμα εισόδου.

Τα θετικά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, έδωσαν αφορμή για νέα ανοδική κίνηση. Ο Dow Jones πέρασε πάνω από τις 27.000 μονάδες! Ο DAX στις 12.800 μονάδες. Το ΧΑ είναι ακόμα πίσω αλλά παίρνουν μπροστά πλέον οι τράπεζες και μπορούν να βάλουν πλάτη. Παράλληλα τα καλά βαριά χαρτιά συνεχίζουν ανοδικά.

Πήραν επίσης λίγο τα πάνω τους και μετοχές που έχουν μείνει αρκετά πίσω. Οι πωλητές είτε ανέκοψαν ρυθμό επειδή βλέπουν καλό κλίμα, ή εμφανίστηκαν αρκετά περισσότεροι αγοραστές. Πάντα σε επιλεγμένες μετοχές αναφερόμαστε.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Ο Ιούνιος μπήκε με το δεξί. Ο γενικός δείκτης ξεκίνησε από τις 652 μονάδες και ολοκλήρωσε την εβδομάδα στις 683 μονάδες. Καλές οι συναλλαγές σε όλες τις συνεδριάσεις.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Αφού το πάρτι στις ξένες αγορές συνεχίζεται, εμείς κρατάμε την άποψή που έχουμε για τις τράπεζες και την είχαμε αναφέρει με αναλυτικό θέμα πριν λίγες μέρες. Θεωρούμε δηλαδή τη δικαιολογία της ανόδου εξαιρετικά απλή. Τόσο είναι η αγορά κάτω από την αρχή του έτους, τόσο είναι οι τράπεζες και τόσο τα βαριά χαρτιά.

Η πράξη δείχνει πως πολλές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τα έχουν πάει αρκετά καλύτερα από την αγορά και οι τράπεζες αρκετά χειρότερα. Άρα έχουν μείνει πίσω. Και αφού υπάρχει τέτοια αισιοδοξία για τις αγορές και την ανάκαμψη των οικονομιών οι τράπεζες δεν πρέπει να έχουν τέτοια απόσταση.

Η Eurobank στο +9,74%, η Alpha Bank στο +8,94%, η Εθνική Τράπεζα στο +6,73% και η Πειραιώς στο +4,97%. Ο τραπεζικός δείκτης με άνοδο 8,07%. Ο τζίρος στις τράπεζες ξεπέρασε τα 49 εκατ. ευρώ με την αγορά να έχει 89,3 εκατ. ευρώ.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Ισχυρή άνοδος 4,90% με υψηλό όγκο και κλείσιμο πάνω στον εκθετικό των 200 ημερών.

AEGEAN: Μετά από καιρό κλείνει κοντά στα υψηλά ημέρας. Ο όγκος ξεπέρασε τις 400 χιλ. μονάδες. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να πάρει και αυτή ανάσες.

ΔΕΗ: Κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και στα 3,63 ευρώ.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Δεν επιβεβαίωσε θα λέγαμε η εταιρεία τις φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες. Είπε αυτά που λέει ουσιαστικά χρόνια, ότι δηλαδή ψάχνει στρατηγικό. Οι φήμες τη θέλουν όχημα για εισαγωγή βιομηχανικής εταιρείας στο ΧΑ. Στο +19,81% με ανεκτέλεστο 43 χιλ. τεμαχίων. Τιμή 0,2540 ευρώ.

AUTOHELLAS: Πήρε και αυτή ανάσες και πήγε στα 4,30 ευρώ με όγκο 191 χιλ. τεμάχια και τους πωλητές στο κλείσιμο να θέλουν να πουλήσουν 67 χιλ. τεμάχια.

CRETA FARMS: Ακούς αυτά που λέγονται στο δικαστήριο και αναρωτιέσαι: Ξέρουν τώρα δικαστές, δικηγόροι και μάρτυρες τι γίνεται ή έχουμε μια τυπική διαδικασία; Το παράδειγμα άλλων εταιρειών που μπήκαν στον πτωχευτικό κώδικα δείχνει το δρόμο. Οι λύσεις σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απλές, αλλά κανείς δε βάζει λεφτά.

Χρειάζεται δηλαδή σε τέτοιες εταιρείες μεγάλο κούρεμα στα τραπεζικά δάνεια και στις υποχρεώσεις και βαθιά το χέρι στην τσέπη από στρατηγικό επενδυτή. Επενδυτικά πλάνα που λένε αύξηση τζίρου 10% το χρόνο για δέκα χρόνια δεν μπορούν να λαμβάνονται ως σοβαρή πρόταση.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Με 150 τεμάχια στα 12,50 ευρώ και στο +3,73%.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Έκανε 11 τεμάχια όγκο και έκλεισε στα 0,34 ευρώ και στο -5,29%. Έμειναν στους πωλητές προς διάθεση 7,8 χιλ. τεμάχια.

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Πτώση 4,01% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου. Ο όγκος στις 923 χιλ .τεμάχια.

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Με όγκο 10 χιλ. τεμάχια, ο οποίος δεν είναι και λίγος για τα δεδομένα της έκλεισε στα 1,1250 ευρώ και στο -3,85%.

Καλό τριήμερο

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης