Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Κοιτάζει προς τις 680 μονάδες ο γενικός δείκτης

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Κοιτάζει προς τις 680 μονάδες ο γενικός δείκτης
ΑΓΟΡΕΣ: Με ισχυρή άνοδο ξεκίνησαν οι αγορές της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές αισιοδοξούν μετά και τις αποφάσεις της ΕΚΤ. O DAΧ από τα χαμηλά των 8.400 μονάδων που ήταν στα μέσα Μαρτίου έχει πάει στις 12.650 μονάδες χωρίς ουσιαστική διόρθωση. Με τον εκθετικό μέσο των 200 ημερών να είναι λίγο κάτω από τις 11.800 μονάδες η κίνηση είναι αρκετά μεγάλη. Θυμίζουμε πως το ιστορικό υψηλό ήταν στις 13.800 μονάδες περίπου πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

Η δική μας αγορά δεν έχει ξεπεράσει τον εκθετικό των 100 ημερών που είναι στις 690 μονάδες. Ο αντίστοιχος των 200 ημερών είναι στις 741 μονάδες. Δηλαδή είμαστε αρκετά πίσω. Δε συζητάμε βέβαια που έχει φτάσει το p/e του DAX.

Το ΧΑ άνοιξε με καλή άνοδο και τις τράπεζες να έχουν σημαντικά κέρδη. Ωστόσο και τα άλλα βαριά χαρτιά κινούνται ανοδικά. Ξεχωρίζει η Μυτιληναίος, η ΔΕΗ και η Τιτάν στα πρώτα λεπτά. Θα προσπαθήσει να σπάσει τις 680 μονάδες ο γενικός δείκτης.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Δίνει δυνατό μέρισμα και πλέον η αποτίμηση έχει ξεπεράσει τα 1,1 δισ. ευρώ. Έχουν ξεκινήσει και οι αγορές ιδίων μετοχών. Στα 7,85 ευρώ το ξεκίνημα της μετοχής.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Οι περισσότερες καταγράφουν άνοδο άνω του 3% στο ξεκίνημα. Έχουν μείνει σημαντικά πίσω έναντι της αγοράς. Για να δούμε αν μπορούν να βάλουν πλάτη και να βοηθήσουν την αγορά.

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Δεν περιμέναμε βελτίωση στα αποτελέσματα. Συνεχίζουν να είναι άσχημα και πλέον η αρνητική καθαρή θέση μας προβληματίζει έντονα. Περιμένουμε να δούμε την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του ομίλου που μάλλον θα περιλαμβάνει και εξελίξεις με τους ομολογιούχους.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ (απάντηση): Μας προβληματίζει η πορεία της μετοχής στο ταμπλό. Λες και κάποιοι επενδυτές δεν είναι θετικοί με τα αποτελέσματα. Μπορεί βέβαια και να μην απασχολούν τους επενδυτές εταιρείες με τέτοια διασπορά. Δε θέλουμε να πάει η σκέψη μας σε κάτι αρνητικό, αλλά βέβαια τόσα έχουν δει τα μάτια μας με άλλες εταιρείες. Τι να πούμε…

ENTERSOFT: Στη χρήση 2019 είχε πωλήσεις 15,4 εκατ. ευρώ από 13,8 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 2,22 εκατ. ευρώ από 1,5 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA ανήλθαν στα 4,3 εκατ. ευρώ από 3 εκατ. ευρώ. Ταμειακά διαθέσιμα 2,7 εκατ. ευρώ με συνολικές υποχρεώσεις 5,6 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 10,7 εκατ. ευρώ. Επηρεάστηκαν τα αποτελέσματα κατά 370 χιλ. ευρώ λόγω απομείωσης υπεραξίας θυγατρικής.

TRASTOR: Στις 10/6 γίνεται η αποκοπή του δικαιώματος στην αύξηση κεφαλαίου και προσαρμόζεται η τιμή. Η σχέση είναι 17 νέες για κάθε 23 παλιές.

ΚΛΜ: Εντολές πώλησης, οι ίδιες των προηγούμενων ημερών έχουν μπει και πάλι από το ξεκίνημα.

ΠΛΑΙΣΙΟ: Χρειάζεται καλύτερους αγοραστές για να περάσει πάνω από τα 3 ευρώ.

AEGEAN: Άνοιξε με καλή άνοδο. Θα μπορέσει να κρατήσει την άνοδο μέχρι το τέλος της συνεδρίασης ή θα δούμε πάλι να περιορίζεται προς το τέλος όπως παρατηρούμε εδώ και αρκετές συνεδριάσεις;

AUTOHELLAS: Προσπαθεί να αφήσει πίσω της τα 4 ευρώ. Μικρές εντολές πώλησης πάνω από τα 4,06 ευρώ.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Κάποιος βιαστικός πέταξε 2 τεμάχια και άνοιξε τη μετοχή στα 1,02 ευρώ και στο -20,31%. Δηλαδή έλεος με αυτά τα ρετάλια. Τι άλλο πρέπει να δει το ΧΑ για να αντιδράσει; Σε δημοπρασία η μετοχή για να επανέλθει στην κανονικότητα και στα 1,30 ευρώ.

ΕΥΔΑΠ: Με χαμηλό όγκο προσπαθεί να περάσει πάνω από τα 7,30 ευρώ.

ΑΫΛΑ (απάντηση): Όταν αναφερόμαστε στα άυλα περιουσιακά στοιχεία και στην υπεραξία επιχείρησης που βλέπουμε σε πολλούς ισολογισμούς, εννοούμε πως μία απομείωση θα επηρέαζε τα ίδια κεφάλαια. Άρα θα χειροτέρευε το δείκτη p/bv και θα έκανε την αποτίμηση λιγότερο ελκυστική. Σύντομα θα έχουμε αναλυτικό θέμα αναφορικά με τα άυλα, γιατί είναι πολλά και κάποιες εταιρείες δεν εντοπίζουν λόγο απομείωσης σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι εκτιμητές που κάνουν την αποτίμηση.

Επειδή όμως έχουμε δει μηχανήματα να είναι σε αχρηστία και να μην έχει γίνει απομείωση, ή τα άυλα και οι υπεραξίες να διαγράφονται βίαια σε συγκεκριμένους ισολογισμούς, είμαστε επιφυλακτικοί αναφορικά με αυτά τα κονδύλια. Για να μην πούμε για απαιτήσεις που υπήρχαν και δεν υπήρχε περίπτωση να πληρωθούν αλλά δε διαγράφονταν, ή αποθέματα κ.α.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης