Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διπλωματικός «μαραθώνιος» από την Ελλάδα για να τιθασευτεί η τουρκική προκλητικότητα

Διπλωματικός «μαραθώνιος» από την Ελλάδα για να τιθασευτεί η τουρκική προκλητικότητα
Ο πρωθυπουργός κατά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισήμανε την στήριξη της EE στις ελληνικές θέσεις υπογραμμίζοντας ότι η στάση της Τουρκίας δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση της κατάστασης
Σε διπλωματικό «μαραθώνιο» επιδίδεται η κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργήσει αναχώματα στην τουρκική προκλητικότητα ενώ η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία έστειλαν ηχηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα απέναντι στις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας.
Ο πρωθυπουργός κατά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισήμανε την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ελληνικές θέσεις υπογραμμίζοντας ότι η στάση της Τουρκίας δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση της κατάστασης.
«Στα θέματα της Τουρκίας, στις συμφωνίες με τη Λιβύη, έχουμε τουλάχιστον, κάποιους, αρκετούς θα έλεγα συμμάχους», υπογράμμισε από την πλευρά της, η κ. Σακελλαροπούλου.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως τόσο σε θεσμικό όσο και σε διμερές επίπεδο, η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αμφισβητήθηκε ποτέ.
Και ειδικά, όπως είπε, στο ζήτημα του Έβρου και της φύλαξης των συνόρων μας, «επιβεβαιώθηκε και περίτρανα όταν λίγες μέρες μετά την έξαρση που είχαμε στις αρχές Μαρτίου βρέθηκε στον Έβρο ολόκληρη η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στέλνοντας αυτό το μήνυμα: Ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει την προστασία φύλαξης όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών συνόρων. Θα την επιτελεί αυτή την αποστολή στο ακέραιο, και σε αυτή την προσπάθεια θα έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στο μεταξύ η Τουρκία συνεχίζει να τραβάει το σχοινί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τη δημοσίευση νέων χαρτών επιμένοντας ότι οι έρευνες θα διεξαχθούν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και με το Συμβούλιο Ασφαλείας της Άγκυρας να υπερθεματίζει στις επιλογές Ερντογάν.
Στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι το πρώτο ταξίδι που προγραμματίζει να κάνει μετά την πανδημία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι στο Ισραήλ.
Προς αυτή την κατεύθυνση, στις 16 Ιουνίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu.
Η εν λόγω συνάντηση έχει τη σημασία της στη δεδομένη συγκυρία.
Άλλωστε, το Ισραήλ αποτελεί ένα σημαντικό σύμμαχο στην Ανατολική Μεσόγειο και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί στο τετ α τετ των δύο ηγετών.
Στο επίκεντρο της συνάντησης επίσης θα βρεθεί και η συμφωνία με τον Eastmed που έχει υπογράψει η χώρα μας με το Ισραήλ.
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει την ευκαιρία να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 18 Ιουνίου.
Το ίδιο αναμένεται να πράξει και στην Σύνοδο Κορυφής κατά το διήμερο 18-19 του μήνα, οπότε θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.
Η ελληνική πλευρά προσδοκά ότι στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, όπως συνέβη και στις προηγούμενες, θα υπάρχει αναφορά στις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης