Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: H EKT πρέπει να προετοιμαστεί για δυσκολότερες μάχες στο μέλλον

Capital Economics: H EKT πρέπει να προετοιμαστεί για δυσκολότερες μάχες στο μέλλον
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι θα απαιτηθούν ακόμη δυσκολότερες αποφάσεις από την ΕΚΤ στο μέλλον
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το πρόγραμμα πανδημίας στα 1,35 τρισ. ευρώ, θα στηρίξει το θετικό κλίμα στην Ευρωζώνη βραχυπρόθεσμα και θα ενισχύσει την αίσθηση συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών, σχολιάζουν οι αναλυτές της Capital Economics.
Προειδοποιούν ωστόσο ότι θα απαιτηθούν ακόμη δυσκολότερες αποφάσεις στο μέλλον.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει το πρόγραμμα πανδημίας (PEPP) από 750 δισ. σε 1,35 τρισ., να το παρατείνει έως 30 Ιουνίου 2021 και να προχωρήσει σε επαναγορές.
Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 500 δισ. ευρώ στα 1,25 δισ. ευρώ.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές, λίγο μετά τις πρόσφατες κινήσεις για την καθιέρωση κοινής ευρωπαϊκής δημοσιονομικής απάντησης και το νέο δημοσιονομικό πακέτο της Γερμανίας που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ, η απόφαση θα βοηθήσει στη διατήρηση του θετικού κλίματος στην Ευρωζώνη για ένα διάστημα.
«Η ΕΚΤ πράττει αρκετά για να δικαιολογήσει την άποψη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης ένωσαν τις δυνάμεις τους, επί του παρόντος τουλάχιστον, ώστε να ανταποκριθούν στην κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός», σημειώνει η Capital Economics.Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό, τις οποίες υποβάθμισε η ΕΚΤ, η Capital Economics τις χαρακτηρίζει ρεαλιστικές σε γενικές γραμμές, αν και εκτιμά ότι η ύφεση θα είναι ελαφρώς υψηλότερη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, η ύφεση στην Ευρωζώνη το 2020 θα διαμορφωθεί στο -8,7%, στο βασικό σενάριο.
Το 2021 η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5,2% και 3,3% το 2022.
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αναμένεται στο +0,3% το 2020, στο 0,8% το 2021 και στο 1,3% το 2022.
Ενδεχομένως το μοναδικό αρνητικό σημείο, σημειώνουν οι αναλυτές, είναι ότι η ΕΚΤ δεν αποφάσισε να συμπεριλάβει junk εταιρικά ομόλογα στο πρόγραμμα πανδημίας (PEPP), αν και η Christine Lagarde άφησε ανοικτή την πόρτα σε αυτό το ενδεχόμενο.
Θετικό κρίνεται το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε με ευρεία συναίνεση την αύξηση των 600 δισ. στο PEPP.
Ωστόσο η ΕΚΤ παραμένει αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις και θα κληθεί να λάβει ακόμη δυσκολότερες στο μέλλον, όταν θα ξεθωριάσει η στήριξη στα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης