Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κίνδυνος για άνοδο της δυσαρέσκειας και του ευρωσκεπτικισμού στην ΕΕ από το... Ταμείο Ανάκαμψης - Οι εκτιμήσεις 6 αναλυτών

Κίνδυνος για άνοδο της δυσαρέσκειας και του ευρωσκεπτικισμού στην ΕΕ από το... Ταμείο Ανάκαμψης - Οι εκτιμήσεις 6 αναλυτών
Η Κομισιόν έχει προτείνει τη σύσταση Ταμείου Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ
Στην εκτίμηση ότι μια άνιση ανάκαμψη στην Ευρώπη θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού στην ΕΕ, παρά τα μεγάλα δημοσιονομικά προγράμματα, συγκλίνουν αναλυτές και οικονομολόγοι.
Μάλιστα, ο κίνδυνος φαίνεται να εντείνεται και από την πρόταση της Κομισιόν για Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ, που ήδη έχει απέναντι της πέντε χώρες (Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία).
Κάποιοι αναλυτές, εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το κάτα πόσο η πρόταση της Κομισιόν θα καταφέρει να εξουδετερώσει τον ευρωσκεπτικισμό και να βάλει ένα τέλος στο πολιτικό ρίσκο.
«Σίγουρα, θα υπάρξει κάτι στο οποίο θα μπορούν να... πατήσουν οι λαϊκιστές» δήλωσε στο CNBC ο Marchel Alexandrovich από την επενδυτική τράπεζα Jefferies.
Την ίδια στιγμή, ο Constantine Fraser από την TS Lombard δήλωσε ότι «οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν ήδη αρχίσει τις επιθέσεις στο σχέδιο, ότι είναι πολύ μικρό, πολύ αργό όσον αφορά τις εκταμιεύσεις ή ότι περιλαμβάνει πολλές προϋποθέσεις.
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βελτιώσει την άποψη της Ιταλίας για την ΕΕ, αλλά είναι άγνωστο εάν οι Ιταλοί θα ξεπεράσουν την απογοήτευση ένοιωθαν τόσα χρόνια».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, υπάρχει μια ανησυχία ότι ο λαϊκισμός θα ενταθεί σε χώρες, όπως η Ολλανδία και η Γερμανία, που αναμένεται να συνεισφέρουν περισσότερα στο σχέδιο ανάκαμψη.
Αν και είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις ως προς το πως θα νιώθουν οι Ευρωπαίοι και θα ψηφίσουν μετά την κρίση του Covid-19, μια άνιση ανάκαμψη του μπλοκ θα μπορούσε να προσφέρει στήριξη σε ορισμένα κόμματα.
«Θα υπάρχουν μεγαλύτερα ελλείμματα» και «κάποιες χώρες θα δεχθούν μεγαλύτερο πλήγμα από άλλες» είπε ο Alexandrovich.
Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει την αίσθηση ότι αν και η ΕΕ φαίνεται να ενεργεί μαζί «δεν θα βγούμε όλοι μαζί από αυτό».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βγήκε κατακερματισμένο στις εκλογές του 2019 εν μέσω ανόδου της ευρωσκεπτικιστικής ρητορικής μετά την κρίση χρέους του 2011.
Ο Holger Schmieding από την Berenberg αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμα ότι «το κόστος από την τρέχουσα ύφεση είναι μεγαλύτερο για τους εργαζόμενους με μικρή εξειδίκευση και τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.
Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει νέα προβλήματα».

Αλλαγή αντίληψης

Ωστόσο, άλλοι αναλυτές πιστεύουν ότι τα επιπλέον μέτρα στήριξης θα αλλάξουν την άποψη των ψηφοφόρων σχετικά με τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Nadia Gharbi από την Pictet Wealth Management επισημαίνει ότι το πολιτικό μήνυμα είναι μαζικό.
«Ακόμα κι αν τα ταμπού δεν ξεπεραστούν πλήρως… είναι σίγουρα ένα πρώτο βήμα προς τη δημοσιονομική ένωση, με άλλα λόγια, μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», πρόσθεσε.
Ο Erik Nielsen επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit αναφέρει σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα ότι τα μέτρα για την οικονομία «θα κάνουν τον κόσμο να αλλάξει άποψη».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης