Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα και μεταβλητότητα στις αγορές, μετά την αύξηση του PEPP από την ΕΚΤ - Απώλειες -0,34 ο S&P 500 - O DAX στο -0,45%

Νευρικότητα και μεταβλητότητα στις αγορές, μετά την αύξηση του PEPP από την ΕΚΤ - Απώλειες -0,34 ο S&P 500 - O DAX στο -0,45%
Νευρικότητα στη Wall Street μετά το ράλι
Νευρικότητα και μεταβλητότητα επικράτησαν σήμερα (4/6) στις διεθνείς αγορές με το επενδυτικό ενδιαφέρον να στρέφεται στα στοιχεία από το μέτωπο της μακροοικονομίας, στις προοπτικές των οικονομιών μετά την απομάκρυνση των μέτρων περιορισμού που εφαρμόστηκαν για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού και στην απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το νέο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ στα 1,35 τρισ. ευρώ.     
Την εύθραυστη επιστροφή στην κανονικότητα απειλούν ωστόσο οι βίαιες ταραχές στις ΗΠΑ στη σκιά της δολοφονίας του Αφροαμερικανού G. Floyd από λευκό αστυνομικό, καθώς και ο κίνδυνος επανεμφάνισης εστιών μόλυνσης του νέου κορωνοϊού στις κοινωνίες καθώς αίρονται τα μέτρα περιορισμού.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με οριακά κέρδη +0,05% στις 26.281 μονάδες.
Ο δείκτης – βαρόμετο S&P 500 σημείωσε απώλειες -0,34% στις 3.112 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση -0,69% στις 9.615 μονάδες.
O δείκτης μεταβλητότητας VIX ενισχύθηκε στις 25,7 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση -0,45% στις 12.430 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε πτώση κέρδη -0,04 στις 19.634 μονάδες.

Image


Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στα 1,877 εκατ. διαμορφώθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Μαΐου 2020.
Συνολικά έχουν χαθεί 42,644 εκατ. θέσεις εργασίας, σε διάστημα 11 εβδομάδων, εν μέσω του lockdown της αμερικανικής οικονομίας.
Την προηγούμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για νέα επιδόματα είχαν ανέλθει σε 2,123 εκατ.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 1,833 εκατ. νέες αιτήσεις την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν στα 2,148 εκατ. από 2,1052 εκατ.
Ενδεικτικό της κρίσης που προκάλεσε στην αγορά εργασίας το lockdown, είναι το γεγονός ότι μέσα σε 11 εβδομάδες χάθηκαν 42,64 εκατ. θέσεις, ενώ χρειάστηκαν 10 ολόκληρα χρόνια για να δημιουργηθούν 22,13 εκατ. θέσεις εργασίας.
Το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε τον Απρίλιο καθώς οι εισαγωγές και οι εξαγωγές υποχώρησαν κατακόρυφα εξαιτίας του κορονοϊού και των περιορισμών που επιβλήθηκαν.
Το εμπορικό έλλειμμα σε αγαθά και υπηρεσίες διευρύνθηκε 16,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχικά προσαρμοσμένο ποσό των 49,41 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν εμπορικό έλλειμμα 50 δισ. δολαρίων.
Οι εισαγωγές υποχώρησαν 13,7% τον Απρίλιο, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν 20,5% σε σχέση με τον Μάρτιο.
Πολλοί οικονομολόγοι και επιχειρηματίες αναμένουν ότι εάν δεν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, το εμπόριο παγκοσμίως θα αρχίσει να αναζωογονείται καθώς θα αφαιρούνται οι περιορισμοί κοινωνικής απόφασης και θα αυξάνεται η καταναλωτική ζήτηση.
Στο α΄ τρίμηνο, η συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος βοήθησε στον περιορισμό της ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι σύμφωνα με το ΔΝΤ, το εμπόριο παγκοσμίως πιθανότατα θα συρρικνωθεί 11% το 2020.
Πτώση 0,9% σημείωσε το α'  τρίμηνο η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας είχαν δείξει βουτιά της παραγωγικότητας κατά 2,5%.
Παράλληλα, το εργατικό κόστος αυξήθηκε κατά 5,1% το α'  τρίμηνο, από 4,8% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Ciena Corp ανακοίνωσε ότι τα κέρδη και οι πωλήσεις β΄ τριμήνου αυξήθηκαν, και ότι έχει αρκετούς πόρους ώστε να αντιμετωπίσει την πανδημία με την δομή της εφοδιαστικής αλυσίδας και τον σχεδιασμό για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων.
Η εταιρεία συστημάτων δικτύου ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 91,7 εκατ. δολαρίων ή 59 σεντς ανά μετοχή, σε σχέση με τα 52,7 εκατ. δολάρια ή 33 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 76 σεντς ανά μετοχή.
Οι αναλυτές ανέμεναν 40 σεντς ανά μετοχή ή 49 σεντς σε προσαρμοσμένη βάση.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 3,4% στα 894,1 εκατ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 880,4 εκατ. δολάρια.

Αρνητικό το πρόσημο στις ευρωπαϊκές αγορές

Δεν έπισε τις ευρωπαϊκές αγορές η απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση του προγράμματος πανδημίας (PEPP) στα 1,35 δισ. ευρώ, καθώς παρά την αρχική ανάκαμψη, οι δείκτες έκλεισαν στην πτώση.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει το πρόγραμμα πανδημίας (PEPP) από 750 δισ. σε 1,35 τρισ., να το παρατείνει έως 30 Ιουνίου 2021 και να προχωρήσει σε επαναγορές.
Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 500 δισ. ευρώ στα 1,25 δισ. ευρώ, ωστόσο οι αγορές φαίνεται πως εκλαμβάνουν το τριπλό χτύπημα της ΕΚΤ, ως ένδειξη αδυναμίας.
Οι μετοχές των κατασκευαστών αυτοκινήτου της Γερμανίας δέχθηκαν πιέσεις, καθώς το πρόγραμμα στήριξης που ενέκρινε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δεν αποτελεί απευθείας στήριξη στις εταιρείες, αλλά στοχεύει στην ενίσχυση των πωλήσεων.
Η μετοχή της Daimler υποχώρησε -3,8%, η BMW -2,2% και η Volkswagen με πτώση -2,3%.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας  περιορίστηκε η συρρίκνωση στη δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου στην Ευρωζώνη τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (4/6) στοιχεία της Markit, με τον δείκτη να απομακρύνεται από τα ιστορικά χαμηλά του προηγούμενου μήνα.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 39,5 μονάδες, έναντι 15,1 μονάδων τον Απρίλιο, τα οποία αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ η Markit για τον κατασκευαστικό κλάδο της Ευρωζώνης.
Παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα του κλάδου βελτιώθηκε σε σχέση με τον Απρίλιο, ο δείκτης PMI παρέμεινε κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Η δραστηριότητα στη Γερμανία και τη Γαλλία κατέγραψαν συρρίκνωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, με τους δείκτες PMI να διαμορφώνονται στις 40,1 και τις 32,4 μονάδες αντίστοιχα, ενώ αντίθετα η δραστηριότητα στην Ιταλία σημείωσε επέκταση τον Μάιο, στις 51 μονάδες.
Ο τομέας κατοικιών παρέμεινε για έναν ακόμα μήνα κάτω από τις 50 μονάδες, με την πτώση της δραστηριότητας ωστόσο να είναι αισθητά μικρότερη σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ ο σχετικός δείκτης κατέγραψε άνοδο στην Ιταλία, μετά από δύο συνεχόμενους μήνες πτώσης.
Παράλληλα, ο τομέας εμπορικών κτηρίων κατέγραψε παρόμοιους ρυθμούς πτώσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η δραστηριότητα στον τομέα πολιτικής μηχανικής συρρικνώθηκε για 10ο συνεχόμενο μήνα, επηρεάζοντας και τις τρεις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπου είχαν σημειωθεί ιστορικά χαμηλά, ενώ βελτίωση καταγράφηκε στον υποδείκτη νέων εργασιών, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τις 50 μονάδες.
Σύμφωνα με τη Markit, οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στις προσφορές και η αναστολή της κατασκευαστικής δραστηριότητας, εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, συνέχισαν να περιορίζουν τη ζήτηση στον κλάδο.
«Ο κατασκευαστικός κλάδος της Ευρωζώνης παρέμεινε στραμμένος στη βαθύτερη ύφεση που έχουμε δει ποτέ τον Μάιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τον PMI», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Bernard Aw, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «ο ρυθμός πτώσης μειώθηκε σημαντικά, καθώς οι περιορισμοί στις επιχειρηματικές δραστηριότητες χαλάρωσαν».
«Οι νέες παραγγελίες συνέχισαν την πτώση, αντικατοπτρίζοντας τον βαθμό στον οποίο η ζήτηση για τις υπηρεσίες του κατασκευαστικού κλάδου παρέμεινε επηρεασμένη από την πανδημία του Covid-19», υπογράμμισε ο κ. Aw, ενώ πρόσθεσε ότι «οι προοπτικές παρέμειναν ζοφερές, με τις ανησυχίες σχετικά με τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του Covid-19 να επηρεάζουν σημαντικά το επιχειρηματικό κλίμα».
Περαιτέρω πτώση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (4/6) στοιχεία της Eurostat, τα οποία ωστόσο αποδείχθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο όγκος λιανικών πωλήσεων για την ενιαία νομισματική ένωση υποχώρησε κατά -11,7% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, όταν και είχε σημειωθεί πτώση της τάξεως του -11,1%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν περαιτέρω μείωση κατά -15%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -19,6%, έναντι ετήσιας πτώσης -8,8% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -20,6%.
Όσον αφορά το σύνολο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά -11,1% σε μηνιαία βάση, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους καταγράφηκε πτώση της τάξεως του -18%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην Ευρωζώνη καταγράφηκε στον τομέα καυσίμων, και συγκεκριμένα στο -27,7%, ενώ οι πωλήσεις στον τομέα μη εδώδιμων προϊόντων υποχώρησαν κατά -17%.
Οι πωλήσεις στους τομείς τροφίμων, ποτών και καπνού κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -5,5% έναντι ανόδου +5% που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο όγκος πωλήσεων στον τομέα καυσίμων υποχώρησε κατά -25% σε μηνιαία βάση, ενώ η πτώση για τον τομέα μη εδώδιμων προϊόντων και τον τομέα τροφίμων, ποτών και καπνού διαμορφώθηκε στο -14,7% και -5,9% αντίστοιχα.
Μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση καταγράφηκε στη Μάλτα (-25,1%) και τη Ρουμανία (-22,3%), ενώ η μόνη χώρα που κατέγραψε άνοδο σε μηνιαία βάση ήταν η Φινλανδία, και συγκεκριμένα κατά +0,3%.
Βελτίωση κατέγραψε η δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (4/6) στοιχεία της Markit, με τον δείκτη ωστόσο να παραμένει κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 28,9 μονάδες, έναντι 8,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτέλεσε ιστορικό χαμηλό, εν μέσω των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στη χώρα για την αντιμετώπιση του Covid-19.
Παρά την άνοδο που σημειώθηκε, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2009, ενώ ήταν οριακά κατώτερος σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, στις 29,4 μονάδες.
«Βουτιά» 89% σημείωσαν οι πωλήσεις νέων οχημάτων στη Βρετανία σε ετήσια βάση τον Μάιο, μετά την κατάρρευση του Απριλίου (-97%), καθώς οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων δέχθηκαν πλήγμα από το lockdown που επιβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Σύμφωνα με το Reuters, oι νέες ταξινομήσεις των 20.247 οχημάτων αντιπροσωπεύουν τον ασθενέστερο Μάιο για τις πωλήσεις από το 1952, όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτων (SMMT).
Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 51,4% τους πρώτους πέντε μήνες του 2020, σύμφωνα με τον SMMT.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές - Στο +0,36% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -0,14%

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (4/6) οι αγορές της Ασίας, παρά τα νέα κέρδη που σημειώθηκαν στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,36% στις 22.695,74 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +0,84% και τις 5.991,80 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +0,19% στις 2.151,18 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,44% στις 4.919,38 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,26% στις 24.262 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,65% στις 11.393,23 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -0,14% στις 2.919,25 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,15% στις 11.125,37 μονάδες.
Η Wall Street κατέγραψε την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα ανόδου, καθώς η πτώση που σημειώθηκε στις θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα και στη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στις ΗΠΑ αποδείχθηκε μικρότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,36% στις 3.122,87 μονάδες, με τη συνολική άνοδο από τα τέλη Μαρτίου μέχρι σήμερα να διαμορφώνεται στο +40%.
Επιπλέον, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά +2,05% στις 26.269,89 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στο +0,78% στις 9.682,91 μονάδες.
«Τα όχι και τόσο άσχημα νέα εξακολουθούν να έρχονται, επιτρέποντας τις ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας παράλληλα με την επανεκκίνηση», τόνισε η αναλύτρια αγορών της IG, Jingyi Pan.
Η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω και από την επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, μετά τη δήλωση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι θα αναστείλει τις επιβατικές πτήσεις τεσσάρων κινεζικών αεροπορικών εταιρειών, ξεκινώντας από τις 16 Ιουνίου, επειδή το Πεκίνο δεν ενέκρινε την επανεκκίνηση πτήσεων των United και Delta Airlines προς την Κίνα.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, διευκρίνισε ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων προς τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, παρά τις εντάσεις των δύο χωρών γύρω από το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ.
Παρά την άνοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι το ράλι ήρθε πολύ σύντομα και ότι η ανάκαμψη της οικονομίας ενδέχεται να είναι βραδύτερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, γεγονός που θα μπορούσε να απογοητεύσει τους επενδυτές.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, οι λιανικές πωλήσεις στην Αυστραλία κατέγραψαν «βουτιά» της τάξεως του -17,7% για τον Απρίλιο του 2020, λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στη χώρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις στον τομέα της εστίασης και στις υπηρεσίας τροφίμων υποχώρησαν κατά -35,4% σε σχέση με τον Μάρτιο, ενώ ακόμα μεγαλύτερη ήταν η πτώση των πωλήσεων στον τομέα των ενδυμάτων και των υποδυμάτων, και συγκεκριμένα στο -53,6%.
Στον αντίποδα, το λιανικό εμπόριο μέσω διαδικτύου αυξήθηκε κατά +11,1% τον Απρίλιο, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων.
Στη Νότια Κορέα, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα ύψους 3,12 δισ. δολ. τον Απρίλιο του 2020, έναντι πλεονάσματος 5,96% τον Μάρτιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η «βουτιά» που σημειώθηκε στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2011, και οφείλεται μεταξύ άλλων και στη σημαντική πτώση που κατέγραψαν οι εξαγωγές για τον ίδιο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης