Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ανισότητα και στα μέτρα έναντι του κορωνοϊού – Στα 7,6 τρισ. στις αναπτυγμένες οικονομίες, στα 1,2 τρισ. στις αναδυόμενες

tags :
Fitch: Ανισότητα και στα μέτρα έναντι του κορωνοϊού – Στα 7,6 τρισ. στις αναπτυγμένες οικονομίες, στα 1,2 τρισ. στις αναδυόμενες
Η ταχύτητα και το μέγεθος της υποστηρικτικής πολιτικής θα επηρεάσει τόσο την ένταση του σοκ όσο και τον ρυθμό ανάκαμψης
Σε πρωτοφανή επίπεδα έχει φτάσει η δημοσιονομική "απάντηση" έναντι του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλλεξε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, καθώς μέχρι τώρα τα μέτρα άμεσης δημοσιονομικής τόνωσης φτάνουν τα 5 τρισ. δολάρια ή 7% του ΑΕΠ του 2019 για τις χώρες "Fitch 20" που καλύπτονται από τον οίκο.
"Η κλίμακα της δημοσιονομικής χαλάρωσης που έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, η οποία θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω, είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τη δημοσιονομική απόκριση που παρατηρήθηκε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όταν οι προηγμένες οικονομίες εισήγαγαν δημοσιονομικά μέτρα περίπου 3% -4% του ΑΕΠ.
«Αναμφίβολα αυτό θα βοηθήσει τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης μετά την κρίση», δήλωσε η Marina Stefani, αναλύτρια της Fitch Ratings.
Οι απαντήσεις των κεντρικών τραπεζών ήταν εξίσου εντυπωσιακές - με τις νέες αγορές (QE) περιουσιακών στοιχείων να αναμένεται να φθάσουν το 20% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, το 9% στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά και περισσότερο από το 7% στην ευρωζώνη - και ένα ευρύ φάσμα νέων πιστωτικών διευκολύνσεων.
Η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να αυξήσει περαιτέρω το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
"Οι απαντήσεις στην κρίση, ωστόσο, ήταν εντυπωσιακά άνισες, καθώς το σύνολο των δαπανών των ανεπτυγμένων χωρών φτάνουν τα 7,6 τρισ. (11% του ΑΕΠ), ενώ εκείνες των αναδυόμενων τα 1,2 τρισ. (1,8% του ΑΕΠ).
Οι απαντήσεις ποικίλλουν: από την άμεση δημοσιονομική υποστήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έως τις δημοσιονομικές εγγυήσεις που χορηγούνται από την κυβέρνηση ή τα οιονεί φορολογικά μέτρα που αναλαμβάνουν οι δημόσιοι οργανισμοί.
Διάφορες κεντρικές τράπεζες έχουν υιοθετήσει προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης, αγοράς περιουσιακών στοιχείων και νέες διευκολύνσεις ρευστότητας ή αναχρηματοδότησης για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, μέσω του τραπεζικού τομέα.
Η ταχύτητα και το μέγεθος της χαλάρωσης της μακροοικονομικής πολιτικής θα επηρεάσει τόσο την ένταση του άμεσου μακροοικονομικού σοκ που σχετίζεται με τον κορωνοϊό όσο και τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης μετά την κρίση.
Χρησιμοποιώντας έναν ευρύ ορισμό της δημοσιονομικής στήριξης, συμπεριλαμβανομένων μέτρων και εγγυήσεων άμεσης δημοσιονομικής χαλάρωσης, η Γερμανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν η καθεμία περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ συνολική δημοσιονομική στήριξη, με τη Γαλλία να είναι στο 17,5%.
Για τις τέσσερις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης, καθώς και για το Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότερο από το 70% της συνολικής δημοσιονομικής απόκρισης αποτελείται από κρατικές εγγυήσεις.
Τα άμεσα φορολογικά μέτρα στην Ευρώπη κυμαίνονται από περίπου 3% στην Ισπανία και την Πολωνία έως 4,5% στη Γαλλία και την Ιταλία, 5,5% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 8% στη Γερμανία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα κοινό δημοσιονομικό πακέτο ύψους 750 δισ. ευρώ (6,3% του ΑΕΠ της ευρωζώνης) για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί σε επίπεδο κρατών μελών της ΕΕ.
Γι' αυτό η Fitch δεν το έχει συμπεριλάβει στην ανάλυσή της.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης ένα τεράστιο πακέτο τόνωσης και καθιέρωσαν ένα ευρύ φάσμα μέσων στήριξης.
Η άμεση δημοσιονομική χαλάρωση υπερβαίνει εκείνη που ανακοινώθηκε μέχρι σήμερα στην Ευρώπη, στο 11,5% του ΑΕΠ, αν και η κλίμακα των νέων ομοσπονδιακών δημοσιονομικών εγγυήσεων ήταν μικρότερη, στο 2,4% του ΑΕΠ.
Ομοίως, η Ιαπωνία ανακοίνωσε ένα μεγάλο πακέτο στήριξης και η Fitch εκτιμά ότι τα πραγματικά νέα μέτρα διακριτικής ευχέρειας, εγγυήσεις και οιονεί δημοσιονομικά μέτρα που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση θα αντιπροσωπεύουν το 32,3% του ΑΕΠ.
Οι κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν επίσης απελευθερώσει ένα μεγάλο όγκο νομισματικών και πιστωτικών κινήτρων.
Η Federal Reserve έχει αναπτύξει το μεγαλύτερο νομισματικό πακέτο μεταξύ όλων των αναπτυγμένων χωρών, με μια δέσμευση για απεριόριστες αγορές περιουσιακών στοιχείων και τη δημιουργία 14 νέων διευκολύνσεων ρευστότητας για την υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας και του τραπεζικού τομέα.
Η Fitch αναμένει ότι οι νέες αγορές κρατικών ομολόγων και τίτλων που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια θα υπερβούν τα 4 τρισ. δολάρια το 2020.
Νέες αγορές QE έχουν ανακοινωθεί επίσης στην ευρωζώνη, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και για πρώτη φορά στον Καναδά και την Αυστραλία.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει επίσης αυξήσει τη συχνότητα των αγορών κρατικών ομολόγων (JGB) και έχει επεκτείνει στοχευμένες αγορές εταιρικών ομολόγων / εμπορικών χαρτιών και Exchange Traded Funds.
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν επίσης ξεκινήσει νέες εκτεταμένες πιστωτικές διευκολύνσεις για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα, που κυμαίνονται από 5% του ΑΕΠ στην Αυστραλία έως περίπου 10% στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, και σχεδόν 13% στον Καναδά.
Στις αναδυόμενες αγορές, η απόκριση της πολιτικής ήταν πιο περιορισμένη στις περισσότερες χώρες, με εξαίρεση τη Βραζιλία, την Πολωνία και τη Νότια Αφρική, οι οποίες έχουν υιοθετήσει μεγάλα φορολογικά πακέτα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (7% του ΑΕΠ στη Νότια Αφρική, 9% στην Πολωνία, 16,6% στη Βραζιλία).
Τα νέα μέτρα διακριτικής ευχέρειας και οι νέες διευκολύνσεις αναχρηματοδότησης και ρευστότητας αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ στο Μεξικό και την Ινδία, ενώ η ρωσική ανταπόκριση φαίνεται μέτρια, δεδομένης της δημοσιονομικής ευελιξίας της χώρας σε σχέση με τις άλλες χώρες.
Η δημοσιονομική ανταπόκριση της Κίνας ήταν πιο ήπια από άλλες μεγάλες οικονομίες στο 5% περίπου του ΑΕΠ και η χαλάρωση των πιστώσεων ήταν πολύ μικρότερη από ό,τι το 2009.
Ένα κοινό χαρακτηριστικό της απάντησης της πολιτικής στην κρίση ήταν η εκτεταμένη μείωση των επιτοκίων, παρά τις μεγάλες νομισματικές διαταραχές, με έντονες περικοπές στην Τουρκία, τη Νότια Αφρική, το Μεξικό, τη Βραζιλία και την Ινδία.
Αρκετές κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών έχουν επίσης ξεκινήσει προγράμματα αγοράς ομολόγων, αν και η κλίμακα της αγοράς περιουσιακών στοιχείων είναι περιορισμένη και η εστίαση είναι στη σταθεροποίηση της αγοράς και όχι στην ενίσχυση του δανεισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης