Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μαγιορκίνης (επιδημιολόγος): Δεν αποκλείεται δεύτερο κύμα κορωνοϊού το καλοκαίρι

Μαγιορκίνης (επιδημιολόγος): Δεν αποκλείεται δεύτερο κύμα κορωνοϊού το καλοκαίρι
O κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι στα 25 με 50 ορφανά κρούσματα θα χτυπήσει το πρώτο καμπανάκι
Την εκτίμηση ότι δεν αποκλείεται ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα το καλοκαίρι εξέφρασε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας.
«Μόλις έχουμε ξεμυτίσει, έχουμε μπροστά μας το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού που αναμένουμε ότι θα αυξήσει την εισροή κρουσμάτων.
Είμαστε επιφυλακτικοί, όμως είναι βέβαιο ότι η οικονομία πρέπει να λειτουργήσει» είπε χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχουν αναλυτικά υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία «ελπίζουμε να βοηθήσουν ώστε να μην έχουμε έξαρση μέσα στο καλοκαίρι.
Μέχρι σήμερα, ήμασταν σε τροχιά εκρίζωσης, είχαμε πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, είχαμε μηδενίσει τα ορφανά κρούσματα κορωνοϊού.
Ηταν σε πολύ καλό και ελεγχόμενο σημείο η επιδημία» ανέφερε.
Ερωτηθείς για περιστατικά όπως αυτό της Ξάνθης είπε ότι «θα δούμε και άλλα τέτοια γεγονότα, το βασικό θέμα είναι να παρατηρούμε το πώς θα αυξηθεί ο αριθμός των ορφανών κρουσμάτων και η μετάδοση στην κοινότητα».
Οπως εξήγησε, γενικά ως χώρα «δράσαμε εγκαίρως. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, όμως το αποτέλεσμα είναι όχι απλά θετικό, αλλά ένας πολύ θετικός απολογισμός».
Σε εκείνο το σημείο ερωτήθηκε αν πρόκειται να δούμε νωρίτερα ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού και απάντησε χαρακτηριστικά: «Η πιθανότητα να δούμε δεύτερο κύμα κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι δεν είναι μηδενική».

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις αεροπορικές πτήσεις

Ο κ. Μαγιορκίνης, στη συνέχεια, ότι θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε πτήσεις από χώρες χαμηλού κινδύνου (π.χ. για κάθε 15 πτήσεις από Ιταλία θα ελέγχονται οι 2) και αν προκύπτουν μηδενικά ή λίγα κρούσματα τότε θα παραμένει ως έχει το σύστημα.
«Από τις χώρες υψηλού κινδύνου θα γίνονται τεστ σε όλους» σημείωσε.
Καταλήγοντας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης έδωσε μια σαφή εικόνα για τον αριθμό των -ορφανών- κρουσμάτων κορωνοϊού που θα σημάνουν «κόκκινο» συναγερμό στην Ελλάδα.
«Στα 25 με 50 ορφανά κρούσματα θα χτυπήσει το πρώτο καμπανάκι.
Στα 50 με 100 θα είναι το δεύτερο καμπανάκι και τότε θα πρέπει να δούμε το πώς θα ρίξουμε στον “πάγο” τη μετάδοση» ανέφερε.
 
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης