Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επανεκκινεί η οικονομία, τεράστιο στοίχημα ο τουρισμός - Συναγερμός σε Ξάνθη και Κιλκίς, φόβοι για έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού - Στους 180 οι νεκροί

tags :
Επανεκκινεί η οικονομία, τεράστιο στοίχημα ο τουρισμός - Συναγερμός σε Ξάνθη και Κιλκίς, φόβοι για έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού - Στους 180 οι νεκροί
Ανοίγει η εστίαση σε κλειστούς χώρους από το Σάββατο 6/6, με μουσική και αλκοόλ στα beach bar
(upd4) Με το σύνολο – σχεδόν – της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας να έχει επανεκκινήσει το αργότερο έως την 1η Ιουλίου ύστερα από την επιτάχυνση της επαναλειτουργίας σειράς επιχειρηματικών κλάδων που ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 3/6 η κυβέρνηση και με το επικείμενο «άνοιγμα» των συνόρων και των πτήσεων από τις 15 Ιουνίου, το βλέμμα όλων – κυβέρνησης, ειδικών και επιστημόνων – είναι στραμμένο στο τι ακριβώς θα σημάνει όλη αυτή η «απελευθέρωση» και άρση των περιορισμών στην εξάπλωση του κορωνοϊού στο εσωτερικό της χώρας.
Και μπορεί όλοι να αναγνωρίζουν πως δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά παρά να ανοίξει η οικονομία και η κοινωνία προκειμένου να σωθεί ότι είναι δυνατόν από την φετινή τουριστική σεζόν, ωστόσο είναι διάχυτος ο φόβος ότι η έλευση χιλιάδων τουριστών μπορεί να ανατρέψει την ιδιαίτερα θετική εικόνα που υπάρχει έως σήμερα όσον αφορά τη διασπορά του ιού στην Ελλάδα.
Οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι και υποστηρίζουν πως ακριβώς λόγω της πολύ καλής επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας λαμβάνονται αποφάσεις για την άρση και των τελευταίων περιορισμών.
Ωστόσο, προειδοποιούν ότι είναι γνωστό πως το άνοιγμα των συνόρων και η έλευση τουριστών από το εξωτερικό, θα αυξήσει τα κρούσματα στο εσωτερικό της χώρας.
Συνεπώς, η αγωνία όλων αλλά και το μεγάλο ερωτηματικό είναι πόσα θα είναι αυτά τα κρούσματα, πώς θα αντιμετωπιστούν από την Πολιτεία και εάν τελικά θα επαναφέρουν νέα περιοριστικά μέτρα και θα οδηγήσουν σε μια νέα lockdown εποχή.
Μια πρώτη γεύση του κυβερνητικού σχεδίου απέναντι σε αυτήν την τεράστια πρόκληση αναμένεται να δώσει στις 20:00 σήμερα 4/6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα δώσει το παρών στην παρουσίαση της εθνικής καμπάνιας για τον τουρισμό που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κύριες στοχεύσεις της κυβέρνησης ενόψει της επικείμενης επανεκκίνησης της τουριστικής περιόδου είναι να παραμείνουν υγιείς οι εργαζόμενοι, να υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά τυχόν κρούσμα κορωνοϊού μεταξύ των επισκεπτών στους τουριστικούς προορισμούς και κυρίως στα νησιά καθώς και να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας στον τομέα του Τουρισμού.

Σύψας (λοιμωξιολόγος): Μπορεί να σταματήσει ακόμα και ο τουρισμός εάν αυξηθούν τα κρούσματα

Σαφή προειδοποίηση ότι μπορεί ακόμα και να σταματήσει ο τουρισμός εάν αυξηθούν τα κρούσματα από την επιδημία του κορωνοϊού απηύθυνε ο λοιμωξιολόγος, Ν. Σύψας.
«O μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός.
Ο ιός δεν συγχωρεί κανένα λάθος» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Σύψας, τονίζοντας ότι στη βόρεια Ελλάδα ήδη έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ενώ εκτίμησε ότι αυτό θα φανεί και στη καμπύλη τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Όπως είπε, στην περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν πολύ είναι πιθανό να σταματήσει η χαλάρωση των μέτρων.
«Παίζουμε με τη φωτιά.
Μπορεί ακόμα να σταματήσει και ο τουρισμός» ανέφερε ο κ.Σύψας, ο οποίος σχετικά με την έλευση των τουριστών, υποστήριξε ότι δεν μπορούν να γίνουν τεστ σε όλους και ότι θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
«Μετά τις 15/6 δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα οι τουρίστες» είπε ο λοιμωξιολόγος, επισημαίνοντας ότι για τους τουρίστες που έρχονται από χώρες με πολλά κρούσματα είτε θα σταματήσουν οι πτήσεις είτε θα μπαίνουν σε καραντίνα όσοι έρχονται.
Όσον αφορά τα μέτρα στις παραλίες ο κ. Σύψας είπε ότι αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλά τα πράγματα για να προχωρήσουμε σε χαλάρωση των μέτρων στις παραλίες, τονίζοντας ότι θα επιτραπεί και το σερβίρισμα στις ξαπλώστρες.

Συναγερμός στην Ξάνθη - Μαζικοί μοριακοί έλεγχοι λόγω συνεχών κρουσμάτων κορωνοϊού

Ειδικό σχέδιο για την εξάλειψη των συνεχών κρουσμάτων κορωνοϊού, που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, τίθεται σε εφαρμογή με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.
Προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη που είχε αργά χθες το βράδυ με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτη Αρκουμανέα, τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστο Μέτιο, τον δήμαρχο Ξάνθης, Μανώλη Τσέπελη και τον δήμαρχο Μύκης, Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν.
Το σχέδιο ενεργοποιείται από σήμερα, Πέμπτη 4 Ιουνίου, στις 12:00, και περιλαμβάνει εκατοντάδες μοριακούς ελέγχους στους κατοίκους της περιοχής από υγειονομικά συνεργεία του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και στους τέσσερις δήμους της περιοχής έως το Σάββατο 6 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το πρόγραμμα λήψης δειγμάτων θα πραγματοποιηθεί στα κάτωθι σημεία και ώρες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τους δήμους της περιοχής:

Πέμπτη 4 Ιουνίου από τις 12:00 έως τις 20:00 και Παρασκευή 5 Ιουνίου από τις 9:00 έως τις 19:00

Εχίνος
Στο Κέντρο Υγείας, όπου θα υπάρχουν τρία συνεργεία.

Μύκη
Στο Αγροτικό Ιατρείο, όπου θα υπάρχει ένα συνεργείο.

Πάχνη
Στο Αγροτικό Ιατρείο, όπου θα υπάρχει ένα συνεργείο.

Ξάνθη
Μπροστά στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, απέναντι από τη Νομαρχία, όπου θα υπάρχουν δύο συνεργεία.

Στον συνοικισμό Κυψέλης, στο πάρκο απέναντι από τον ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου θα υπάρχουν δύο συνεργεία.

Επιπλέον, την Παρασκευή 5 Ιουνίου, από τις 9:00 έως τις 19:00

Σάτρες
Στην Κοινότητα Σατρώνο, όπου θα υπάρχει ένα συνεργείο.

Σμίνθη
Στο Αγροτικό Ιατρείο, όπου θα υπάρχει ένα συνεργείο.

Κένταυρος
Στο Αγροτικό Ιατρείο, όπου θα υπάρχει ένα συνεργείο.

Κιμμέρια
Στην Κοινότητα Κιμμερίων, όπου θα υπάρχει ένα συνεργείο.

Σέλερο
Στο Αγροτικό Ιατρείο, όπου θα υπάρχει ένα συνεργείο.

Εύλαλο
Στο Αγροτικό Ιατρείο, απέναντι από το Δημαρχείο, όπου θα υπάρχει ένα συνεργείο.

Το Σάββατο 6 Ιουνίου οι δειγματοληψίες θα συνεχιστούν εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Κρούσμα κορωνοϊού σε δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κιλκίς - Έκλεισαν 6 σχολεία

Συναγερμός έχει σημάνει στο Κιλκίς και συγκεκριμένα στη Νέα Καβάλια του δήμου Παιονίας, καθώς έγκυος, η οποία διαμένει σε δομή φιλοξενίας προσφύγων διαγνώστηκε με κορωνοϊό.
Στην περιοχή έχει μεταβεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να συλλέξει δείγματα για εξέταση.
Ανάλογοι έλεγχοι έγιναν και στο παρελθόν, όμως τα τεστ αφορούσαν το 5% του πληθυσμού της δομής.
Σε αυτήν την περίπτωση, θα ελεγχθεί το 30% του πληθυσμού, δηλαδή σε περίπου 500 άτομα.
Σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης, άμεσα έκλεισαν έξι σχολεία, στα οποία πηγαίνουν προσφυγόπουλα, ενώ η δομή, στην οποία φιλοξενούνται 1.550 άτομα έχει τεθεί σε καραντίνα από το βράδυ της Τετάρτης και φυλάσσεται από την Αστυνομία.

Θετική κορωνοϊό έγκυος στον Βόλο - Έκλεισε η ΔΟΥ Βόλου

Θετική στον κορωνοϊό διαγνώστηκε μία 30χρονη από τον Βόλο, η οποία νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, καθώς επίσης και ο σύζυγός της που υποβλήθηκε σε τεστ.
Η γυναίκα είναι έγκυος στον έκτο μήνα, ενώ ο σύζυγός της εργάζεται ως προπονητής ποδοσφαίρου σε ακαδημία της πόλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, η ίδια είπε στους γιατρούς ότι είχε έρθει σε επαφή με Γερμανούς που ήρθαν πρόσφατα στη χώρα.
Ήδη σε καραντίνα 14 ημερών έχουν τεθεί όλα τα άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος.
Στο μεταξύ, κλειστή θα παραμείνει αύριο η ΔΟΥ Βόλου, προκειμένου να γίνει απολύμανση του κτηρίου, καθώς η μητέρα της 30χρονης εγκύου εργάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία που στεγάζεται στο ίδιο κτήριο.
Παράλληλα, σύμφωνα με το thenewspaper.gr, συναγερμός έχει ξεσπάσει σε δύο σχολικές μονάδες της Νέας Ιωνίας Βόλου, αφού τα πεθερικά της γυναίκας είναι γυμναστές και επέστρεψαν στα μαθήματα την προηγούμενη εβδομάδα.
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ για να οργανωθούν οι ιχνηλατίσεις, σε περίπτωση που κι εκείνοι έχουν νοσήσει.

Πρώτο τεστ η πτήση από την Ντόχα

Ένα πρώτο τεστ για το τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες αποτελεί η πτήση της Qatar Airways από την Ντόχα του Κατάρ που έφτασε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος τη Δευτέρα 1 Ιουνίου.
Κατά τη διάρκεια των τεστ που έγιναν στους 91 επιβάτες, βρέθηκαν 12 θετικοί στον κορωνοϊό
Εννέα από τους θετικούς επιβάτες είναι υπήκοοι Πακιστάν, προερχόμενοι από την πόλη Γκουχράτ, με άδεια διαμονής στην Ελλάδα, δύο Έλληνες υπήκοοι προερχόμενοι από την Αυστραλία και ένα ακόμη άτομο ιαπωνικής υπηκοότητας, μέλος ελληνοϊαπωνικής οικογένειας.
Σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο για όσους εισέρχονται στη χώρα αεροπορικώς, όλοι οι επιβάτες είχαν μεταφερθεί μετά τον έλεγχο και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου και θα παραμείνουν οι μεν θετικοί για 14 ημέρες και οι υπόλοιποι, των οποίων το τεστ ήταν αρνητικό, για 7 ημέρες ως στενές high και low risk επαφές.
Στους αρνητικούς θα επαναληφθεί το τεστ μετά την παρέλευση του 7ημέρου.

Παπαθανάσης (υφ.Ανάπτυξης): Την 1η Ιουλίου θα έχει επανέλθει στη δουλειά του το 97% των εργαζομένων – Ποιοι και πότε ανοίγουν

Την επιτάχυνση του ανοίγματος μιας σειράς επιχειρήσεων και οικονομικών δραστηριοτήτων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν.Παπαθανάσης, ο οποίος υποστήριξε πως 1η Ιουλίου θα έχουν επανέλθει στην εργασία τους 670.000 εργαζόμενοι δηλαδή το 97% των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε αναστολή με κρατική εντολή και θα έχουν επαναλειτουργήσει 249.000 επιχειρήσεις δηλαδή το 95% του συνόλου των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή.
Ο κ.Παπαθανάσης ανακοίνωσε τις δραστηριότητες και τους κανόνες λειτουργίας των οικονομικών φορέων που επανεκκινούν κατά τα τελικά στάδια επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα στις 6, 8, 15 και 29 Ιουνίου καθώς και την 1η Ιουλίου.
Συγκεκριμένα,
Από το Σάββατο 6 Ιουνίου επιτρέπεται :
η λειτουργία της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους
η λειτουργία των εστιατορίων στα ξενοδοχεία
η παροχή γευμάτων και ποτών από κυλικείο
η παροχή γευμάτων και ποτών σε υπαίθριες εκδηλώσεις,
οι υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο, και
οι υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος.

Από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, επανεκκινούν οι υπηρεσίες που παρέχονται:
από χορευτικό κέντρο
από άλλα καταστήματα πώλησης ποτών με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο
από καφενείο, με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια
από κέντρο διασκέδασης-καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ
από καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο (ίντερνετ καφέ)
από κέντρο διασκέδασης-καφωδείο
από κέντρο διασκέδασης-μπουάτ και
από κέντρο διασκέδασης ντισκοτέκ
Επίσης, επανεκκινούν οι υπηρεσίες:
τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα
εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών
εκμετάλλευσης μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών με κερματοδέκτη, και
ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών (χωρίς όμως εκδηλώσεις).

Από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου επαναλειτουργούν:
τα καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής και εποχικής λειτουργίας
οι υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες
οι υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες
οι δραστηριότητες μουσείων
η λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών
οι εγκαταστάσεις γυμναστικής
οι δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων
οι υπόλοιπες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας
οι υπηρεσίες σωματικής ευεξίας
οι υπηρεσίες εκμετάλλευσης λουτρών
οι υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών και
οι υπηρεσίες σάουνας, σπα και ατμόλουτρων.

Ποιοι ανοίγουν 29/6 και 1/7

Την Δευτέρα 29 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι χώροι κατασκήνωσης που φιλοξενούν παιδιά και τέλος την Τετάρτη 1 Ιουλίου επανεκκινούν οι δραστηριότητες με αντικείμενο:
- την οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
- την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράστασης με παρουσία κοινού δηλαδή συναυλίας και καλλιτεχνικής εκδήλωσης, καθώς και
- οι υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.
 
Ποιοι παραμένουν κλειστοί

Στο σημείο αυτό αναφέρουμε τις δραστηριότητες που δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά η επανεκκίνηση τους και είναι οι εξής:
- Οι υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία).
- Οι Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (σε κλειστούς χώρους)
- Οι Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ).
- Οι Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού.
- Οι Υπηρεσίες καζίνου.
- Οι Υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης.
- Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού η φαγητού).
 
ΤΙ ισχύει για τους εσωτερικούς χώρους εστίασης

Για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων εστίασης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που επαναλειτουργούν, ισχύουν τα εξής:
- Ορίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών σύμφωνα με τη σχέση του ενός (1) πελάτη ανά 2,20 τ.μ. συνολικής αδειοδοτούμενης επιφάνειας.
 - Παραμένει σε ισχύ η διάταξη για την λειτουργία των υπαιθρίων και ημιυπαιθρίων χώρων
- Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,90 μ. έως 1,80 μ.
- Όταν η διάθεση των γευμάτων γίνεται με τη διαδικασία του μπουφέ, τότε πραγματοποιείται από υπαλλήλους- σερβιτόρους της επιχείρησης, χωρίς να έρχεται σε επαφή ο πελάτης με τα σκεύη σερβιρίσματος και μεταξύ των προσφερόμενων γευμάτων και των καταναλωτών τοποθετείται διαφανές πέτασμα
- Η απόσταση μεταξύ των εξυπηρετούμενων στον μπουφέ ορίζεται τα 1,5 μέτρα.
- Συστήνεται όπου δύναται, να προσφέρονται έτοιμοι συνδυασμοί προϊόντων.
Τα κέντρα διασκέδασης λειτουργούν με τους κανόνες λειτουργίας της εστίασης όπως ισχύουν για υπαίθριους ημιυπαίθριους και εσωτερικούς χώρους και επιπροσθέτως
Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των κέντρων διασκέδασης απαγορεύεται η χρήση των μπαρ ως χώρου παραμονής των πελατών.
Για τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και ίντερνετ καφέ ισχύει, η σχέση ατόμων όπως ορίζεται για τον εσωτερικό χώρο της εστίασης δηλαδή ένας πελάτης ανά 2,2τμ και επιπροσθέτως θα πρέπει να τοποθετείται πέτασμα μεταξύ των θέσεων των παικτών.

Ναι σε πώληση αλκοόλ στα beach bar
 
Τέλος, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός των παραλιών, λειτουργούν ως προς την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν στην εστίαση.
Επίσης, σ’ αυτούς τους χώρους επιτρέπεται:
- η πώληση αλκοόλ
- η αναμετάδοση μουσικής και
- η παρασκευή φαγητού.
Συστήνεται η αποφυγή διοργάνωσης εκδηλώσεων που μπορούν να προκαλέσουν συνάθροιση κοινού και συνωστισμό.

Στους 180 οι νεκροί - 15 νέα κρούσματα - Στα 2.952 συνολικά

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι σήμερα 4 Ιουνίου 2020 (ώρα 15:00).
Σε σχέση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έκθεση (2 Ιουνίου), τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 15.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.952 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 55,2% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 1, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 180 θάνατοι.
Πρόκειται για άνδρα που κατέληξε στις 28/5 σε στρατιωτικό νοσοκομείο και δηλώθηκε σήμερα.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9 (77,8% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).


Image
Από το σύνολο των 2952 κρουσμάτων, 652 (22,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.702 (57,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 48 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:


Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Image

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 193.929 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 4.854 (2,5%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης