Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Απομακρύνθηκε από τα ιστορικά χαμηλά ο κατασκευαστικός κλάδος τον Μάιο 2020 - Στις 39,5 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Απομακρύνθηκε από τα ιστορικά χαμηλά ο κατασκευαστικός κλάδος τον Μάιο 2020 - Στις 39,5 μονάδες ο PMI
Οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα
Περιορίστηκε η συρρίκνωση στη δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου στην Ευρωζώνη τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (4/6) στοιχεία της Markit, με τον δείκτη να απομακρύνεται από τα ιστορικά χαμηλά του προηγούμενου μήνα.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 39,5 μονάδες, έναντι 15,1 μονάδων τον Απρίλιο, τα οποία αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ η Markit για τον κατασκευαστικό κλάδο της Ευρωζώνης.
Παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα του κλάδου βελτιώθηκε σε σχέση με τον Απρίλιο, ο δείκτης PMI παρέμεινε κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Η δραστηριότητα στη Γερμανία και τη Γαλλία κατέγραψαν συρρίκνωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, με τους δείκτες PMI να διαμορφώνονται στις 40,1 και τις 32,4 μονάδες αντίστοιχα, ενώ αντίθετα η δραστηριότητα στην Ιταλία σημείωσε επέκταση τον Μάιο, στις 51 μονάδες.
Ο τομέας κατοικιών παρέμεινε για έναν ακόμα μήνα κάτω από τις 50 μονάδες, με την πτώση της δραστηριότητας ωστόσο να είναι αισθητά μικρότερη σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ ο σχετικός δείκτης κατέγραψε άνοδο στην Ιταλία, μετά από δύο συνεχόμενους μήνες πτώσης.
Παράλληλα, ο τομέας εμπορικών κτηρίων κατέγραψε παρόμοιους ρυθμούς πτώσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η δραστηριότητα στον τομέα πολιτικής μηχανικής συρρικνώθηκε για 10ο συνεχόμενο μήνα, επηρεάζοντας και τις τρεις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπου είχαν σημειωθεί ιστορικά χαμηλά, ενώ βελτίωση καταγράφηκε στον υποδείκτη νέων εργασιών, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τις 50 μονάδες.
Σύμφωνα με τη Markit, οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στις προσφορές και η αναστολή της κατασκευαστικής δραστηριότητας, εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, συνέχισαν να περιορίζουν τη ζήτηση στον κλάδο.
«Ο κατασκευαστικός κλάδος της Ευρωζώνης παρέμεινε στραμμένος στη βαθύτερη ύφεση που έχουμε δει ποτέ τον Μάιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τον PMI», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Bernard Aw, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «ο ρυθμός πτώσης μειώθηκε σημαντικά, καθώς οι περιορισμοί στις επιχειρηματικές δραστηριότητες χαλάρωσαν».
«Οι νέες παραγγελίες συνέχισαν την πτώση, αντικατοπτρίζοντας τον βαθμό στον οποίο η ζήτηση για τις υπηρεσίες του κατασκευαστικού κλάδου παρέμεινε επηρεασμένη από την πανδημία του Covid-19», υπογράμμισε ο κ. Aw, ενώ πρόσθεσε ότι «οι προοπτικές παρέμειναν ζοφερές, με τις ανησυχίες σχετικά με τον μακροπρόθεσμο αντίτκυπο του Covid-19 να επηρεάζουν σημαντικά το επιχειρηματικό κλίμα».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης