Αναποτελεσματική η υδροξυχλωροκίνη απέναντι στον κορωνοϊό - Τόσο δραστική όσο ένα πλασίμπο

Αναποτελεσματική η υδροξυχλωροκίνη απέναντι στον κορωνοϊό - Τόσο δραστική όσο ένα πλασίμπο
Η υδροξυχλωροκίνη δεν έχει καμία θετική δράση απέναντι στον Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.
Η υδροξυχλωροκίνη, το φάρμακο για το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, διερρήγνυε τα ιμάτιά του πως θα συμβάλει σε μέγιστο βαθμό για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού, δεν είναι περισσότερο αποτελεσματική από ένα placebo, δηλαδή από ένα ψευδοφάρμακο, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.
Η εν λόγω έρευνα, η πρώτη τυχαιοποιημένη, διεξήχθη σε 821 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά που είχαν εκτεθεί στον κορωνοϊό.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα David Boulware του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, επεσήμαναν ότι χορηγήθηκε υδροξυχλωροκίνη σε 414 ασθενείς, ενώ 407 πήραν κάποιο πλασίμπο.
Περίπου το 12% των ατόμων που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη ανέπτυξαν Covid-19, σε σύγκριση με το 14% που δεν έλαβαν το φάρμακο, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης.
Όσοι έλαβαν δε υδροξυχλωροκίνη παρουσίασαν επικίνδυνες παρενέργειες.
Η υδροξυχλωροκίνη, εκτός από την ελονοσία, είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενώ πολλές κλινικές μελέτες προσπαθούν να διαπιστώσουν αν είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση του Covid-19.
Παρότι δεν είχε αποδειχθεί ότι βοηθάει, πολλοί άνθρωπο είχαν επιλέξει να το λαμβάνουν ακόμα και προληπτικά – μεταξύ αυτών, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Μάλιστα, ο προσωπικός γιατρός του Donald Trump είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «το πιθανό όφελος από τη θεραπεία υπερέβαινε τους σχετικούς κινδύνους».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS