Τελευταία Νέα
Speculator

Το μπέρδεμα με το δανεισμό και τις απαιτήσεις που χρονίζουν στη Mevaco και τα ερωτήματα

tags :
Το μπέρδεμα με το δανεισμό και τις απαιτήσεις που χρονίζουν στη Mevaco και τα ερωτήματα
Μπερδέματα προκαλούν οι αναφορές της Mevaco στις οικονομικές της καταστάσεις
Μπερδέματα προκαλούν οι αναφορές της Mevaco στις οικονομικές της καταστάσεις σχετικά με τις ρυθμίσεις που προχώρησε στα δάνειά της.
Ειδικότερα η εταιρία αναφέρει πως συμφωνήθηκε με τις τράπεζες Εθνική και eurobank η μετακύλιση υποχρεώσεων και συγκεκριμένα η αποπληρωμή δόσεων δανείων 525 χιλιάδες ευρώ που επρόκειτο να καταβληθούν στην τρέχουσα χρήση για το μέλλον.
Ωστόσο πουθενά δεν αναφέρεται ποια ακριβώς είναι η συμφωνία σε ότι το νέο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών της.
Επίσης αναφέρει πως ομολογιακό δάνειο υπολοίπου 141 χιλιάδων ευρώ συμφωνήθηκε με πρόσθετη πράξη που υπεγράφη το Μάιο να αποπληρωθεί στις 4/12/2020.
Στην ανάλυση όμως του δανεισμού ως μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις πληρωτεές στη χρήση του 2020 αναφέρεται το ποσό των 422 χιλιάδων ευρώ ενώ σε αυτό λογικά θα πρέπει να έχουν προστεθεί και οι 141 χιλιάδες ευρώ του ομολογιακού δανείου.
Κατά συνέπεια οι πλην ομολογιακού υποχρεώσεις πληρωτέες εντός του 2020 διαμορφώνονται σε περίπου 280.000 ευρώ, ποσό που διαφοροποιείται από τα 525 χιλιάδες ευρώ που αναφέρονται ως πληρωμές δόσεων δανείων που μετακυλίστηκαν.
Άραγε υποχρεούτο η εταιρία να αποπληρώσει και βραχυπρόθεσμο δανεισμό και πως συνέβη αυτό;
Πέραν τούτου όμως στις οικονομικές καταστάσεις εμφανίζεται ποσό απαιτήσεων από πελάτες της τάξεως των 492 χιλιάδων ευρώ που υπάρχει ως απαίτηση για πάνω από 2 έτη και η εταιρία ισχυρίζεται ότι είναι ανακτήσιμο λόγω διακανονισμών, νομικών ενεργειών και εγγυήσεων.
Το 2018 το ποσό αυτό (άνω των 2 ετών) ήταν 502.000 ευρώ, το 2017 ήταν 440 χιλιάδες ευρώ και το 2016 ήταν 460 χιλιάδες ευρώ.
Μάλιστα το 2017 υπήρχε ποσό μεταξύ 19 και 24 μηνων ύψους 119 χιλιάδων ευρώ. 
Δεδομένου ότι πρόκειται για λογαριασμό που παραμένει σχεδόν σταθερός σε ύψος τα τελευταία χρόνια το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο χρονίζει αυτό το ποσό και η ΣΟΛ που ελέγχει την εταιρία 24 χρόνια αδιαλείπτως έχει ελέγξει την ανακτησιμότητα ενός ποσού που χρονίζει.
Επισημαίνεται ότι η Mevaco στις οικονομικές της καταστάσεις αναφέρει ότι έκανε χρήση όλων των μέτρων για τον Covid-19 που έλαβε η Πολιτεία όπως αναστοή συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, επιδότηση τόκων και παράταση καταβολής υποχρεώσεων χωρίς ωστόσο να προβαίνει σε ποσοτικοποίηση των ωφελημάτων που χρησιμοποίησε.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης